Intensivt förbättringsarbete runt Millennium
Med en dryg månad kvar till första införandet intensifieras uppmärksamheten runt det nya vårdinformationssystemet Millennium.
Basutbildningarna i Millennium drog igång den 16 september. Sedan dess pågår också ett intensivt arbete med att förbättra både material och möjligheter att tillgodogöra sig utbildningarna.
Missnöje som har riktats mot både utbildningarna samt införandets tidplan har bland annat uppmärksammats av media. Ytterligare en händelse förra veckan kopplad till införandet var ett brev från Sjuhärads kommunalförbund som vill skjuta på införandet.
– Vi tar alla dess synpunkter på stort allvar och jobbar nu hårt på många olika sätt för att kunna lösa ut de problem som finns, säger Karin Looström-Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i VGR. Vi ska ha ett patientsäkert driftsättande och har en beslutsprocess på plats för hur vi ska fatta de besluten. I vår tidplan finns ett fastställt datum för driftstart, den 12 november, och de närmaste veckorna handlar främst om att säkerställa att det ska kunna gå i enlighet med plan.
Utbildning och förståelse av helheten i flera steg
Bland annat sker nu samtal med både Västkom och berörda kommuner i södra området, som ingår i etapp 1. Inom program Millennium jobbar man intensivt med att justera, komplettera och förädla utbildningsmaterial – liksom tagit fram stödmaterial till berörda chefer i de aktuella förvaltningarna (SÄS, Närhälsan och Regionhälsan).
– Utbildning är det sista steget innan man börjar arbeta i systemet, men det är inte det första eller enda steget. Efter pågående basutbildningarna blir det tilläggsutbildningar, som ger mer specifik kunskap om funktionalitet och flöden. Men även andra delar är lika viktiga som utbildningar, till exempel förberedelser på hemmaplan och teamövningar med hjälp av Millenniumcoacher, säger Annika Mortensen, programchef Millennium.