Intensiv fas inför införandet av Millennium

Publicerad:
En utbildningslokal där ett flertal deltagare sitter vid datorskärmar. En manlig utbildare står upp i rummet och förklarar något för deltagarna.

Tusentals medarbetare utbildas, simuleringar av arbetsflöden genomförs och teknisk funktionalitet säkerställs. Förberedelserna för att införa det nya vårdinformationssystemet Millennium är just nu inne i en intensiv fas. Den 12 november går bland annat Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS), primärvård och regionlabb i länets södra delar över till det nya systemet.

Klockan 4 på morgonen den 12 november släcks befintliga journalsystem på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) och verksamheter inom Närhälsan, Regionhälsan samt delar av  VGR:s laboratorieverksamhet. I samma sekund går användarna över till det nya systemet – Millennium.  

Två nyckelpersoner i införandet är Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör, och Boel Mörck, ordförande i programstyrgruppen för Millennium.   

Vad händer just nu? 

– Det är många saker som intensifieras när vi nu närmar oss införandet. Bland annat generalrepetitioner, simuleringar och utbildning av tusentals medarbetare, säger Boel Mörck.  

Karin Looström Muth tillägger:   

– Det är ett nytt journalsystem, men också förändrade arbetssätt och i våra förvaltningar pågår stora förändringsarbeten. Millennium hjälper oss att arbeta på likartat sätt överallt i VGR och det kommer att ge invånarna en mer sammanhängande och jämlik vård.  

Just utbildningen i det nya systemet är något som inledningsvis fick en hel del kritik från medarbetare. Är vården redo den 12 november?

– Det stämmer att utbildningarna inte har fungerat som det var tänkt och det har vi tagit på största allvar. Vi har nu gjort stora förändringar i upplägget för att förbättra både material och möjligheterna att tillgodogöra sig innehållet. Den information vi fått från utbildare och användare, som i veckan påbörjat utbildningar, är att layout och begriplighet förbättrats betydligt och att utbildningstiden nu i högre grad räcker till, säger Boel Mörck.

Hon fortsätter: 

– Sen är det viktigt att komma ihåg att detta är basutbildningar. Medarbetarna ska sedan fortsätta att fördjupa sina kunskaper på olika sätt. Vid driftstart kommer vi dessutom att ha ungefär 550 specialutbildade Millenniumcoacher med djupare kunskaper om systemet som stöttar användarna på plats. Leverantören av Millennium, Oracle Health, kommer också att ha stödfunktioner på plats. Stöd och support kommer att finnas tillgänglig dygnets alla timmar.  

I tidplanen för införandet den 12 november ingår även privata vårdgivare och kommunerna i södra området, i de delar som rör samverkan mellan vårdgivare. Men kommunerna har lyft problem med tidplanen. De menar i en skrivelse till VGR att utbildningsmaterial inte funkar, att det finns tekniska problem och att införandet kan påverka patientsäkerheten. Vad säger ni om det? 

– VGR kommer inte göra avkall på patientsäkerheten med anledning av införandet. Vi har intensifierat den konstruktiva dialogen med Västkom, som företräder kommunerna. Vi är eniga om och har en vilja att hitta lösningar. Flera synpunkter är redan åtgärdade och vi arbetar vidare med de frågetecken som återstår inför driftstarten. Vi inför ett nytt system för att vi vill öka patientsäkerheten. I dag finns patientinformation i många olika system vilket i sig innebär patientsäkerhetsrisker. Det finns mycket att vinna patientsäkerhetsmässigt på det gemensamma system vi nu inför, säger Karin Looström Muth. 

Kommer tidplanen att hålla?

– Vi följer tidplanen för införande den 12 november. Att det dyker upp frågor som behöver hanteras så här i slutfasen är inget konstigt och vi är organiserade för att omhänderta sådant. Vi har en regional samordning för att hålla god tillgänglighet till vården under införandet. Sen ska vi vara ödmjuka för att systemet är nytt och det kommer att ta längre tid i början. Det kan till exempel innebära att ett vårdbesök tar något längre tid under en period efter den 12 november, säger Karin Looström Muth.