Beslut: kommunerna ansluter senare till Millennium
Om cirka tre månader ansluter kommunerna i de södra länsdelarna till vårdinformationssystemet Millennium. Det inriktningsbeslutet fattade programstyrgruppen på sitt möte den 24 oktober.
I programstyrgrupp Millennium, som har möten varje månad, sitter representanter från Västra Götalandsregionen, Västkom och leverantören Cerner Sverige AB (numera Oracle).
De åtta kommunerna i södra länsdelen begärde för ett par veckor sedan att få ansluta till Millennium senare än planerat, eftersom de av olika skäl inte ansåg sig vara redo att införa Millennium den 12 november. På programstyrgruppens möte 24 oktober behandlades kommunernas begäran.
Där fattade man ett inriktningsbeslut som innebär att kommunernas begäran om flyttad driftstart hörsammas. Under veckan som kommer ska parterna jobba med en ny tidplan för kommunernas anslutning, för att sedan kunna formalisera detaljerna i ärendet. Detta väntas bli klart under nästa vecka.
– Kommunerna i Sjuhärad är fortsatt angelägna om att ansluta. Vi har ett gott samarbetsklimat och en konstruktiv dialog, säger Kristina Lännergren, direktör på Västkom.
Att kommunerna ansluter cirka tre månader senare påverkar inte driftstarten av Millennium som vårdinformationssystem för Västra Götalandsregionens verksamheter.
Vilka ytterligare konsekvenser blir det av dagens beslut?
– Vår överenskomna tidplan förskjuts, vilket gör att vi får planera för ännu ett införande. Vad det exakt innebär i resursförstärkning är svårt att säga i dagsläget, säger programstyrgruppens ordförande Boel Mörck.
Hur påverkar dagens beslut övriga förvaltningar i södra området?
Tidplanen och införandet av Millennium som vårdinformationssystem för VGR:s verksamheter påverkas inte av beslutet. Däremot behöver nuvarande system för samverkan och informationsutbyte mellan VGR, privata vårdgivare och kommunerna användas även en tid efter driftstarten i november.
– Vi kommer fortsätta att använda oss av den befintliga lösningen när det gäller samverkan kring en patient inom primärvården och specialistvården där information delas med kommunerna, säger Boel Mörck