Alla sjukhus hjälps åt när SÄS inför Millennium

Uppdaterad:
Publicerad:
Huvudbyggnaden och entrén till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Den 12 november går hela Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) över till det nya vårdinformationssystemet Millennium. Patienter som behöver akut vård, eller annan vård som inte kan vänta kan känna sig trygga med att det kommer att erbjudas i samma omfattning som vanligt. I vissa fall kan vården behöva ske med stöd av andra sjukhus under en övergångsperiod.

–  SÄS står inte själva när vi startar Millennium utan alla sjukhus står beredda att stötta upp vid behov. Som patient kan du känna dig trygg med att VGR inte kommer att ge avkall på patientsäkerheten under införandet, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör.

Samverkan för patientsäkerhet och tillgänglighet

Björn Järbur, sjukhusdirektör i NU-sjukvården menar att införandet av Millenium på SÄS är ett första steg för att modernisera hälso- och sjukvården i hela Västra Götalandsregionen: 

–  SÄS är först ut att i större skala införa systemet. Samtidigt backar NU-sjukvården och övriga sjukhus upp SÄS så att alla deras patienter får den vård de behöver och att patientsäkerheten förblir hög. Genom att samarbeta inför vi ett stort nytt system på ett effektivt och säkert sätt.

Närhälsan och Regionhälsan i södra delarna av länet inför Millennium samtidigt som SÄS. Eftersom de har verksamhet i hela Västra Götaland kommer deras egna resurser från andra delar av länet att kunna stötta södra området, till exempel genom att ta emot patienter i digitala vårdmöten. För SÄS är läget annorlunda. Sjukhuset inför Millennium i hela sin verksamhet samtidigt och kan därför behöva stöd från övriga sjukhusförvaltningar under de närmsta veckorna runt driftstarten. 

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) har sjukhusdirektör Boubou Hallberg dialog med SÄS om hur de på bästa sätt kan möta de behov som framkommit:

–   Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i sin produktionsplanering tagit höjd för att med kort varsel kunna planera om för att säkerställa prioriterad vård på ett jämlikt sätt i samband med det regionala införandet. Plan på kapacitetsökning finns också inom vissa områden, exempelvis kardiologin.

Utmanande arbete att ställa om till en sammanhållen vård

Att arbeta i Millennium innebär ändrade arbetssätt och det är ett arbetsverktyg som skiljer sig betydligt från nuvarande journalsystem. Vanliga arbetsmoment räknas med att ta längre tid i början. Av det skälet kan SÄS i vissa fall behöva stöd från andra förvaltningar.

Kaarina Sundelin påminner om det långsiktiga syftet med att införa ett nytt vårdinformationssystem:

– Det kommer att vara tufft till en början när man byter system, men på sikt kommer Millennium hjälpa oss att arbeta på likartat sätt i hela VGR. Det kommer att bidra till att invånarna får en mer sammanhållen och jämlik vård.

Långsiktig planering säkrar både akut och planerad vård

Hälso- och sjukvårdsförvaltningarna har under lång tid arbetat tillsammans för att planera produktionen före, under och efter införandet av Millennium för att minimera påverkan på patienter och bibehålla tillgängligheten till vård. 

När det gäller planerad vård har det främst handlat om att planera in färre besök på SÄS under veckorna närmast driftstart, eftersom kapaciteten för planerad vård beräknas ligga på 25-50 procent av det normala under cirka fyra veckor kring införandet. Viss vård har kunnat tidigareläggas och annat kommer att ske senare. Som patient kan man också räkna med att vårdbesök kan ta längre tid när vårdinformationssystemet är nytt för personalen.  

Den akuta vården behöver hanteras på särskilt sätt. Där arbetar hela regionen för att redan nu förebygga så att SÄS ska ha bra förutsättningar för att upprätthålla tillgängligheten i akutvård. SÄS har identifierat områden där man vill att andra sjukhus under en treveckorsperiod både planerat avlastar, men också har en beredskap för att kunna stötta upp snabbt om det behövs. 

– Den samordning och planering vi gör nu påminner mycket om det vi brukar göra inför sommarsemestrarna. Vi förstärker det med daglig gemensam styrning av regionens alla sjukhus avseende allt stöd samt extra vaksamhet dygnet runt. Under införandeveckorna går SÄS planerat ner till en vårdnivå likt en sommarmånad men all personal är på plats, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör.

Sjukhusen redo att avlasta SÄS vid behov

Ett område där vissa patienter kan behöva vårdas på andra sjukhus än SÄS är inom förlossningsvården. SÄS uppskattar att de under treveckorsperioden kan komma att behöva hjälp med några planerade kejsarsnitt och igångsättningar av förlossningar. Här kommer både NU-sjukvården med NÄL i Trollhättan och Skaraborgs sjukhus (SkaS) i Skövde att ta emot patienter planerat från SÄS område.

– Vi står beredda, likt den arbetsform vi har erfarenhet av under semesterperioder, att hantera ökade patientflöden avseende förlossning, neonatalvård samt barnmedicin, säger Stellan Ahlström som är sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus.  

Just neonatalvård och barnmedicin är även de områden där flera sjukhus har beredskap att avlasta. SÄS räknar med att kunna hantera normala vårdvolymer, men skulle det bli fler inskrivningar än vanligt eller till exempel större utbrott av RS-virus och influensa så behöver andra sjukhus stötta.

Akutmottagningarna är ett ytterligare område där andra sjukhus har beredskap.  

–  Vi kommer att säkerställa att vår akutmottagning på Alingsås lasarett under dagtid kan avlasta SÄS akutmottagning under driftsstarten, säger Martin Rösman, sjukhusdirektör Sjukhusen i väster. 

Bedömningen är att främst boende i kommunerna Alingsås, Vårgårda, Herrljunga, Lerum, Bollebygd och Skene hänvisas till Alingsås under dagtid. Nattetid kommer vissa patienter från samma kommuner att hänvisas till akutmottagningar på Kungälvs sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Likaså kommer vissa ambulanser styras om, under förutsättning att det kan göras patientsäkert. Precis som vanligt kommer 1177 på telefon att kunna vägleda patienter var de kan söka vård. 

Inom ytterligare ett antal områden; kirurgi, planerad kardiologi, neurologi, ortopedi, infektion, hematologi och onkologi bedömer SÄS att det kan bli aktuellt för enstaka patienter som vanligen skulle vårdas på SÄS, att tas om hand på annat sjukhus. Det gäller framför allt patienter som får behandling på annat sjukhus än SÄS, men som i vanliga fall eftervårdas på SÄS. Ett fåtal patienter kan under treveckorsperioden komma att behöva få även sin eftervård på annat sjukhus. Syftet är att minska trycket på SÄS slutenvårdsavdelningar.

På de andra sjukhusen inom VGR har man förberett sig på att vid behov kunna stötta upp och ta emot patienter från SÄS område.

–  Vi planerar vår produktion för att kunna ha så hög kapacitet som möjligt inom de identifierade områden som SÄS uttryckt att de behöver avlastning kring, förklarar Martin Rösman, sjukhusdirektör Sjukhusen i väster.
Även Skaraborgs Sjukhus förbereder sin organisation för att kunna omhänderta fler patienter genom bland annat förstärkt ledningsorganisation, beredskap för utökat vårdplatsbehov och för att möjliggöra snabb omplanering och omprioritering av operationer. 

–  Vi ser även att vi behöver se över och eventuellt förstärka vår transportorganisation. Vi förbereder oss för ett scenario där vi ska kunna hantera ett utökat inflöde av patienter från SÄS men även från SU av patienter i behov av eftervård, säger Stellan Ahlström sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus.