Vårdpodden: Nöjda patienter och bättre koll med egenmonitorering

Uppdaterad:
Publicerad:
Porträttbilder på Kajsa Quitz och Karolina Ericson.
Kajsa Quitz, Närhälsan och Karolina Ericson, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Patienter som själva kollar viktiga värden hemma och skickar in digitalt till vården – det är mycket kort vad egenmonitorering handlar om. Det är också ämnet för Vårdpoddens senaste avsnitt, med lite extra fokus på den utveckling av egenmonitorering som är på gång i Västra Götalandsregionen. 

Egenmonitorering är en av VGR:s sex prioriterade digitala invånartjänster och innebär att patienten själv mäter och registrerar värden, ofta med stöd av digital teknik. Det handlar om värden såsom blodtryck och vikt, samt självskattningar via formulär. Det övergripande syftet är att öka patientens livskvalitet genom stärkt egenvård och delaktighet, och egenmonitorering ska också leda till att hälso-och sjukvårdens resurser används på bästa sätt – för att räcka till allt större behov. 
 
Medverkande i Vårdpodden är denna gång Kajsa Quitz och Karolina Ericson. Kajsa Quitz är distriktssköterska och arbetar som verksamhetsutvecklare vid Närhälsans egenmonitoreringscenter som leder arbetet med att införa egenmonitorering i förvaltningen. Hon är också med i det regionala projektet för en samlad ingång för egenmonitorering, inom program Patientportalen.  

Nöjda och trygga patienter

- Våra patienter tycker att det här är jättebra, säger Kajsa Quitz. De slipper ta ledigt från jobbet och åka till vårdcentralen och de blir nästan mer nogsamt uppföljda på det här sättet. På sikt ser jag att vården kan bli mer proaktiv än reaktiv. Med hjälp av egenmonitorering kan vi sätta in åtgärder baserade på hälsotillstånd snarare än diagnos och på så sätt förhindra att sjukdom uppstår.  

Karolina Ericson är barnmorska och sektionsledare vid specialistmödravårdsmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som använt egenmonitorering i ett par år. Även Karolina Ericson ingår i det regionala projektet som nu pågår. 

- Våra patienter känner sig trygga och säkra med egenmonitorering, säger Karolina Ericson. På detta sätt sparar vi minst sex fysiska besök för riskpatienter under graviditeten. Som jag ser det är den digitala vården framtiden för att vi ska kunna ta hand om alla våra patienter, och är viktigt att utveckla nu. 

I Vårdpodden berättar Kajsa Quitz och Karolina Ericson om sina erfarenheter av egenmonitorering, hur planen för breddat införande i VGR ser ut och vad de har för råd till dem som står inför att börja med egenmonitorering i just sin verksamhet. 

Lyssna på Vårdpodden: Nöjda patienter och bättre koll med egenmonitorering

Vårdpodden   

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Fokus är ämnen med koppling till den nya gemensamma vårdinformationsmiljön och andra digitala satsningar.