Vårdpodden: Appar och annat digitalt - del av framtiden för en god vård

Uppdaterad:
Publicerad:
Collage av porträttbilder på Mikael Edsbagge och Sofia Juhlin Swärd.

En huvudvärkskalender, stöd för egenvård och andra funktioner som ska hjälpa personer med migrän eller annan svår huvudvärk – det innehåller den nya Migränappen som Västra Götalandsregionen lanserat i dagarna. Appen är ett exempel på hur digitala lösningar kan vara till gagn för patienter och för att få resurserna i vården att räcka till. Detta är också ämnet för Vårdpoddens senaste avsnitt.

Medverkande i Vårdpodden är Sofia Juhlin Swärd och Mikael Edsbagge som båda har varit med och tagit fram migränappen. Sofia Juhlin Swärd, koncernstab digitalisering på Koncernkontoret i VGR, är produktägare och leder arbetet med appen. Mikael Edsbagge är ställföreträdande verksamhetschef vid neurosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han har ett stort intresse för digitalisering av vården och är en av initiativtagarna till migränappen. 

Helhetsbild över tid

Med hjälp av mobilapplikationen Migränappen kan personer med migrän och annan huvudvärk få stöd med att enkelt dokumentera sina anfall med hjälp av en kalender. Informationen sammanställs i appen och patienter kommer på så sätt att kunna ge bättre information i sina kontakter med vården, till exempel när man ska beskriva hur ofta anfall kommer.

- Oavsett om man har en vårdkontakt eller inte kan man få stöd av appen, säger Sofia Juhlin Swärd. Den kan hjälpa den drabbade att förstå och se mönster i sin huvudvärk och att få råd om egenvård. För den som har en vårdkontakt ger den sammanfattande statistiken en god bild över tid och kan vara ett bra underlag till exempel inför ett läkarbesök.

- Ungefär 15 procent av befolkningen har migrän så det är en väldigt vanlig sjukdom, säger Mikael Edsbagge. Stöd genom appen är en del av satsningen på en förbättrad migränvården i regionen, där även andra insatser ingår. 

Digitala lösningar del av vårdens framtid

Ur ett större perspektiv är den nya appen ett exempel på digitala lösningar som del av hälso- och sjukvårdens pågående förändring, inte minst i VGR. Enligt Mikael Edsbagge är detta en helt nödvändig utveckling.

- Med tanke på befolkningsutvecklingen med allt fler äldre, och att vi inte kommer att bli så många fler medarbetare, så måste vi kunna ta hand om fler patienter per person om vi ska kunna leverera en god vård, säger Mikael Edsbagge. Med rätt stöd behöver patienterna kunna hantera mer av sin vård själva. För oss i vården är det viktigt med bra it-stöd som gör det möjligt att ta hand om fler patienter utan att behöva springa snabbare.

Lyssna på avsnittet i Vårdpodden: Appar och annat digitalt - del av framtiden för en god vård 

Vårdpodden  

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Fokus är ämnen med koppling till den nya gemensamma vårdinformationsmiljön och andra digitala satsningar.