Millennium testas i uppbyggda vårdmiljöer

Uppdaterad:
Publicerad:
Bildkollage med en kvinna i 40-årsåldern som sitter vid en dator till vänster och ett foto på en etikettskrivare till höger.

På Flöjelbergsgatan i Mölndal, där programkontoret för Millennium håller till, finns en uppbyggd testmiljö, Millenniumlabbet. Här testas systemet på olika sätt för att säkerställa att Millennium ska fungera så bra som möjligt vid första införandet hösten 2024.

Millennium blir navet i Västra Götalands nya, gemensamma vårdinformationsmiljö. Arbetet med att anpassa systemet till svenska förutsättningar och planera för införandet görs av ett stort antal medarbetare i program Millennium. En central del i förberedelserna är att löpande testa systemet för att se så att bland annat tekniska krav uppfylls och så att olika arbetsflöden fungerar som tänkt för det dagliga arbetet i vården. En del av dessa tester görs i Millenniumlabbet.  

Ett sätt att kvalitetssäkra systemet 

Millenniumlabbet består i nuläget av fem stationer med bland annat sängar, olika typer av medicinteknisk utrustning och etikettskrivare. Två personer som tillbringar mycket tid här är Herwig Stöckl, tekniskt ansvarig i programmet, och Anna Anumat, labbansvarig. De har båda varit med och utformat miljön och köpt in utrustning, i nära samarbete med leverantören Cerner.  

- Syftet med att göra tester är att kvalitetssäkra hela lösningen inklusive kringliggande system, säger Herwig Stöckl. Millenniumlabbet är en stomme i det arbetet och vi ser att labbet kommer att behövas genom hela programtiden och kanske även därefter. 

Ambitionen har varit att bygga upp ett testlabb som är så likt verkligheten som möjligt. Herwig Stöckl och Anna Anumat har gjort studiebesök på både Södra Älvsborgs sjukhus och det motsvarande testlabbet i Region Skåne, som också ska införa Millennium, för att hämta inspiration.  

- Drivkraften i arbetet är att göra det bättre för personalen i hälso- och sjukvården. I slutändan är det patienterna som hamnar i kläm när vi inte har fungerande it-stöd eller nöjda medarbetare, säger Anna Anumat. 

Till vänster en man i 55-årsåldern, till höger en kvinna i 30-årsåldern. Båda står i en sjukhusliknande miljö.

Öppet för alla att boka tid 

Alla i program Millennium kan boka tid i testlabbet men än så länge är det mest de som arbetar med att designa Millennium för svensk hälso- och sjukvård som har behov att testa flöden och funktionalitet. En av dessa medarbetare är Josephine Swiggs-Malmevik, konfigurationsanalytiker och processledare för genetiken i designprojektet Standardisering och innehåll diagnostik och utredning (Sidu), som den här dagen har bokat tid för att testa ett arbetsflöde inom genetik.  

- Jag använder Millenniumlabbet för att testa särskild utrustning, till exempel att skriva ut etiketter som används vid provtagning, säger Josephine Swiggs-Malmevik. Arbetsströmmen jag jobbar i är inne i en testperiod så jag har varit en återkommande besökare den senaste månaden. 

Den här gången ska en fiktiv patient utredas för att se om det finns någon genetisk sjukdom, till exempel en kromosomavvikelse. Josephine Swiggs-Malmevik loggar in som olika yrkeskategorier i Millenniums huvudjournal för att kontrollera att de olika momenten fungerar som tänkt och att rätt val finns att välja i olika formulär och listor. Allt går bra fram tills att hon ska skriva ut en provrörsetikett och texten hamnar på ena halvan av etiketten. Hon skriver därför en särskild felrapport om etikettskrivaren som går till leverantören för vidare hantering, i övrigt blir det gröna bockar i testdokumentationen. 

Värdefullt med ett helhetsperspektiv 

Millenniumlabbet kommer att kompletteras med mer utrustning, på väg in är bland annat monitorer för patientövervakning och betalterminaler för att även patientadministrativa moment ska kunna testas på ett bra sätt. Det kommer också att göras säkerhets- och prestandatester för att säkerställa att nödvändiga funktioner i Millennium fortsätter vara i gång om exempelvis internetuppkopplingen skulle brytas. 

Både Herwig Stöckl och Anna Anumat beskriver möjligheten till ett helhetsperspektiv som den största vinsten med testlabbet. Det är också den vanligaste återkopplingen de får från de medarbetare som faktiskt varit på besök. 

- Det största värdet är att få se och testa Millennium i ett sammanhang i stället för att bara se en liten del av systemet på den egna skärmen, säger Herwig Stöckl. Det ger en snabbare förståelse för vad som fungerar bra eller dåligt.