Millennium i startgroparna
Om drygt ett år införs Millennium som gemensamt vårdinformationssystem i Västra Götaland, med start i länets södra område. Programmet går nu från design- till införandefas, och fördjupar arbetet med mottagande verksamheter.
- Det känns både roligt och spännande att vi bara har ett år kvar till införande, säger programchef Annika Mortensen. Samtidigt återstår mycket arbete, bland annat med att testa och kvalitetssäkra.
Efter ett intensivt arbete med att anpassa systemet till svenska förutsättningar i hälso- och sjukvården går nu programmet in i en ny fas. Olika typer av tester har gjorts löpande under flera år och under senhösten 2023 och början av våren 2024 görs tester av systemet i sin helhet. Testerna är konstruerade utifrån olika patientscenarion som tagits fram gemensamt med berörda verksamheter, för att vara så verklighetstrogna som möjligt. De utförs delvis i programmets uppbyggda vårdmiljö “Millenniumlabbet”. Parallellt fortsätter arbetet med att designa ytterligare funktionalitet inför kommande etapper av införandet.
- I augusti 2022 sattes målet att göra 500 arbetsflöden och nu är vi snart i hamn. Det är ett otroligt arbete som vi genomfört tillsammans – medarbetare i programmet och experter från verksamheterna, säger programchef Annika Mortensen.
Under arbetets gång har frågor och utmaningar av olika karaktär dykt upp. Programmet har en tydlig process för att hantera och åtgärda problem och risker som identifieras. Även om merparten har kunnat hanteras löpande så återstår vissa frågor att lösa inför första driftstart.
- Vi tar oss framåt enligt plan med hjälp av väl strukturerade arbetsmetoder, gott samarbete och öppenhet inför de frågor som kvarstår, säger Annika Mortensen.
Gemensam kunskap och lokalt förändringsarbete
En annan aktivitet som sker under hösten är lokala arbetsflödesgranskningar - ett sätt att förbereda verksamheterna på den funktionalitet och de nya arbetssätt som kommer med införandet av ett nytt vårdinformationssystem där bland annat journaldokumentation ingår. Material som beskriver förändringar ligger till grund för dialog med företrädare för mottagande verksamheter. Syftet är att skapa gemensam kunskap och stötta det lokala förändringsarbetet.
- Gemensamma arbetssätt - både inom VGR samt mellan VGR och kommunerna – är något vi behöver skapa tillsammans för att kunna arbeta i Millennium. Att komma överens, och införa dessa, är en stor utmaning – men vi är övertygade om att vi klarar detta, säger Hanna Svanström som är avdelningschef på Koncernkontorets hälso- och sjukvårdsutvecklingsstab, en av parterna i det gemensamma arbetet.
Utbildning i systemet
Alla som ska använda Millennium kommer att få utbildning i systemet ungefär två månader före införandet i respektive område. För medarbetare i södra området innebär det att utbildningarna drar igång i september 2024. Planering för hur dessa ska genomföras pågår och inom kort påbörjas rekryteringen av utbildare. Ambitionen är att hitta personer från hela Västra Götaland som kan utbilda sina kollegor under flera införanden, för bästa möjliga kontinuitet och lärande.
Genomgående principer i Millennium
Utöver de konkreta funktionerna i Millennium bygger systemet på ett antal genomgående principer för nya och förändrade arbetssätt. Här får du en kort beskrivning av varje princip.
Standardisering
För att vi ska få så stor nytta som möjligt av alla möjligheter som finns i Millennium behöver vi arbeta utifrån enhetliga processer och arbetssätt i hälso- och sjukvården i Västra Götaland.
Realtidsdokumentation
Realtidsdokumentation innebär att dokumentationen sker under eller i nära anslutning till varje vårdhändelse för att omedelbart bli tillgänglig för alla runt patienten som behöver informationen. Informationen blir också direkt tillgänglig för systemet, vilket möjliggör direkt tillgång till beslutsstöd i form av till exempel rekommendationer och varningar.
Rollstyrda vyer
Rollstyrda vyer ger tillgång till den information varje medarbetare behöver – anpassad till yrkesroll, specialitet och situation.
Strukturerad dokumentation
Genom att strukturera information på samma sätt kan informationen mycket bättre förstås och användas, både av system och människor.
Ordinationsdriven vårdprocess
Millennium bygger på att alla åtgärder som ska genomföras, föregås av en så kallad ordination. En ordination genererar direkt en uppgift till nästa ansvarig i kedjan och det är så processen drivs framåt.