Smittskydd Västra Götaland

Smittskydd Västra Götaland arbetar för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar till och mellan människor, genom epidemiologisk övervakning, smittspårning, information och utbildning.

Antibiotikaveckan 18-24 november 

Hur kan vacciner minska spridningen av antibiotikaresistens? 

 
Vaccination mot influensa och covid-19 

2024-11-05: VGRfokus: Dags att boka tid och vaccinera dig mot influensa och covid-19 

Marburgvirus

Den 27 september meddelade hälsoministeriet i Rwanda att det pågår ett utbrott av infektion med marburgvirus. Den 3 oktober fanns 36 bekräftade fall varav 11 dödsfall.

Inkubationstiden, det vill säga tiden från att en person har blivit smittad till att hen får symtom, är 2–21 dagar. Sjukdomen karakteriseras av ett hastigt insjuknande med hög feber, huvudvärk, muskelvärk och allmän sjukdomskänsla. Även illamående, kräkningar, buksmärtor, diarré och bröstsmärtor kan förekomma. I slutet av sjukdomsförloppet kan blödningar uppstå på huden och i inre organ. Dödligheten är mycket hög. Specifik behandling saknas, vården inriktas på att behandla patientens symtom.

Regeringen beslutade den 4 oktober att klassa sjukdomen som samhällsfarlig. Omklassificeringen har skett för att öka beredskapen inför eventuella fall av sjukdomen i Sverige.

Folkhälsomyndigheten bedömer i nuläget att risken för att marburg ska börja spridas i Sverige är mycket låg men att enstaka fall, med exempelvis resenärer från drabbade områden, inte kan uteslutas.

Västra Götalandsregionen har beredskap för att diagnostisera och omhänderta personer med misstänkt marburg på ett säkert sätt.

Handläggning

Om en patient har vistats i Rwanda och insjuknar med ovanstående symtom inom 21 dagar från hemkomst till Sverige ska kontakt tas med närliggande infektions­klinik för vidare diskussion om handläggning.

För vårdhygieniska rutiner vid omhändertagande av en person med misstänkt marburg, se regiongemensam vårdhygienisk rutin som finns på respektive vårdhygienenhets hemsida eller via följande länk; Vårdhygien – Viral hemorragisk feber (vgregion.se)

Länkar till mer information


Kikhosta

I Västra Götaland, liksom i övriga Sverige ses nu en tydlig ökning av antalet fall av kikhosta.

Kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som kan orsaka långvarig och besvärlig hosta både hos vuxna och barn. De som drabbas hårdast av kikhosta är spädbarn där infektionen kan bli livshotande.
I Sverige rekommenderas vaccination till alla barn från tre månaders ålder och till alla gravida efter graviditetsvecka 16. Vaccination mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet och är kostnadsfritt för gravida i Västra Götalandsregionen.

Mer information går att läsa på vår sida om kikhosta 


Vaccination

Samlad information om vaccinationer mot influensa, covid-19, TBE med flera.

Sminet

Här finns information om systemet Sminet.