Riktlinjer och kunskapsstöd

Här finns riktlinjer och kunskapsstöd för hur du som medarbetare inom hälso- och sjukvård samt elevhälsa kan arbeta med fysisk aktivitet och FaR i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling.

Regional medicinsk riktlinje

I Västra götalandsregionen finns en regional medicinsk riktlinje om fysisk aktivitet som beskriver hur vi bör arbeta med fysisk aktivitet och FaR på ett strukturerat sätt inom Västra Götalandsregionen:
Regional medicinsk riktlinje (RMR) - Fysisk aktivitet


Nationellt vårdprogram

Det nationella vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor utgår från Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Vårdprogrammet ger vägledning och inspiration för hur hälso- och sjukvårdens arbete med ohälsosamma levnadsvanor kan ske i det dagliga arbetet:


FYSS

FYSS (fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) är en evidensbaserad handbok som beskriver hur fysisk aktivitet kan användas för att förebygga och behandla en mängd olika sjukdomstillstånd. 

eFYSS är ett digitalt kunskapsstöd baserat på boken FYSS och kan enkelt användas vid samtal om fysisk aktivitet. Den innehåller specifika rekommendationer vid 35 diagnoser samt allmänna rekommendationer för vuxna, äldre, gravida, samt barn och ungdomar.


Manual FaR ordinationsblankett

Läs manualen för mer information om hur du fyller i FaR ordinationsblankett:
Manual, FaR ordinationsblankett vuxna (pdf)
Manual, FaR ordinationsblankett unga (pdf)

Det finns en ordinationsblankett för vuxna, en för unga samt en på engelska. Ordinationsblanketten finns i de flesta journalsystem. Om du inte har ordinationsblanketten i journalsystemet så kan du maila Centrum för fysisk aktivitet för att få ordinationsblanketten som en ifyllbar pdf: rh.cffa@vgregion.se 


Vad är FaR?

  • FaR är en evidensbaserad metod som används inom hälso- och sjukvården för att stödja patienter till fysisk aktivitet i sjukdomsprevention eller sjukdomsbehandling. 
  • FaR kan erbjudas som ett alternativ eller komplement till farmakologisk behandling. 
  • FaR består av tre delar: ett individuellt rådgivande samtal, individanpassad skriftlig ordination och individanpassad uppföljning. 
  • Alla legitimerade medarbetare inom hälso- och sjukvården har möjlighet att använda FaR som metod. 

FaR-rutin

Här kan du läsa om olika delar som kan ingå i en lokal FaR-rutin, som inspiration till att skapa en egen FaR-rutin för er enhet.

Film: FaR gör skillnad

Här kan du följa med på en resa där ett FaR leder till en stor förändring i en ung tjejs liv.