FaR-mottagning online - ett extra stöd i Västra Götaland

Johan, Jesssica, Li och Lovisa som arbetar på FaR-mottagning online.

Fyra fysioterapeuter finns till hands för de som fått Fysisk aktivitet på recept, FaR i Västra Götaland och som vill ha stöd att komma igång. De arbetar med att stötta, motivera och ge instruktioner. Jag hade inte varit där jag är idag utan stödet. 10 av 10, säger en tidigare klient.

– För vissa kan det vara svårt att veta hur man blir mer fysisk aktiv och behöver ett individanpassat stöd utifrån förutsättningar och önskemål. Många som söker har svårt att hitta hållbara rörelserutiner och en låg tilltro till sin förmåga att klara omställningen på egen hand, berättar Jessica Törnqvist, fysioterapeut. De fyra fysioterapeuterna på FaR-mottagning online arbetar med att stötta, motivera och ge instruktioner. 

– Vi talar om vardagsaktivitet, träning och stillasittande. Det finns ju så många olika sätt att röra på sig som man kanske inte har tänkt på. Stödet blir att hitta rätt typ av fysisk aktivitet utifrån receptet och planera hållbart. Det som passar klientenberättar Lovisa Wändahl, fysioterapeut. 

Det är lätt att få tid 
Oberoende av var i regionen man bor kan man sedan första januari få ett kostnadsfritt stöd av en fysioterapeut under 3-6 månader online. De som kommer har oftast blivit tipsade av den som ordinerat fysisk aktivitet. Och där det i samtalet framkommit att personen nog skulle vara hjälpt av ett extra stöd. Det kan även vara personer med olika sjukdomstillstånd eller skador som behöver anpassa sin fysiska aktivitet. Vanligtvis går det att boka tid inom en vecka. 
– Som det ser ut i dag har vi bra med tider och ser gärna att fler bokar besök, säger Lovisa. 
 
Ett uppskattat stöd och en möjlighet 
Det extra stödet är uppskattat bland de som fått det och de är glada och överraskade att det finns mer hjälp att få. Ni borde berätta mer om hur mycket det kan betyda för levnadsvanan och hela livet, det är inte bara rörelse och träning, har en tidigare klient sagt.  

– Videomötena gör det också möjligt för vissa att över huvud taget ta emot hjälp. Bland klienterna finns hemmasittare och personer med social fobi. Där blir FaR-mottagning online ett positivt steg, berättar Johan Sjöström, fysioterapeut 

 
Barn och unga 
FaR-mottagning online tar emot barn, unga och vuxna. Om barnet är under 13 år så är det vårdnadshavarna som bokar tid och får träffa en fysioterapeut. Vårdnadshavaren får råd och stöd för att skapa en aktivare vardag för sitt barn och uppskattar att få stöd utan restid. 
– Vi vet att vårdnadshavare ofta är mittpunkten i barnets liv och stöttar gärna barnet genom vårdnadshavaren. Det är också ofta upp till vårdnadshavarens resurser om en aktivitet ska kunna genomföras, säger Johan.  

Unga som får stöd på FaR-mottagningen kommer oftast efter tips från elevhälsan. Det kan handla om att man tidigare hållit på men någon idrott som man slutat med och att studier och stillasittande nu tar allt för mycket tid och energi.  
– Vi träffar flera ungdomar med stressrelaterad ohälsa. Jag tror att många ungdomar idag upplever stor press och många krav både kopplat till studier och sociala medier, berättar Li Karlsson, fysioterapeut. 

Vad händer sedan? 
Efter det avslutande samtalet skickas, med klientens samtycke, även en återkoppling till den som ordinerat fysisk aktivitet. Återkopplingen har som syfte att ge förskrivaren information om hur stödet har gått och klientens framgångar och eventuella utmaningar.  

– Vi skapar en plan och resonerar ofta kring ett års-hjul tillsammans med klienten.  Aktiviteter och strategier kan skilja sig åt beroende på årstid. Vi pratar också om stöd i den fortsatta vardagen. Det kan vara vänner, en träningsinstruktör, en sambo eller promenadkompis, säger Jessica. Syftet är fortsatt hållbara vanor.