Varför insatser?
Om behovet av jämlik vård och tidiga insatser.
Inom Västra Götalandsregionen är tillgången till de multiprofessionella behandlingsinsatser som krävs för att tidigt bota sjukdomen obesitas eller bryta accelererande övervikt otillräcklig och ojämlik. Den vård som huvudsakligen erbjuds via kontakt med barnläkare, sjuksköterska, ibland tillsammans med dietist och psykolog har generellt dåliga behandlingsresultat om den erbjuds för sent och om det saknas tillgång till manualbaserat föräldrastöd. Just föräldrastöd har visats ha stor betydelse. Läs vidare om föräldrastödjande insatser.
Under 2022 har Nationella riktlinjer för vård vid obesitas kommit och ett Nationellt vårdprogram för behandling av obesitas hos barn och ungdomar finns, vilket behöver resurssättas för införande. I dagsläget saknas:
- Regional uppföljning (kvantitativ och kvalitativ) av systematiska insatser för hälsofrämjande vardagsmiljöer.
- En samordning för ett gott och jämlikt omhändertagande i hela regionen för att denna patientgrupp ska erbjudas bästa möjliga vård och insatser.
- Möjlighet till tidiga och preventiva insatser då tillgång till dietist för barn är ytterst begränsad. Det saknas även tillgång till evidensbaserade behandlingsmetoder och föräldrastödjande insatser för viktnedgång på primärvårdsnivå.
Rekommendation: För att minska förekomst av övervikt och obesitas krävs snabba evidensbaserade insatser från tvärprofessionella team till barn och unga och deras vårdnadshavare.
Kombinerad levnadsvanebehandling (KLB) ska erbjudas från tidig ålder.
Kunskapen om sjukdomen obesitas och om hur den behandlas behöver öka hos personal på samtliga vårdnivåer och instanser. Här behövs resurser till ett brett kunskapslyft samt långsiktig förvaltning för att säkerställa kunskap, implementering, och utveckling.