Identifiera risk och skydds-faktorer

Kriterier

Värdera om barnet har ökad risk för ohälsosam viktutveckling, se även Rikshandboken, risk och skydd

Riskfaktorer hos barnet

  • Flaskmatning: säkerställ att flaskmatning avslutats helt.
  • Ätande vid skärm: att undvika att barnets fokus på mat avleds med skärmar, leksaker, etc.
  • Stillasittande: ge barn i denna ålder möjlighet till rörelseglädje och fysisk aktivitet
  • Matselektivitet: uppmuntra barnets ätutveckling, se Barnets ät- och drickutveckling.
  • Livsmedelsval: begränsa intaget av energitäta livsmedel och sockerinnehållande dryck. Se stöd för goda matvanor i Matkassen.
  • Barn med funktionsnedsättning, särskilt vid drag av autism, har ökad risk för ätsvårigheter som kan leda till obesitas, se Barn- och ungdomshabilitering
  • Se vidare vid i Rikshandboken BHV om ökande BMI.
    • Undervikt innebär en ökad risk för senare ökning av BMI och barn drabbade av tidig undervikt bör följas med extra kontakter mellan 1½ och 5 års ålder.

Omgivningsfaktorer

  • Ärftlighet. Är förälder opererad för obesitas?
  • Konflikter i familjen
  • Låg hälsolitteracitet hos vårdnadshavare
  • Psykisk ohälsa hos vårdnadshavare
  • Låg utbildning hos vårdnadshavare

Kriterier för åtgärd

  • Ökning av barnets BMI-SDS 0.5-1, från ca 18 månaders ålder
    Högt BMI efter 1 års ålder som inte börjat minska
  • Extrem obesitas under första levnadsåret kan vara indikation för genetisk utredning, med remiss till Barnmottagning.
  • Erbjud möjlighet till extra kontakter för hälsofrämjande samtal, se Rikshandboken Levnadsvanor