Identifiera risk och skydds-faktorer
Kriterier
Värdera om barnet har ökad risk för ohälsosam viktutveckling, se även Rikshandboken, risk och skydd
Riskfaktorer hos barnet
- Flaskmatning: säkerställ att flaskmatning avslutats helt.
- Ätande vid skärm: att undvika att barnets fokus på mat avleds med skärmar, leksaker, etc.
- Stillasittande: ge barn i denna ålder möjlighet till rörelseglädje och fysisk aktivitet
- Matselektivitet: uppmuntra barnets ätutveckling, se Barnets ät- och drickutveckling.
- Livsmedelsval: begränsa intaget av energitäta livsmedel och sockerinnehållande dryck. Se stöd för goda matvanor i Matkassen.
- Barn med funktionsnedsättning, särskilt vid drag av autism, har ökad risk för ätsvårigheter som kan leda till obesitas, se Barn- och ungdomshabilitering
- Se vidare vid i Rikshandboken BHV om ökande BMI.
- Identifiera tidigare undervikt: undervikt vid 6 månader är en riskfaktor för övervikt senare i livet, se Bristande viktuppgång och undervikt - Rikshandboken i barnhälsovård.
-
- Undervikt innebär en ökad risk för senare ökning av BMI och barn drabbade av tidig undervikt bör följas med extra kontakter mellan 1½ och 5 års ålder.
Omgivningsfaktorer
- Ärftlighet. Är förälder opererad för obesitas?
- Konflikter i familjen
- Låg hälsolitteracitet hos vårdnadshavare
- Psykisk ohälsa hos vårdnadshavare
- Låg utbildning hos vårdnadshavare
Kriterier för åtgärd
- Ökning av barnets BMI-SDS 0.5-1, från ca 18 månaders ålder
Högt BMI efter 1 års ålder som inte börjat minska - Extrem obesitas under första levnadsåret kan vara indikation för genetisk utredning, med remiss till Barnmottagning.
- Erbjud möjlighet till extra kontakter för hälsofrämjande samtal, se Rikshandboken Levnadsvanor