Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning (BUP)
Det finns en samvariation mellan obesitas och psykisk ohälsa. Obesitas påverkar psykisk hälsa med ökad risk för mobbning, utanförskap och nedstämdhet. Å andra sidan är det också känt att psykisk ohälsa kan leda till obesitas. Bland ungdomar med obesitas finns ökad förekomst av ätstörningar såsom hetsätning och bulimi. Dessutom är utvecklingsneurologiska funktionsavvikelser vanligare. Flera av de ångestdämpande läkemedlen samt antipsykotika snabbt kan leda till obesitas och metabolt syndrom.
BUP bör ingå i ett lokalt nätverk tillsammans med barnmottagningar, barnhälsovård, skolhälsovård och kommunala verksamheter. Samverkan i dessa nätverk ger en möjlighet att bygga upp hälsofrämjande strukturer lokalt.
Ungas psykiska hälsa - vårdcentral
Psykisk hälsa Kraftsamling fullföljda studier (exempel från Västra Götalandsregionen)
Åtgärd
- Att vid besök på mottagningen/enheten mäta längd och vikt samt beräkna BMI och jämföra med BMI-gränser för övervikt och fetma för åldern, det vill säga identifiering av barn och ungdomar med övervikt eller fetma.
- Att bestämma viktstatus är i sig en förebyggande åtgärd.
- Att kartlägga förekomst av riskfaktorer, samsjuklighet och ärftlighet.
När remittera till behandling
- När barn drabbade av obesitas också har barn- och ungdomspsykiatrisk problematik ska sammanhållen vård ihop med barnmedicinsk specialistvård erbjudas genom utökande team som innefattar kombinerad levnadsvanebehandling.
Utbildningsbehov (kunskapskrav)
- Utbildning för medarbetarna i motiverande samtal rekommenderas.
Samarbets- eller samverkanspartner
Barnhälsovård, skolhälsovård, ungdomsmottagning, vårdcentral, barn- och ungdomsmedicinska mottagning och tandhälsovård.