Frikort
Högkostnadsperioden är alltid en löpande 12-månadersperiod. Den utgår från dagens datum och sträcker sig 12 månader bakåt i tiden. Det innebär att betalda patientavgifter som är äldre än 12 månader faller bort. Inom högkostnadsperioden är det inte tillåtet att genom taktiska val flytta fram perioden och därigenom flytta fram frikortets giltighetstid.
När patienten inom en 12-månadersperiod har betalat patientavgifter upp till högkostnadsskyddets tak på 1 450 kr ska ett frikort utfärdas. Frikortet ger patienten rätt till avgiftsfri öppen sjukvård under den tid som kvarstår av 12-månadersperioden. Frikortet är nationellt och gäller i alla regioner.
Patientavgifter som faktureras ska räknas in i högkostnadsskyddet vid besöket. Det innebär att frikort kan skrivas ut även om patienten inte har betalat 1 450 kr.
Vårdgivare anslutna till eFrikort
Patientavgifter registreras digitalt. Beräkningen av perioden för högkostnadsskyddet görs automatiskt för vårdgivare som är anslutna till eFrikort. Patienten ska få frikortet utskrivet eftersom alla vårdgivare inte är anslutna.
När en patient uppvisar ett fysiskt frikort ska en ansluten vårdgivare se till att frikortet registreras digitalt.
Vårdgivare som inte är anslutna till eFrikort
Vårdgivare som inte är anslutna till systemet utfärdar ett fysiskt frikort. Patienten ska uppmanas att vid tillfälle få sitt frikort registrerat hos en vårdgivare som är ansluten till systemet för eFrikort.
Frikort kan även utfärdas för patienter från andra regioner. Då gäller patientens hemregions nivå på högkostnadsskyddet. Angående nivå för respektive region, se 1177.se
Patienter kan logga in på 1177.se för att se hur mycket de har betalat, om de har frikort och hur länge det gäller.