Dokumenterad överenskommelse
Dokumenterad överenskommelse, eller Patientkontrakt som det tidigare kallades, är ett sätt att konkretisera det personcentrerade arbetssättet. Det är en gemensam överenskommelse mellan patienten och den fasta vårdkontakten eller den vårdpersonal som möter patienten, som utgår från frågan ”Vad är viktigt för dig?”. Det som eftersträvas är en trygg och tillitsfull relation som bidrar till att ta till vara patientens egna resurser och tydliggöra vem som gör vad och när. Patient och närstående ska veta vad som är nästa steg och vart patienten vänder sig vid behov av kontakt med vården.
Bakgrund
Regeringen och regionerna har sedan 2018 kommit överens om att införa patientkontrakt. I överenskommelse om God och nära vård från Sveriges kommuner och regioner (SKR) beskrivs hur patientkontrakt kan främja arbetet med personcentrering, samordning och kontinuitet i vården, som är ett av målen med vårdens omställning. Patientkontrakt lyfts även fram som en central del i överenskommelsen om personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp för att säkra ett personcentrerat arbetssätt där patienten är delaktig.
Innehåll
Den dokumenterade överenskommelsen är inte formellt eller juridiskt bindande, utan en överenskommelse som vården och patienten utformar tillsammans. Den innehåller delarna fast kontakt med vården (fast vårdkontakt/fast läkarkontakt), sammanhållen planering och överenskommen tid. Det säkerställer delaktighet, samordning, tillgänglighet och samverkan.
Läs mer i Regional rutin för dokumenterad överenskommelse - Patientkontrakt
- Dokumenterad överenskommelse - Patientkontrakt (Sveriges kommuner och regioner)