Kunskapsbank PCA
Inspireras av vad andra har gjort!
Personcentrerat arbetssätt (PCA) innebär att se patienten som en person, som är mer än sin sjukdom.
Utgångspunkten är att ta reda på patientens behov, kunskap, resurser och förmågor. Resultatet vävs därefter ihop med vårdens resurser och expertis. Tillsammans med patienten skapar vi planen för vård och behandling. Det personcentrerade arbetet omfattar inte bara mötet mellan patient och vårdpersonal, utan är lika viktigt i relationen mellan kollegor, medarbetare och chefer. Förhållningssättet skall alltså genomsyra hela organisationen.
Västra Götalandsregionen arbetar med att utveckla ett mer personcentrerat arbetssätt för att stärka patientens ställning, där patientens delaktighet i sin vård och behandling är central. Arbetet startade redan 2016 har sedan dess vuxit och det personcentrerade arbetssättet är nu en viktig del i alla hälso- och sjukvård.
Mellan åren 2016-2019 fanns regionalt finansierade, lokala förändringsledare, i varje förvaltning, med uppdrag att sprida kunskap och stödja utvecklingen av ett mer personcentrerat arbetssätt. Från 2020 ligger ansvaret för det fortsatta arbetet inom ramen för förvaltningarnas ordinarie arbete och en del av omställningsarbetet.
Eftersom det bedrivs mycket personcentrerat arbete runt om i regionen så handlar utvecklingsarbetet om att se vad vi redan har, lära oss mer om personcentrerat arbetssätt och därefter identifiera eventuella utvecklingsområden. Allt utvecklingsarbete behöver göras utifrån verksamheternas förutsättningar och behov. Arbetssättet behöver genomsyra hela organisationen och därför är det viktigt att alla känner till vad personcentrerat arbetssätt innebär, både som patient, närstående, medarbetare och chef.
En viktig del i det personcentrerade arbetet är att ha patienter och närstående som medskapare både i den egna vården men också i utvecklingen av hälso- och sjukvården.