Implementering av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp i primärvård

Införandet av PSV i primärvård är komplext, bland annat på grund av olika vårdval och många olika enheter inom varje vårdval (över 200 vårdcentraler och knappt 140 rehab-enheter). De enskilda vårdenheterna är generellt små med begränsade resurser att på egen hand bevaka och implementera nya kunskapsstöd. Detta gör att det finns ett stort behov av att stötta primärvården i arbetet med de nya kunskapsstöden.

För att underlätta införandet av PSV kommer införandet att göras: 

  • Grupperat: PSV som berör samma kliniska område införs samtidigt, i möjligaste mån för att minska verksamheternas tidsåtgång och för att möjliggöra högre kvalité i det förbättringsarbete som görs i samband med införandet.
  • Typproblematiserat: Identifiering och lösning av verkliga, återkommande, problem i de PSV snarare än nya diagnosspecifika speciallösningar. ​
  • Hårt prioriterat: Det material som går ut till primärvårdens verksamheter är sammanfattat och användbart.
  • I små steg och i dialog: Med chefer och medarbetare. Det är flera små beslut, aktiviteter och förändringar som tillsammans leder fram mot målet: en personcentrerad och sammanhållen primärvård av hög kvalitet.​

Om införandeprocessen av PSV i primärvård

I Västra Götalandsregionen görs regionala anpassningarna av regionala processteam som konkretiserar hur personcentrerad och sammanhållen vård genom PSV kan realiseras utifrån förutsättningar i regionen. ​ De regionala processteamen gör en regional problemanalys för att kartlägga nuläge. Utifrån nulägesanalysen skapas en handlingsplan som tydliggör inom vilka områden förbättringsarbete bör göras i regionen.

Regionala processteam konkretiserar regionala processer med syfte att stötta primärvården vid införandet.​ Det är de regionala processteamen som ansvarar för det medicinska innehållet och som också uppdaterar regionala medicinska riktlinjer så att de stämmer överens med PSV.

Processtöd för implementering i primärvård (PRIMP) erbjuder information, stöd och workshops riktade till verksamhetschefer och professionsrepresentanter. 

Workshoparna syftar till att ge verksamheterna bästa möjliga förutsättningar till en anpassad implementeringsprocess för den egna verksamheten. Primärvårdsversionerna av PSV och workshoparna har tagits fram i dialog med primärvårdsrådet, RESAK, PrimÖR, kontaktperson för privata vårdcentraler, införandeansvariga för Närhälsan och primärvårdsområdeschefer i Närhälsan.


Införande av vårdförlopp inom VGR

Arbetet med att införa vårdförloppen leds av sakkunniga i olika regionala programområden (RPO) och motsvarande processteam kommer att stödja implementerings- och utvecklingsarbetet. Inom primärvården ser förloppet lite annorlunda ut och förtydligande av den processen presenteras under senhösten 2022.