Kriterier för ordnat införande
Syftet med ordnat införande är att underlätta ett effektivt och jämlikt införandet av nya läkemedel och behandlingsmetoder i rutinsjukvård
Kriterier
Nedanstående kriterier behöver vara uppfyllda för att nominering till ordnat införande ska kunna komma ifråga. Efter nominering vidtar en ordnad granskningsprocess för att kunna bedöma patientnyttan.
- Frågan ska röra läkemedel, medicinteknisk produkt eller metod för införande rutinsjukvård. Med metod avses metoder inom hälso- och sjukvård för utredning, behandling och uppföljning.
Centrumbildning, ny organisering, verksamhetsutveckling, inmatning i register, FoU, strategiska utrustningsinvesteringar och IT-system hanteras inte inom ordnat införande. - Läkemedlet, produkten eller metoden får inte vara infört i rutinsjukvård i regionen på nominerad indikation. Ordnat införande kan dock vara aktuellt om det föreligger en större ojämlikhet eller underanvändning i regionen och att ordnat införande är kopplat till regional plan för att åtgärda detta.
- Läkemedlet ska ha marknadsföringsgodkännande och den medicintekniska produkten ska vara CE-märkt.
- Kunskapsunderlag under framtagande, eller som planeras att ta fram, på nationell nivå, av t ex Socialstyrelsen, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket eller NT-rådet, behöver inte vara klart vid nominering, men i god tid före beslutsdatum.
- Det ska finnas ett vetenskapligt underlag för att ta ställning till patientnyttan.
- Ett införande ska medföra betydande regionala konsekvenser. Minst ett av nedanstående kriterier ska vara uppfyllt.
- De årliga merkostnaderna i regionen ska uppgå till minst 2 mnkr om införandet ska ske på en vårdnivå och till minst 4 mnkr om införandet ska ske på flera vårdnivåer. De fyra vårdnivåerna är primärvård, länssjukvård, regionvård och nationell högspecialiserad vård.
- Kräva större organisatorisk förändring som berör flera vårdnivåer eller flera utförare.
- Komplexa etiska överväganden, till exempel principiellt nya etiska överväganden.