Långvarig smärta för Tandvård

Utbildningssida

Innehållet på denna utbildningssida riktar sig till behandlare inom tandvård. Syftet är att öka kunskap om långvarig smärta inom tandvård för att möjliggöra ett bättre omhändertagande av patienter med långvarig orofacial smärta.

Bakgrund och innehåll

De Nationella riktlinjerna för tandvård (Socialstyrelsen, 2021) lyfter att smärta i munnen, ansiktet och käkarna är relativt vanligt och besvären kan ha negativ inverkan på individens livskvalité. De bakomliggande orsakerna är ofta komplexa och livsstilsrelaterade och tandvården kan därför behöva samverka med annan hälso- och sjukvård för att ge rätt stöd och behandling.

Denna utbildningssida innehåller en film om långvarig smärta samt kortfattad information och länkar om hur tandvården kan omhänderta individer med smärta och funktionsstörningar i käkmuskler och käkleder. Nedan hittas även vad tandvården kan göra när den orofaciala smärtan blir långvarig.

Långvarig smärta

Med långvarig smärta menas en smärta som varat mer än tre månader och tillståndet bör ses som en egen sjukdom. Nedan finns en ca 13 minuter lång film med generell information om långvarig smärta. Filmen är framtagen av Regionalt processteam Smärta och riktar sig till vårdpersonal. Då tandvården möter patienter med långvarig smärta i munnen, ansiktet och käkarna är kunskap om långvarig smärta av värde för omhändertagandet.

Nyfiken på mer om långvarig smärta?

Ovanstående film ingår i en mer omfattande digital utbildning som riktar sig till vårdpersonal. Utbildningen består av flera avsnitt med tillhörande stödmaterial, t.ex. Smärtanalys, Läkemedelsbehandling, Fysisk aktivitet och Psykologisk behandling. I utbildningen finns även Patientinformation på olika språk anpassad för utskrift. De olika avsnitten går att ta del av var för sig och är möjliga att återkomma till vid senare tillfälle. Nedan finns länkar till utbildningen:

Patientinformation om långvarig smärta på olika språk för utskrift:

 

Följande länkar innehåller mer information om långvarig smärta:


Smärta i käkmuskler och käkleder

Smärta och funktionsstörningar i käkmuskler och käkleder är vanligt och tillståndet är både underdiagnostiserat och underbehandlat (Socialstyrelsen, 2021). Då tandvården möter de flesta barn och vuxna regelbundet kan nedanstående länkar ge stöd i omhändertagandet.

Nationella riktlinjer

I Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för tandvård finns rekommendationer om hur tandvården systematiskt kan identifiera, diagnosticera och behandla smärta och funktionsstörningar i käkmuskler och käkleder.

DC/TMD för allmäntandvård

Malmö universitet har tillgängliggjort en version av DC/TMD (diagnostic criteria for temporomandibular disorders) speciellt anpassad för allmäntandvård. På sidan hittas både filmer och instruktioner gällande screening och undersökning samt ett behandlingsstöd som utgår från de vanligaste diagnoserna.

Allmäntandvård eller specialisttandvård?

I RMR Ansvarsfördelning mellan allmän- och specialisttandvård beskrivs vilken vård som förväntas utföras inom allmäntandvård respektive specialisttandvård.


Långvarig orofacial smärta

Vid långvarig icke-cancerrelaterad orofacial smärta (mer än tre månader) där de bakomliggande orsakerna är komplexa eller där behandling inom tandvård inte haft önskad effekt kan tandvården behöva samverka med andra professioner inom hälso- och sjukvård. Detta avsnitt beskriver kontaktvägar och smärtvårdens organisering i Västra Götalandsregionen inklusive vårdval inom primärvård.

Kontakta vårdcentral

Tandvården kan remittera patienter med långvarig orofacial smärta till vårdcentral. En remiss kan innehålla:

  • Frågeställning om medicinsk bedömning av långvarig smärta och att inleda Vårdförlopp långvarig smärta
  • Symtombeskrivning
  • Diagnos och/eller kliniska fynd
  • Relevanta uppgifter från ’Sammanställningsblankett (DC/TMD Axel II)’
  • Utförd behandling och resultat
  • Planerad behandling
  • Uppgifter om allmän hälsa, livssituation etc.

Så är smärtvården organiserad i Västra Götalandsregionen

Vården för patienter med långvarig smärta organiseras i fyra nivåer, där nivå 1 bedrivs i primärvård inom vårdval vårdcentral och vårdval rehab och nivå 2 är interdisciplinär smärtvård i primärvård, nivå 3 är interdisciplinär smärtvård på specialistnivå och nivå 4 är regional specialistvård smärta.

Länk: RMR Ansvarsfördelning - långvarig, icke cancerrelaterad smärta hos vuxna

En beskrivning av vårdförloppet inom primärvård finns i den regionala tillämpningen av personcentrerat standardiserat vårdförlopp (PSV) Långvarig smärta.

Länk: Primärvårdsversion PSV Långvarig smärta (optimerat för webbläsare Chrome eller Safari)

Patienter med långvarig smärta kan således få vård inom både vårdval vårdcentral och vårdval rehab. Nedan ses en kort beskrivning av de olika vårdvalen.

Vårdval Vårdcentral
Vårdcentraler som ingår i Vårdval Vårdcentral bemannas av läkare, distriktssköterskor, undersköterskor och personal inom psykisk hälsa (ex. psykolog eller psykoterapeut). Alla invånare i Västra Götaland tillhör en vårdcentral. Vårdval Vårdcentral innebär att det är fritt att byta bland de vårdcentraler som ingår i vårdvalet. Vårdcentralens uppdrag omfattar bland annat rådgivning, utredning, diagnostik, behandling, omvårdnad samt uppföljning för de individer som valt vårdcentralen. Ansvaret omfattar både somatisk och psykisk ohälsa, sjukdom och funktionsnedsättning för såväl barn som vuxna.

Länk: Krav- och kvalitetsbok Vårdval Vårdcentral

Vårdval Rehab
Rehabenheter som ingår i Vårdval Rehab ska erbjuda arbetsterapi och fysioterapi. Det är fritt att välja rehabenhet som ingår i Vårdval Rehab eller annan fysioterapimottagning som har avtal med Västra Götalandsregionen. Tid kan bokas utan remiss. Rehabenheterna kan erbjuda behandlingsinsatser för exempelvis muskuloskeletala besvär, psykisk ohälsa, neurologisk sjukdom samt långvarig smärta. Exempel på behandlingar är artrosskola, smärtskola, stresshantering, sömnskola, olika metoder för smärtlindring samt träning.

Länk: Krav- och kvalitetsbok Vårdval Rehab

Så är smärtvården organiserad i Västra Götalandsregionen

I RMR Ansvarsfördelning - långvarig, icke cancerrelaterad smärta hos vuxna finns beskrivning av smärtvårdens nivåer.