Start av regionalt processteam epilepsi

Publicerad:
15 kvinnor och män som samlas framför en röd tegelbyggnad
Bakre raden från vänster: Mats Elm, Marianne Wallin, Lena Söderqvist, Kristina Lisovska, Eva Jonsson, Sofia Ljunggren, Anna Edelvik, Linnéa Berndtsson, Elliot Nilsson. Främre raden från vänster: Ida Linn Johansen, Josefin Nilsson, Maria Tsivra, Sven Jerner, Måns Thörnqvist, Anders Sundholm. Saknas gör: Bertil Rydenhag

I september höll regionalt processteam epilepsi smärta sitt första möte. Teamet är en del av det regionala systemet för kunskapsstyrning och ingår i regionalt programområde nervsystemets sjukdomar.

Hur känns det efter första mötet, ordförande Anna Edelvik Tranberg och koordinator Linnéa Berndtsson?

- Vi har börjat lära känna varandra och skapat en början på det gemensamma arbetet. Många viktiga synpunkter har kommit fram från olika professioner, orter och patient- och anhörigrepresentanter. 

Vad utmärker er patientgrupp?

-  Det är en stor patientgrupp på över 10 000 i VGR, som ofta är osynlig. Många olika diagnoser döljer sig bakom symtomet epilepsi, och det finns i alla olika åldersgrupper.

Finns det några särskilda utmaningar i VGR?

- Olika bemanningssituation (både läkare, sjuksköterskor och annan personal) på neurologienheterna runt om i regionen är en utmaning.

Vad tror ni blir viktigast att fokusera på?

- Att enas om hur vi vill att patientens väg i vården ska se ut, och skapa kontaktvägar mellan olika delar av vårdgivarna i VGR.

Ett år från nu - vad hoppas ni att teamet har åstadkommit?

- Att det finns fungerande kontaktvägar mellan olika vårdgivare och högre tillgänglighet till högkvalitativ vård för våra patienter med epilepsi, så att vården för den med epilepsi är mer jämlik inom VGR.