RPT sekundärprevention - nedslag i arbetet
Det regionala processteamet sekundärprevention vid kranskärlssjukdom startade för ungefär ett år sedan, november 2019. Ordförande Annica Ravn-Fischer och koordinator Maria Bäck berättar om teamets arbete.
- Det övergripande syftet med vårt arbete är att minska återinsjuknande i hjärtsjukdom och hjärtrelaterad ohälsa för patienter med kranskärlssjukdom. Detta ska ske genom att öka andelen sjukhus- och primärvårdsenheter som når de fastställda målnivåerna för sekundärprevention och att variationerna mellan enheterna minskar.
- Det finns redan mycket evidens kring vad som ska göras för patienter med kranskärlssjukdom, så störst fokus kommer läggas på att skapa en modell för hur det ska göras. Innehållet i arbetet baseras på bästa tillgängliga vetenskapliga underlag i form av riktlinjer och kunskapssammanställningar och innehåll och processer ska ha ett utpräglat patientperspektiv.
Hur har arbetet påverkats av pandemin?
- Vi har haft regelbundna fysiska möten i vårt team fram till pandemin. Därefter har vi hållit kontakt via digitala möten samt arbetat i mindre grupper. Arbetet överlag har blivit påverkat av covid, både på grund av att personer i arbetsgruppen blivit omplacerade där de har behövts mest i vården, och att det har känts svårt att driva förbättringsarbeten inom sekundärprevention när många verksamheter fått ställa in verksamhet på mottagningar. En del sekundärpreventiv verksamhet har fått ställa om till digitala vårmöten eller telefonbesök, där det varit möjligt.
Vilka prioriterade områden ser ni som viktigast att fokusera på?
- Vårt RPT har arbetat med en processkartläggning för den sekundärpreventiva vården i regionen, från akut insjuknande till långsiktig uppföljning inom primärvård, och har identifierat potentiella förbättringsområden. Gruppen har börjat med att fokusera på fyra områden:
- tillgänglighet och samverkan i vårdkedjan
- kompetens i hela vårdkedjan
- fysisk träning inom hjärtrehabilitering
- patientutbildning, följsamhet och egenvård
- Exempel på arbeten som pågår inom dessa grupper är att förbättra kommunikationen mellan specialistsjukvård och primärvård. En enkätundersökning har skickats ut till alla sjukhus i regionen för att kartlägga den träningsbaserade hjärtrehabiliteringen och vi har arbetat med implementering av en digital hjärtskola via stöd- och behandlingsplattformen 1177 för att öka tillgängligheten till patientutbildning. Den digitala hjärtskolan startade på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i april och kommer vara implementerad på flertalet sjukhus i regionen under hösten.
- Ordförande och koordinator i RPT sitter också med i NAG sekundärprevention vid kranskärlssjukdom och har kunnat säkra att det regionala arbetet går i linje med de kommande nationella rekommendationerna.
Vad har ni planerat inför 2021?
- Under 2021 så kommer gruppen att arbeta med implementering av det nationella vårdprogrammet som berör alla delar av den sekundärpreventiva vårdkedjan:
- Fas 1 hjärtrehabilitering: gäller de insatser patienten får inneliggande på sjukhuset.
- Fas 2 hjärtrehabilitering: innefattar det första årets uppföljning inom specialistsjukvården.
- Fas 3 hjärtrehabilitering: den fortsatta uppföljningen inom primärvård.
- Vi kommer även att beakta behandlingsinsatser för patienterna med kronisk kranskärlssjukdom, utan ett akut vårdtillfälle, som till största delen finns inom primärvården.