Information för granskare
Är du intresserad av att vara granskare? Vi hjälper till med utbildning.
Vill du vara granskare i ett HTA-projekt?
Att vara granskare av en HTA-rapport innebär granskning av metoder inom hälso- och sjukvård. Arbetssättet liknar SBU:s (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering). Syftet är i första hand att granska och tydliggöra kunskapsläget för nya eller befintliga metoder innan de eventuellt införs eller utmönstras i rutinsjukvården.
Vårt arbetssätt är att verksamheten själv, med hjälp av HTA-centrum, granskar och utvärderar aktuellt kunskapsläge som mynnar ut i en HTA-rapport. Hela processen beräknas ta i genomsnitt 6 månader beroende på projektets storlek. Varje HTA-rapport skall granskas av två externa granskare som är experter inom området som utvärderas, innan den slutligt fastslås av en kvalitetssäkringsgrupp.
Rollen som granskare
- De två granskarna bjuds in till projektgruppens startmöte, en halvdag då frågeställning diskuteras och fastställs med hjälp av PICO (P=population, I=intervention, C=comparison, O=outcome).
- En granskares huvuduppgift att granska själva HTA-rapporten. Det är inte något krav att du läser artiklarna ingående utan det är upp till dig som granskare hur väl du behöver sätta dig in i de enskilda studierna för att kunna bedöma slutsatser och evidensgradering i rapporten.
- När projektgruppen har färdigställt rapporten och reviderat den efter en intern granskning inom HTA-centrum, skickas den till de två externa granskarna. Inom två veckor skall granskarna noggrant ha läst hela rapporten och skriva ett granskningsutlåtande. Detta gör du med hjälp av en mall. Granskningsutlåtande
- Granskningsutlåtandet skickas in till HTA-centrum senast dagen före kvalitetssäkringsgruppens möte, som brukar vara på eftermiddagen sista onsdagen i månaden. Du får även gärna skriva kommentarer direkt i rapporten.
- De två granskarna bjuds in till kvalitetssäkringsgruppsmötet, för att muntligt redovisa sina granskningar. Om du inte kan komma utgår projektledaren från ditt skriftliga utlåtande.
- Tidsåtgången att granska en rapport varierar beroende på ämnets omfattning, men uppskattas ligga mellan fyra och tio timmar.
- Granskare erhåller ett arvode på 3000 kr efter utförd granskning.
- Som medlem i granskningsgruppen inbjuds du till återkommande utbildningsdagar
Granskningsutlåtande - frågor till dig som granskare i projekt