HTA - Health Technology Assessment

HTA - Health Technology Assessment - innebär att en metod, teknik eller behandling inom hälso- och sjukvården utvärderas i en systematisk och transparent process där etiska, ekonomiska och organisatoriska aspekter ingår.

HTA-centrum arbetar med verksamhetsbaserad HTA, vilket innebär att HTA-centrums projektledare arbetar tillsammans med sakkunniga som arbetar i vården. Resultatet utgör beslutsunderlag för införande eller avveckling av metoder inom hälso- och sjukvården. 

Nominera en fråga

Alla anställda inom hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen kan nominera en fråga, med stöd av verksamhetschef. För mer information om vad det innebär, se de olika stegen i arbetsprocessen nedan. 

Välkommen att skicka in nominering av fråga:
Nomineringsblankett

Arbetsprocessen för HTA

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om vad de olika stegen i processen innebär. 

Bedömning HTA-centrum

HTA-centrum bedömer om frågan passar en HTA-utvärdering. Om så bjuds den som nominerat frågan in till ett kort diskussion och sen görs en preliminär litteratursökning. HTA-centrum återkommer med besked inom en månad.


Arbetsgrupp formas

Från HTA-centrum erbjuds två projektledare, två bibliotekarier, en projektsamordnare och vid behov även en hälsoekonom och statistiker. Verksamheten föreslår 2-4 personer från sin och eventuellt från annan berörd verksamhet. Minst hälften rekommenderas vara disputerade och en ST-läkare är önskligt. Jävsdeklaration skickas in för samtliga. Räkna med ca.40-100t arbetstid beroende på projektets storlek. Projekt tar i genomsnitt 6 mnd.


Startmöte

Projektgruppen kommer att börja med ett fyra-timmars projektstartsmöte. Mötet är obligatoriskt för alla deltagare då det har stor betydelse för projektets fortsatta arbete. 

På startmötet går vi igenom tidsplan och PICO för den nomunerade frågan:

  • P=patientgrupp
  • I=intervention som skall studeras
  • C= jämförelsegrupp
  • O= viktiga utfall som kan ligga till grund för ev. beslutsfattande.

Fundera på en patientrepresentant.

 - länk


Litteratursökning

Biblioteket söker litteratur utifrån PICO i alla tillgängliga relevanta källor. Sedan grovgallrar biblioteket abstract och eventuellt fulltextartiklar innan resterande skickas till projektgruppen, projektgruppen kontrollerar och gallrar ytterligare. Resterande litteratur skickas ut i fulltext till gruppen för granskning.


Artikelgranskning och evidensbedömning

Inkluderade artiklar granskas med en mall för "Risk of bias" -  studiens överförbarhet, studiebegränsningar, resultatens precision (studiestorlek, konfidensintervallens storlek), samt potentiella intressekonflikter. 

Risk of bias - länk till blankett

Projektgruppen gör sedan en utvärdering av evidensstyrkan för det vetenskapliga underlaget per utfallsmått enligt GRADE (Grades of Recommendation Assessment, Development and Evaluation).

GRADE är ett systematiskt och transparent sätt att sammanfatta evidensläget och ta fram beslutsunderlag. Med GRADE värderas skattningen av eventuell effekt i form av stark, måttligt stark, begränsad, och otillräckligt.

GRADE - länk till blankett


Rapport

Rapportskrivning och tabellering av data görs undervägs av gruppen. 

När rapporten är klar skickas den till externa granskare (experter på området) och en kvalitetssäkringsgrupp. Ett kvalitetssäkringsmöte hålls innan rapporten kan färdigställs och publiceras. En HTA-rapport publiceras på vår, SBUs och andra HTA-enheters hemsidor både nationalt och internationellt. Den skickas även ut till alla verksamhetschefer inom VGR.

  • Raportmall - länk
  • Appendix 2 (inkluderade artiklar) - länk
  • Appendix 3 (Exluderade artiklar) - länk
  • Appendix 4 (Utfallsmått) - länk

 


Kvalitetssäkring

Kvalitetssäkringsgruppen har en rådgivande funktion gentemot HTA-centrum avseende kvalitetskontroll av HTA-rapporter. Kvalitetssäkringsgruppen bidrar även till utveckling av HTA-processen och HTA-rapporters upplägg.

Kvalitetssäkringsgruppen sammanträder vanligen den sista onsdagen varje månad när det finns HTA-rapporter att diskutera.


Återkoppling

Ansvariga projektledare presenterar projektets resultat för Program- och prioriteringsrådet (PPR) i Västra Götalandsregionen. Baserat på HTA-rapporten ger PPR en regional rekommendation. 

Rapporten = beslutsunderlag. Komplettera text. 

Efter 6 och 12 mnd återkopplar vi till verksamhetschefen med frågor om hur  rapporten har använts.