Könsstympning av flickor och kvinnor
Barnhälsovården följer det nyfödda barnet och dess vårdnadshavare under uppväxten. Det ger en unik möjlighet när det gäller att både identifiera flickor som riskerar att utsättas för eller som har utsatts för könsstympning och vid behov ge stöd till barnet och familjen.
För att kunna samtala om kvinnlig könsstympning med vårdnadshavare är det viktigt att ha grundläggande kunskaper om kvinnlig könsstympning och hur du kan ställa frågor om kvinnlig könsstympning. Här hittar du som arbetar inom barnhälsovården kunskapshöjande information om kvinnlig könsstympning, regelverk och vilket stöd som finns.
Såhär kan du använda webbsidan
Syftet med den här webbplatsen är att du som arbetar inom barnhälsovården i Västra Götalandsregionen ska kunna ta del av information och kunskap om könsstympning av flickor och kvinnor . Du får också stöd i hur du kan föra samtal med vårdnadshavare om könsstympning av flickor och kvinnor.
Webbplatsen innehåller olika flikar som du ser nedan. Du kan välja ut den information som du har störst behov av, eller gå igenom allt innehåll.
Information: Här hittar du övergripande information om könsstympning av flickor och kvinnor. Här finns också riktlinjer från Rikshandboken i barnhälsovård.
Utbildning: För dig som vill höja din kunskap om vad könsstympning är och veta mer om hur du kan använda kunskaperna i ditt arbete, finns grundläggande utbildningsmaterial här. Det finns också utbildningsmaterial om angränsande områden, som kan ge viktiga kunskaper i arbetet med könsstympning.
Material och dokument: På denna sidan hittar du material och dokument som är kopplade till könsstympning:
Lagar och riktlinjer: Under fliken lagar och riktlinjer hittar du de lagtexter som berör lagen om förbud mot könsstympning. Du hittar också Regional medicinsk riktlinje, RMR.
Planera ditt möte med barn och vårdnadshavare: Under den här fliken hittar du information som är bra att ha inför ditt möte med barn och vårdnadshavare. Här finns råd om hur du kan samtala kring könsstympning och information om vilka stödfunktioner du exempelvis kan hänvisa vårdnadshavare till.
Stöd för dig som personal: Under fliken stödfunktioner hittar du tips på vart du som yrkesverksam kan vända dig vid behov av stöd i frågan. Du hittar här även tips på stödfunktioner som du kan hänvisa vårdnadshavare till.
Fördjupande länkar: Här hittar du länkar och tips om du vill fördjupa dina kunskaper om könsstympning.
Information
Barnhälsovårdens arbete mot kvinnlig könsstympning i Rikshandboken
I Rikshandboken kan du läsa om definition och förekomst av könsstympning, om hälsoundersökning och samtal med vårdnadshavare, samt om förebyggande insatser och hur man kan identifiera flickor som riskerar att bli könsstympade.
Bildkälla: Rikshandboken
Läs mer på Rikshandbokens webbplats Könsstympning av flickor - Rikshandboken i barnhälsovård
Läs mer om könsstympning
På 1177 kan du läsa mer om könsstympning, olika typer av könsstympning och även se bilder på vulvamodeller som visar olika typer av könsstympningar. Under fliken "Utbildning" hittar du fördjupande information om vad könsstympning är, vilka konsekvenser det kan ge samt hur du kan arbeta med frågan på din arbetsplats.
Könsstympning - omskärelse av flickors underliv (1177)
Hur många handlar det om?
År 2021 var det uppskattade antalet flickor och kvinnor i Sverige som kan ha utsatts för könsstympning cirka 68 000.
Var i världen utförs könsstympning?
På världskartan får du en överblick över var i världen könsstympning vanligtvis utförs. Kartan är ritad 2016.
Illustration av Amalia Alvarez i samarbete med Amel (källa Unicef)
Vilka begrepp använder vi i våra texter?
Begreppet ”könsstympning” infördes i Sverige i samband med en skärpning av lagstiftningen 1998 och ersatte den tidigare benämningen ”omskärelse” i lagtexten. Begreppet ”kvinnlig könsstympning” kan vara missvisande eftersom det skulle kunna uppfattas som att det rör sig om vuxna kvinnor, när det framför allt är unga flickor som könsstympas. Könsstympning av flickor och kvinnor skulle kunna vara en mer korrekt svensk beskrivning av företeelsen. I det här materialet används begreppen ”kvinnlig könsstympning”, ”könsstympning av flickor och kvinnor” eller bara ”könsstympning” omväxlande.
I patientmötet är det viktigt med ett empatiskt förhållningssätt vid valet av begrepp. Det kan innebära att man använder ordet ”könsstympning” med vissa patienter och andra, mindre laddade ord som till exempel ”omskärelse”, ”skuren”, ”operation i underlivet” eller ”traditionen” med andra patienter. Anpassa ordvalen efter person och situation. Det kan påverka både tilliten och möjligheten att göra sig förstådd. I dokumentation är det bra att använda begreppet könsstympning. Ibland kan du behöva informera om att du använder ordet könsstympning i journalen, om det inte är det ord du använder i samtal med patienten.
Texten kommer från Socialstyrelsens dokument Kvinnlig könsstympning – Ett stöd för hälso- och sjukvårdens arbete (socialstyrelsen.se).
Utbildning
Här beskrivs olika utbildningssteg för dig som är yrkesverksam inom barnhälsovård.
Steg 1: Bas/introduktion är för dig som är ny inom barnhälsovården eller för dig som vill få grundläggande kunskap om bakgrund till könsstympning av flickor och kvinnor samt om konsekvenser. Du får också kännedom om barnhälsovårdens arbete med utgångspunkt i Rikshandboken.
Steg 2: Metodutbildning i att tala om könsstympning är för dig som har grundläggande kunskaper om barnhälsovårdens uppdrag och om könsstympning. I den här delen ligger fokus på att samtala med vårdnadshavare om könsstympning av flickor och kvinnor och vilket skriftligt material som kan användas för att förstärka budskapet i samtalet. Här får du också reda på var det finns stöd att få för den du samtalar med och för dig som professionell och vad du själv behöver ta reda på innan du har samtal om könsstympning.
Steg 3: Fördjupning där du kan fördjupa dina kunskaper i regionala riktlinjer. Du får också möjlighet att fördjupa dina kunskaper om samtal med vårdnadshavare genom reflektion om att bygga förtroende och samtidigt säkerställa ett rättighetsbaserat förhållningssätt.
Steg 1: Bas/introduktion
Efter genomgången introduktion kommer du att:
- ha kännedom om att det finns flickor som könsstympas och att få en grundläggande kunskap om könsstympningens bakgrund och konsekvenser
- ha kännedom om texten på Rikshandboken och dess innehåll
- ha kännedom om var jag kan hitta mer information om könsstympning, till exempel regionala medicinska riktlinjer (KKS-modulen)
Läs texten i Rikshandboken om könsstympning av flickor
Här beskrivs barnhälsovårdens arbete mot kvinnlig könsstympning. Du får läsa om definition och förekomst, om hälsoundersökning och samtal med vårdnadshavare, samt om förebyggande insatser och hur man kan identifiera flickor som riskerar att bli könsstympade.
Könsstympning av flickor - Rikshandboken i barnhälsovård (Rikshandboken)
Orientera dig i modulen
Titta på informationen på den här webbsidan för att få en överblick över vad det finns för resurser.
Se filmerna från Amelmottagningen:
Könsstympning av kvinnor och barn - bakgrund (03:01)
Besvär efter könsstympning (03:18)
Psykosexuella besvär och klitoris (02:39)
Genomför VKV:s utbildning om hälsokonsekvenser
Steg 2: "Metodutbildning" i att tala om könsstympning
Efter genomgången utbildning kommer du att ha kunskap om:
- att hur vi samtalar om könsstympning av flickor och kvinnor kan påverka upplevd tillit
- hur du kan lägga upp ett samtal om könsstympning
- när, med vem och hur du kan samtala med vårdnadshavare om könsstympning av flickor och kvinnor inom barnhälsovården
- vilket skriftligt material som kan användas för att förstärka budskapet i samtalet
- var det finns stöd att få för den du samtalar med och för dig som professionell
Genomför Socialstyrelsens utbildning om kvinnlig könsstympning (ca 60 min).
Utbildningen syftar till att ge kunskaper för att förebygga och förhindra könsstympning. Utbildningen ger grundläggande kunskap om vad könsstympning är och ger kunskaper om vilket ansvar och vilka möjligheter som finns för att hjälpa en flicka eller kvinna som är eller riskerar att bli könsstympad. Syftet är att ge en generell kunskap om ämnet och om hur du kan ge ett gott bemötande.
Socialstyrelsens utbildning om kvinnlig könsstympning
Genomför Socialstyrelsens utbildning om rasism och bemötande i vården (60 min).
För att bli medveten om rasism i vården och för att minska risken att personer vi möter inom barnhälsovården känner sig utpekade utifrån ursprung.
Varför behöver vi ha kunskap om rasism och bemötande i vården när vi arbetar med frågor som berör könsstympning av flickor och kvinnor? Det ingår i varje medarbetares uppdrag att behandla alla patienter jämlikt, och att ge ett gott och inkluderande bemötande. Ändå blir det inte alltid så. Vi vet att stereotypa föreställningar om till exempel hudfärg, kulturell bakgrund, religion, etnicitet och språk leder till en ojämlik vård. Det är vanligt att patienter som utsätts för diskriminerande bemötande får en bristande tillit till vården och därmed undviker att söka vård. Utöver det riskerar ett diskriminerande bemötande att leda till ökad ohälsa. Därför är det värdefullt för dig som möter personer med egen erfarenhet av könsstympning eller som lever i en miljö där det förekommer, att ha kunskap om hur normer och fördomar påverkar oss som verkar i hälso- och sjukvården.
I Socialstyrelsens webbutbildning får du mer kunskap om rasism och bemötande. Du får också konkreta exempel på hur man kan arbeta och tänka för att undvika både medveten och omedveten rasism och diskriminering.
Socialstyrelsen webbutbildning om rasism och bemötande i vården
Orientera dig i modulen
Titta på informationen på den här webbsidan för att få en överblick över det som finns för resurser.
Läs Guiden för samtal om könsstympning av flickor och kvinnor
Förbered dig inför samtal genom att fundera på hur du samtalar om kvinnlig könsstympning.
Avsätt tid för reflektion i din verksamhet
Fundera enskilt eller tillsammans med kollegorna över dessa reflektionsfrågor:
-
- Vad väcker könsstympning för tankar hos dig?
- Hur känns det att öppna upp för och ställa frågor om könsstympning? Prata om det i din verksamhet.
- Om du har kollegor inom barnhälsovården, hur gör de? Hur gör kollegorna som jobbar på din vårdcentral? Ta del av varandras tips och tillvägagångssätt!
Delta i ett dialogseminarium
Det kommer att erbjudas ett uppföljande seminarium där det finns möjlighet att reflektera tillsammans med kollegor och lära av varandra. Seminariet erbjuds några gånger per år. Håll utkik på CBHV:s webb efter datum och anmälningsmöjligheter - titta gärna under rubriken Fördjupning: Utbildning och BHV-dagar - Central barnhälsovård
Det här behöver du själv ta reda på
- Vart kan du hänvisa personer i behov av stöd i den kommun som du arbetar i? Det kan till exempel vara olika stödfunktioner för personer som är utsatta för våld. Ta reda på det innan det är skarpt läge.
- Ladda ner, beställ eller skriv ut broschyrer du skulle vilja använda i mötet med vårdnadshavare. Det skulle till exempel kunna vara könsstympningspasset eller en folder där du kan lägga in lokala kontakter till vårdnadshavaren. Du hittar samtliga broschyrer under fliken "Material och dokument".
Steg 3: Fördjupning
Här ges möjlighet till fördjupning:
RMR - Hedersrelaterat våld och förtryck
I ditt arbete behöver du känna till de regionala medicinska riktlinjer som finns som berör kvinnlig könsstympning.
Den här regionala medicinska riktlinjen handlar om att standardisera och förbättra rutinerna så att personer som riskerar att utsättas, utsätts eller har varit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck inklusive kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap ska identifieras och erbjudas information, skydd, stöd och behandling.
Hedersrelaterat våld och förtryck (vgregion.se)
Prata med föräldrar, tillitsstärkande dialog
Syftet med handboken ”Prata med föräldrar” är att ge dig vägledning i hur du kan engagera dig i en interkulturell dialog, bygga förtroende och samtidigt säkerställa ett rättighetsbaserat förhållningssätt. Detta inkluderar att säkerställa barnets bästa i enlighet med barnkonventionen. Genom tillitsbaserad och interkulturell dialog kan du bidra till en ökad inkludering.
"Prata med föräldrar" är till för medarbetare. Handboken är tänkt som en praktisk vägledning för dig när du inleder samtal med föräldrar kring känsliga frågor och utmaningar. Du kan tillsammans med kollegor träna på att ställa frågor till varandra, innan du har samtal tillsammans med föräldrar.
Det här är målen för "Prata med föräldrar":
- Förstå utmaningar för nyanlända föräldrar och föräldrar med utländsk bakgrund.
- Utveckla interkulturell och tillitsbaserad dialog.
- Öppna upp för svåra samtal med föräldrar.
- Skydda och stärka barns rättigheter.
- Ge kunskap om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
Reflektion utifrån "Prata med föräldrar"
- Läs introduktionsdelarna till nedanstående moduler.
- Gör övningarna ”Fundera själv” eller om ni är fler ”Prata tillsammans”.
- Inspireras av exemplen under rubriken ”När du pratar med föräldrar”.
- Arbeta med följande moduler:
- Modul 1: Migration, identitet och föräldraskap
- Modul 2: Kulturell medvetenhet
- Modul 3: Tillit till välfärdsstaten
Material och dokument för hälso- och sjukvårdspersonal
Material att använda i samtal med vårdnadshavare
- Stöd med bilder i samtalet om könsstympning
- Guide för samtal om könsstympning
- Bildstöd till Könsstympningspasset
Material att dela ut till vårdnadshavare
Informationsmaterial för att öka kunskapen om könsstympning
Här hittar du material framtaget i en myndighetsgemensam informationsinsats för att öka kunskapen om könsstympning, till exempel affischer att sätta upp i väntrum.
Informationsmaterial för att öka kunskapen om könsstympning - Hedersförtryck
Att bestämma över sin kropp är en mänsklig rättighet - Hederförtryck
Broschyr till patienter och vårdnadshavare som själva upplever problem utifrån sin könsstympning och som önskar vidare hjälp
Ibland kanske du möter vårdnadshavare där det framkommer att de behöver hjälp utifrån upplevda problem till följd av att de själva har utsatts för könsstympning. Då kan du tipsa om Vulvamottagningen på Angereds närsjukhus och ge denna broschyr.
Vulvamottagningen - Angereds närsjukhus
Könsstympningspasset - en möjlighet för vårdnadshavare att stå emot eventuella påtryckningar från släkt och övrigt nätverk som förespråkar sedvänjan
Vårdnadshavare erbjuds att ta med sig passet i samband med en resa utomlands, där det finns oro för att könsstympning planerar att utföras. Könsstympningspasset kan användas som ett informationsdokument och som ett stöd i att stå emot eventuella påtryckningar från släkt och övrigt nätverk som förespråkar könsstympning. Könsstympningspasset innehåller information om svensk lagstiftning gällande brottet, typer av könsstympning samt konsekvenser av könsstympning. Passet finns på svenska, engelska, franska, arabiska, amhariska, dari, albanska, somaliska, swahili (kiswahili), tigrinja, pashto, spanska och tyska.
På länsstyrelsen Östergötlands webbplats kan du läsa mer om könsstympningspasset och ladda ner en PDF.
Könsstympningspass - svenska | Länsstyrelsen Östergötland
Infoblad_konsstympning_A4_lq.pdf - Länsstyrelsen Östergötland
Här kan du beställa könsstympningspasset för att kunna dela ut till vårdnadshavare.
Könsstympningspass - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen
Bildstöd till Könsstympningspasset
Fördjupningsmaterial, vägledning och dokument
Våga se - En vägledning för stöd, vård och skydd av flickor och kvinnor som är eller riskerar att bli könsstympade
Våga Se - Länsstyrelsen Östergötland.docx
Ett stödmaterial för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården
Socialstyrelsen har tagit fram ett material för att öka kompetensen kring könsstympning av flickor och kvinnor hos personal inom hälso- och sjukvården. Materialet riktar sig i första hand till legitimerad personal som i sitt arbete möter flickor och kvinnor som är könsstympade, eller flickor som kanske riskerar att bli utsatta för könsstympning
Kvinnlig könsstympning – ett stöd för hälso- och sjukvårdens arbete (socialstyrelsen.se)
Kvinnlig könsstympning Ett samtalsstöd för hälso- och sjukvården
Det här materialet är framtaget av Socialstyrelsen och är ett stöd för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården och möter flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning eller riskerar att könsstympas. Du kan använda samtalsstödet när du förbereder ett samtal om könsstympning, när du ställer frågor och när du följer upp.
Kvinnlig könsstympning – Ett samtalsstöd för hälso- och sjukvården (Socialstyrelsen)
Tips på hur du kan prata med vårdnadshavare
Prata med föräldrar är en metodhandbok som ger stöd i att skapa tillitsfulla dialoger och möten med de föräldrar vi möter.
Prata med föräldrar - Göteborgs stad
Material från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck
Här hittar du samlat fördjupningsmaterial som berör könsstympning.
Publikationer - Hedersförtryck.se
Lagar och riktlinjer
Regional medicinsk riktlinje, RMR
Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) har tagit fram en regional medicinsk riktlinje för att förbättra rutinerna för personer som riskerar att utsättas, utsätts eller har varit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck som till exempel kvinnlig könsstympning. Här lyfts bland annat:
- Anmälan barn - socialtjänst och polis
- Sekretessgenombrott vuxna – polisanmälan
- Dokumentation
- Undantag från direktåtkomst
Här kan du läsa mer: Hedersrelaterat våld och förtryck - Västra Götalandsregionen
Barn som far illa eller riskerar att fara illa – handläggning för barnhälsovården, 2023
Riktlinjen ger stöd till vårdverksamheter att identifiera barn som utsätts för våld, sexuella övergrepp, försummelse eller har bevittnat/upplevt våld för att kunna erbjuda stöd i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer (HSLF-FS 2022:39). Riktlinjen innefattar indikationer som ska föranleda misstanke om våldsutsatthet samt vidare handläggning. (Se kapitlet: När det framkommer hedersrelaterat våld och förtryck mot barn eller vuxen s. 12).
Handläggning, Barn som far illa eller riskerar att fara illa - handläggning för barnhälsovården, 2023, VKV
Barn under 18 år som far illa eller riskerar att fara illa
Riktlinjen ger stöd till vårdverksamheter att identifiera barn som utsätts för våld, sexuella övergrepp, försummelse eller har bevittnat/upplevt våld för att kunna erbjuda stöd i enlighet med Regional medicinsk riktlinje, RMR. Riktlinjen innefattar indikationer som ska föranleda misstanke om våldsutsatthet samt vidare
handläggning.
Barn under 18 år som far illa eller riskerar att fara illa (Västra Götalandsregionen)
Spädbarnsmisshandel
RMR Spädbarnsmisshandel ger stöd för hälso- och sjukvården hur spädbarnsmisshandel ska omhändertas. De olika former av misshandel mot spädbarn förklaras och det ges stöd till utredning och handläggning, inkluderande hänvisningar till olika andra riktlinjer och stöddokument.
Regional riktlinje - Spädbarnsmisshandel
Lag med förbud mot könsstympning av kvinnor
På länken kan du läsa mer om vad lagen säger om könsstympning.
Lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor | Sveriges riksdag
Stödfunktioner
Stöd för dig som personal
Stödtelefon till yrkesverksamma
Vid Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck finns den nationella stödtelefonen, vars syfte är att ge stöd på generell nivå till yrkesverksamma samt personer som arbetar ideellt och som i sin verksamhet hanterar frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. För råd och vägledning kan du ringa till 010-223 57 60.
Läs mer om nationella stödtelefonen här
Vid misstanke om brott mot barn samt vid misstanke om kvinnlig könsstympning finns möjlighet att göra en polisanmälan parallellt med en orosanmälan. Vid oklarhet kan polis/åklagare, Barnahus eller Barnskyddsteam VGR konsulteras.
Barnahus
Barnahus är en verksamhet där polis, åklagare, socialtjänst, barnläkare och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) arbetar tillsammans för att hjälpa barn under 18 år som misstänks ha blivit utsatta för brott.
Syftet med Barnahus är att i en trygg och barnvänlig miljö låta barn som misstänks vara utsatta för brott och övergrepp vara i centrum i utredningsprocessen.
Hit kan du som yrkesverksam vända dig för konsultation vid oro för ett barn.
Barnahus Fyrbodal, telefon 0522-69 68 43
Barnahus Älvsborg, telefon 0768-88 51 38
Barnahus Skaraborg, telefon 0500-49 89 89
Barnahus Göteborg, telefon 031-367 93 95
Barnskyddsteam VGR
Barnskyddsteam Västra Götaland arbetar för att alla barn i Västra Götalandsregionen ska mötas av personal som har god kunskap och en trygghet i att agera gällande barn som far illa eller att riskera fara illa.
Barnskyddsteamet har i uppdrag att arbeta för barnskydd inom hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen.
Hit kan du som arbetar i privat eller offentlig hälso- och sjukvård vända dig för att få konsultation och rådgivning gällande barn som far illa eller riskerar att fara illa.
Kontaktuppgifter
Telefon: 031-343 42 08. Vi har öppet vardagar 08.00-16.45.
Epost: barnskyddsteam@vgregion.se
Barnskyddsteam Västra Götaland - Vårdgivarwebben
Regionala resurscentra
Hit kan du vända dig både om du är utsatt/riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld eller förtryck, eller om du är yrkesverksam och behöver stöd i ditt arbete. Det finns stöd för dig oavsett var i regionen du befinner dig.
Scrolla ned på sidan och hitta det stödcentrum/resurscentrum som finns i din del av regionen. Se rubriken "Regionala kontakter".
Regionala resurscentra - (hedersfortryck.se)
Stöd för dig som vårdnadshavare
Vulvamottagningen på Angereds närsjukhus
Vulvamottagningen på Angereds närsjukhus består av två team: KKS-teamet och vulvateamet. Där arbetar läkare, barnmorska, undersköterska, sexolog och kurator. KKS-teamet tar emot patienter som har besvär orsakade av kvinnlig omskärelse/kvinnlig könsstympning. Det kan handla om fysiska besvär som svårigheter att kissa, smärta vid menstruation eller olika psykiska eller sexuella besvär.
Planera ditt möte med barn/vårdnadshavare
Här hittar du tips på upplägg inför ditt samtal med vårdnadshavare. Du hittar även tips på material som du kan använda inför och under samtalet.
Förbered och ha detta material tillgängligt:
- Guide för samtal om könsstympning av flickor och kvinnor
- Samtalsstöd
- Att bestämma över sin kropp
- Bildstöd till Könsstympningspasset
- Informationsmaterial för att öka kunskapen om könsstympning
Allt ovanstående material kan du hitta länkar till under fliken Material.
Tolken - en sätt att tillgodose rätten till hälso- och sjukvård
Personer som har svårt att förstå och tala svenska har laglig rätt till kostnadsfri tolk i kontakten med vårdgivare i Västra Götalandsregionen. Tolken är som ett verktyg för att patient och medarbetare ska både förstå varandra och göra sig förstådda.
Att använda tolk
I verktyget Riva hinder finns tips för hur du arbetar med tolk.
Riva hinder - Ett verktyg för mer jämlik vård och hälsa genom ökad kulturell medvetenhet
Använd SRHR-tolkar när du ska samtala om könsstympning med vårdnadshavare
SRHR står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I VGR finns SRHR-tolkar som bland annat har fått specifik utbildning kring könsstympning och vad man behöver tänka på i ett tolksamtal kring könsstympning. Du bokar dem via Tolkförmedling väst Logga in - TFV Kundportal (tolkformedlingvast.se)
Fördjupande länkar
Här hittar du länkar och tips om du vill fördjupa dina kunskaper om könsstympning.
RFSU:s informationsfilm om könsstympning
I RFSU:s film om könsstympning får du veta vad kvinnlig könsstympning är och vad det kan få för konsekvenser. Du får också också information om vad lagen säger och vart personer som utsatts för könsstympning kan vända sig för att få hjälp. Filmen finns på 16 olika språk.
Sex, kropp och hälsa på olika språk | RFSU
Läs mer om könsstympning på Jämställdhetsmyndigheten
På Jämställdhetsmyndighetens webbplats hittar du information om vad könsstympning är, regelverk och vilket stöd som finns
Könsstympning av flickor och kvinnor | Jämställdhetsmyndigheten
Läs mer om könsstympning på Socialstyrelsen sida Kunskapsguiden
Här hittar du stöd i mötet med flickor och kvinnor som är eller riskerar att bli könsstympade.
Könsstympning av flickor och kvinnor - Kunskapsguiden
Frågor och svar om könsstympning på FN-förbundets sida
Könsstympning FAQ - Svenska FN-förbundet
Amelmottagningen- en specialistmottagning i Stockholm
Amelmottagningen är en specialistmottagning i Region Stockholm som förbättrar och utvecklar vården för patienter med erfarenhet av kvinnlig könsstympning. På deras hemsida kan du hitta bra information om könsstympning och tips till yrkesverksamma.
Amelmottagningen | Södersjukhuset
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH)
NCH arbetar på regeringens uppdrag med att stödja och bidra till ett strategiskt, förebyggande och kunskapsbaserat arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck på nationell, regional och lokal nivå. Här finns information om hedersrelaterat våld och förtryck.
Könsstympning - Könsstympning.se (hedersfortryck.se)
Könsstympning - Könsstympning.se (hedersfortryck.se)
Beskrivning och illustrationer av olika typer av könsstympning
På Socialstyrelsens webbplats kan du läsa mer om olika typer av könsstympning enligt WHO:s definition samt se illustrationer av de olika formerna av könsstympning.
Olika typer av könsstympning (Socialstyrelsen)
Riva hinder - ett verktyg för mer jämlik vård och hälsa för patienter med olika typer av migrationsbakgrund
I fokus är mötet med patienter som kommer ifrån eller befinner sig i ett sammanhang som kanske skiljer sig åt från medarbetarens eller vårdverksamhetens sammanhang. Ett av Riva hinders fjorton kapitel heter ”Prata om könsstympning”.
Riva hinder
En förälder blir till - ett verktyg för jämlikt föräldraskap
Genom utbildning och reflektion är målet med verktyget att alla familjer ska känna sig välkomna och trygga när de besöker verksamheter som är till för dem.
En förälder blir till - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Tips inför samtal med vårdnadshavare
Prata med föräldrar är en metodhandbok som vänder sig till yrkesverksamma och föreningsaktiva som möter föräldrar och barn. Syftet är att stärka tilliten till det svenska samhället och öka kunskapen om vilka rättigheter och skyldigheter som barn och deras föräldrar har.
Prata med föräldrar - Göteborgs Stad (goteborg.se)