Ny strategi för HPV-vaccination mot livmoderhalscancer i Västra Götalandsregionen

Publicerad:

Sedan juni 2023 erbjuds kvinnor födda 1994–1999 i Västra Götalandsregionen (VGR) gratis HPV-vaccination. Hittills har cirka 23 700 kvinnor tagit en dos, vilket motsvarar ungefär 37 procent av målgruppen.

Kampanjen, som är en del av ett forskningsprojekt samordnat av Karolinska universitetssjukhuset, pågår i alla Sveriges 21 regioner med målet att utrota livmoderhalscancer inom fem år genom ökad HPV-vaccination. Projektet bygger på att man vill uppnå flockimmunitet genom att vaccinera många kvinnor under 30 år.

– Det är viktigt att förstå att detta är ett tidsbegränsat erbjudande. Vi vill påminna de kvinnor som ännu inte vaccinerat sig att ta chansen nu när det är gratis. Det vaccin som erbjuds nu ger ett bredare skydd mot HPV och livmoderhalscancer och har använts sedan 2019. Vi behöver vaccinera 70 procent av kvinnorna under 30 år för att kunna uppnå flockimmunitet för att på så vis utrota livmoderhalscancer, säger Katarina Kylebäck, medforskare och regional processledare för livmoderhalscancerprevention i VGR och Halland, Regionalt cancercentrum väst.

Vaccination vid barnmorskemottagningar från september

Tidigare har HPV-vaccinering inom projektet enbart skett vid upphandlade vaccinmottagningar i VGR. Från och med 1 september 2024 erbjuds HPV-vaccination i samband med screening på cirka 64 barnmorskemottagningar i VGR. Kvinnor i målgruppen som ännu inte vaccinerat sig, inom projektet, kommer att erbjudas en reserverad tid till självprov för HPV och gratis vaccination mot HPV. Erbjudandet skickas via 1177.se och det är även möjligt att omboka tiden om den erbjudna tiden inte passar.

Det finns även vaccinmottagningar på fem platser i VGR: Vänersborg, Skövde, Borås och två platser i centrala Göteborg som erbjuder gratis vaccination mot HPV inom kampanjen. Dit kan den som inte får kallelse via 1177 vända sig för att boka tid. Aktuella mottagningar finns listade på 1177.se

HPV och vaccin

HPV kan orsaka allvarliga cellförändringar och leda till livmoderhalscancer. Vaccinet som används idag skyddar mot nio HPV-typer varav sju kan utvecklas till cancer, jämfört med det tidigare vaccinet som skyddade mot fyra HPV-typer varav två kunde utvecklas till cancer.

Erbjudandet är lika viktigt för de som har vaccinerat sig mot HPV i skolan, som för den som är ovaccinerad. Den som genomgått behandling eller är under utredning för pågående HPV-infektion eller cellförändringar, är också välkommen att vaccinera sig. Vaccinet ger ett bra skydd mot ny infektion, även om det inte hjälper mot en pågående infektion.