Ny handbok om amning inom neonatalvården
En regiongemensam handbok för neonatalvården har tagits fram. I samband med det har även de tidigare framtagna regiongemensamma amningsrutinerna i VGR uppdaterats.
Nu finns en handbok om amning med fokus på prematura/små, sena prematura och sjuka fullgångna barn. Handboken inkluderar information om:
- Hud-mot-hud-vård av barnet och dess positiva inverkan på amning
- WHO:s tio steg som främjar amning
- Handmjölkning och uppsamling av råmjölk under graviditeten
- Pumpning och mjölkproduktionen
- Amningsstege-processen – prematura/små barn och den ammande
- Amningsobservation
- Tillmatning och övergång till amning
Exempel från den senaste forskningen som finns med i handboken är:
- Vikten av tidig matning med råmjölk
- Att signalstyrd matning kan resultera i att det prematura barnet övergår till full amning/oralmatning snabbare samt att sjukvårdsvistelse kortas ner
- Undvikande av flaskmatning under tiden det prematura fött barn (<vecka 37) etablerar amning är kopplad till högre förekomst och längre duration av amning.
I samband med dessa uppdateringar har samtliga föräldrainformationsblad reviderats och flera nya informationsblad tagits fram:
- Handmjölkning under graviditeten
- Förvaring av bröstmjölk
- Egenvård – såriga bröstvårtor och mjölkstockning
- Egenvård – amningsnedläggning
Handboken har, på uppdrag av neonatalrådet, tagits fram av en arbetsgrupp med representanter från samtliga neonatalverksamheter i VGR.
I samband med att den nya handboken togs fram uppdaterades även de tidigare framtagna regiongemensamma amningsrutinerna i VGR och materialet döpte om till ”Amning – regiongemensam handbok i VGR” eftersom det bättre speglar innehållet som består av både en kunskapsöversikt och praktiska åtgärder för att främja amning.