Föreläsningar om dödligt våld och syskonvåld

Uppdaterad:
Publicerad:

Död är den yttersta och mest extrema konsekvensen av våld i nära relationer. I höst bjuder VKV – VGR:s kompetenscentrum om våld i nära relationer – och kommunalförbunden i Västra Götaland in till två digitala föreläsningar med fokus på dödligt våld.

Dödligt våld i nära relationer – Vilka är riskfaktorerna och hur kan hälso- och sjukvården och socialtjänsten förhindra att våldet får dödlig utgång?

Under den här föreläsningen får du ökad kunskap om dödligt våld i nära relationer och hur hälso- och sjukvård samt socialtjänst kan arbeta för att förhindra att våldet blir dödligt.

Tidpunkt: 17 oktober kl. 13-15 eller 6 november kl. 14-16

Målgrupp: Personal inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst som möter patienter med riskbruk, psykisk ohälsa, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Inbjudan med mer information

Anmälningsformulär via Lärportalen

 

Dödligt partnervåld i Västra Götaland – Hur kan vi stödja de efterlevande anhöriga?

Under den här föreläsningen får du kunskap om efterlevandes situation och behov efter att en anhörig dödats av sin partner. Vilka upplevelser och erfarenheter har de av samhället stöd när det värsta har hänt? Vilka brister har uppmärksammats i VKV:s forskning och hur kan de åtgärdas?

Tidpunkt: 8 oktober kl. 13-15

Målgrupp: Personal som arbetar med krisstöd inom exempelvis hälso- och sjukvård, socialtjänst, polis, trossamfund och frivilligorganisationer.

Inbjudan med mer information

Anmälningsformulär via Lärportalen

Föreläsning om syskonvåld

Trots att begreppet ”våld i nära relationer” även inkluderar våld i syskonrelationer uppmärksammas denna form av relationsvåld sällan i Sverige. Anna Rypi, docent i Socialt arbete, utgår ifrån två forskningsstudier under den här digitala föreläsningen och berör bland annat var gränsen mellan handlingar som konstrueras som acceptabelt (normalt) syskonbråk och oacceptabla (avvikande) vålds­handlingar går.

Titel: Syskonvåld – en gömd utsatthet

Målgrupp: personal inom hälso-, sjuk- och tandvård

Tidpunkt: 18 september kl. 12-13

Inbjudan med mer information

Anmälan via Lärporalen: Syskonvåld - en gömd utsatthet