Nyhetslista
Nyheter vård och hälsa
-
Millennium: SÄS akutmottagning tar nu emot patienter som vanligt
Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) återgår från och med klockan 14:00 fredag den 22 november till normalläge och kommer att kunna ta emot patienter på sin akutmottagning som vanligt. Det gäller både patienter som själva söker vård på akuten och de som kommer med ambulans
-
Millennium: Tillfällig paus av breddinförande av Millennium
VGR har fredag 15 november fattat beslut om att tillfälligt pausa breddinförandet av Millennium i södra området. Arbetet för att aktivera de gamla systemen har påbörjats. Det kommer ta några dagar och verksamheterna kommer jobba kvar i Millennium under helgen.
-
Millennium: Förstärkta åtgärder för att avlasta SÄS förlängs ett dygn
Sjukhusen i VGR beslutade fredag den 8 november om förstärkta åtgärder för att minska antalet inlagda patienter på SÄS före införandet av Millennium. Nu förlängs insatserna omkring ett dygn fram till kl 12:00 den 12 november.
-
Millennium: Utökad ambulansomstyrning från SÄS
Sedan några dagar tillbaka dirigeras en del ambulanstransporter som normalt skulle gå till Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) i stället om till andra sjukhus i Västra Götaland. Från och med den 7 november börjar fler ambulanser att styras om mot andra sjukhus för att ytterligare avlasta SÄS när de ska införa Millennium. Det gäller transporter med patienter från Borås och Ulricehamn.
-
Välkommen till webbinarium om digitalt verktyg som stärker hälsan
Livsstilsverktyget vill hjälpa människor att må bättre, förebygga eller hantera livsstilssjukdomar och hantera stress och livets upp- och nedgångar. Genom att ta ett helhetsgrepp kring hälsa kan det främja goda levnadsvanor som håller över tid. Välkommen att delta på ett webbinarium om Livsstilsverktyget.
-
Migränutbildning för vårdpersonal
I Lärportalen finns en migränutbildning som är kostnadsfri och riktar sig till vårdpersonal som möter patienter med migrän. Den består av ett flertal filmer, 2 – 10 minuter långa, med fokus på bland annat diagnostik, icke-farmakologisk behandling och akut och profylaktisk medicinering.
-
Uppgradering i Picsara
Torsdag den 17 oktober klockan 16.30-20.30 genomförs en uppgradering av Picsara.
-
Idéburet offentligt partnerskap ska hjälpa papperslösa få rätt vård
Västra Götalandsregionens operativa sjukvårdsnämnd har fattat beslut om att ingå ett IOP med Svenska Röda Korset och Rosengrenska stiftelsen.
-
Nytt stöd för rådgivning i 1177 på telefon införs i september
Under september införs ett nytt rådgivningsstöd som underlättar rådgivning i 1177 på telefon. För att invånare ska komma till rätt vårdnivå behöver informationen i Hitta vård vara uppdaterad och korrekt.
-
Jubileumskonferens för Kris- och traumamottagningen
Kris- och traumamottagningen firar 30 år med att bjuda in till en halvdagskonferens den 27 november. Anmäl dig via Regionkalendern – du kan delta fysiskt eller digitalt.
-
1177 för vårdpersonal - en hjälp i vardagen
Sedan i somras kan du som är medarbetare i vården hitta kontinuerligt uppdaterade kunskapsstöd för ditt arbete på webbplatsen 1177 för vårdpersonal.
-
Snart öppnar Hälsovetenskapligt centrum
Forskning, utbildning, utveckling och innovation, allt under ett och samma tak. Det blir verklighet när Hälsovetenskapligt centrum öppnar den 23 oktober.
-
Besöksunderlag behövs alltid vid ansökan om sjukreseersättning
Information från Sjukreseenheten, med anledning av att besöksunderlag ofta glöms bort:
-
Uppmärksamhetsmånad om screening för tidig upptäckt av cancer
Under september uppmärksammas screening för tidigt upptäckt av cancer genom en informationskampanj som Sveriges regioner står bakom. Kampanjen kommer synas i media, på sociala medier och affischer runt om i landet.
-
Ny strategi för HPV-vaccination mot livmoderhalscancer i Västra Götalandsregionen
Sedan juni 2023 erbjuds kvinnor födda 1994–1999 i Västra Götalandsregionen (VGR) gratis HPV-vaccination. Hittills har cirka 23 700 kvinnor tagit en dos, vilket motsvarar ungefär 37 procent av målgruppen.
-
Höj din uppmärksamhet efter sommarlovet!
Västra Götalandsregionen arbetar aktivt för att förhindra att barn och unga far illa av hedersrelaterat våld och förtryck. När skolan startar efter sommarlovet kan det hända att barn och unga saknas. Risken finns att de kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
-
Inbjudan till konferens: Lärande över gränser 2025
Konferensen genomförs av Chalmers och VGR och vänder sig till dig som är intresserad och engagerad i utvecklingsfrågor inom hälso- och sjukvård som medarbetare, verksamhetsutvecklare eller chef.
-
Sök medel till att förebygga mäns våld mot kvinnor
Missa inte chansen att söka medel till insatser som bidrar till att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Länsstyrelsen Västra Götaland utlyser nu fyra miljoner kronor.
-
Ny handbok om amning inom neonatalvården
En regiongemensam handbok för neonatalvården har tagits fram. I samband med det har även de tidigare framtagna regiongemensamma amningsrutinerna i VGR uppdaterats.
-
Sommarinfo 1177 e-tjänster VGR
Under perioden 24 juni till och med 9 augusti är bemanningen regionalt för 1177 e-tjänster begränsad vilket kan innebära längre svarstider. Tänk på att se över behörigheter inför sommaren och se till att det alltid finns en behörighetsadministratör i tjänst.
-
Ny standardkoppling för spinal, epidural och nervblockad införs i VGR
Under hösten inför VGR en ny standardkoppling - NRFit - för epidural, spinal, perifera blockader och sårblockader. Enligt ett nationellt beslut ersätter NRFit den befintliga Luer-kopplingen inom ovanstående områden och ska införas som standard i hela Sverige senast 2024-10-31.
-
Webbinarium – så kan vi tillsammans motverka rasism i vården
15 maj kl. 13-14 bjuder Kunskapscentrum för jämlik vård in till ett webbinarium som handlar om hur hälso- och sjukvården och tandvården kan arbeta för att motverka rasism och diskriminering.
-
Så kan du som vårdgivare nyttja Hälsocoach online
Hälsocoach online erbjuder webbinarium via Teams till vårdgivare i Västra Götaland.
-
Material till väntrum om rätten till ett gott bemötande
Med anledning av den nyligen framtagna rutinen vid kränkning mot patient och närstående har ett material till väntrum tagits fram om rätten till ett gott bemötande.
-
Ny migränutbildning för vårdpersonal finns i Lärportalen
Migrän är vanligt och kan ha stor påverkan på människors liv. För dig som arbetar inom vården finns nu en helt ny och uppdaterad migränutbildning i Lärportalen.
-
Barnmorskemottagningarnas webb flyttar till 1177 Hitta vård
Nu hittar invånarna information om sina barnmorskemottagningar på 1177 Hitta vård i stället för på vgregion.se. Vårdgivare som länkar till VGR:s barnmorskemottagningar via sin webb uppmanas att byta till nedan länkadress:
-
Nytt nationellt kunskapsstöd om sjukskrivning och rehabilitering
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt nationellt kunskapsstöd om sjukskrivning och rehabilitering. Det är baserat på bästa tillgängliga kunskap och syftar till att stödja hälso- och sjukvården att uppnå god kvalitet, patientsäkerhet och jämlikhet i arbetet med sjukskrivning och rehabilitering genom ett systematiskt arbetssätt. Kunskapsstödet vänder sig i första hand till personal som möter patienter, men även till chefer.
-
Ny rutin vid kränkning mot patient och närstående
Nu finns det en rutin som stöd till chefer och medarbetare i VGR:s hälso- och sjukvårdsförvaltningar när en patient eller närstående upplever sig utsatt för kränkning.
-
Barn i skyddat boende ska erbjudas hälsoundersökning
Den 1 april 2024 träder lagändringar i kraft som innebär att barn som är placerade i ett skyddat boende ska erbjudas en hälsoundersökning i likhet med andra barn som vårdas utanför hemmet.
-
Ansök om pengar för att förbättra cancervården
Cancervården i Västra Götalandsregionen står inför flera utmaningar kring bland annat jämlik vård och tillgänglighet. Nu kan verksamheter söka medel från Regionala cancercentrum till förbättringsarbete inom rehabilitering och palliativ vård eller bilddiagnostik och patologi.
-
Enkät till hjärt-kärl- och lungpatienter om sexuell hälsa
Vilken information och rådgivning om sexuell hälsa har hjärt-kärl- och lungpatienter fått och vilken information behöver och önskar de? Och hur vill de få den här informationen? För att ta reda på detta genomför KSH just nu en enkätundersökning tillsammans med Linköpings universitet.
-
Vässa dina kunskaper i förbättringsarbete – gå utbildningen Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling
Vill du få ökad kunskap om förbättringsarbete och bidra till omställningen inom hälso- och sjukvård? Nu kan du anmäla dig till utbildningen Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling.
-
Ny webbutbildning om endometrios
Symtom på endometrios kan vara många och diffusa. Vi i vården behöver bli bättre på att förstå, bemöta och behandla patienter med misstänkt endometrios i tid. Nu finns en uppdaterad webbutbildning för dig som möter dessa patienter.
-
Ny broschyr till föräldrar om lustgas
Länsstyrelserna har tagit fram en broschyr om lustgas som riktar sig till tonårsföräldrar. Syftet är att skapa kännedom om riskerna med att använda lustgas som berusningsmedel och vad tonårsföräldrar och viktiga vuxna kan göra.
-
Dödligt våld i nära relationer - vad kan hälso- och sjukvården göra för att förebygga?
VGR:s kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) bjuder in till konferens den 11 april kl. 8.30 - 16.00 i Göteborg.
-
Regional provtagningsindikation för covid-19 avpubliceras 26 januari
Folkhälsomyndigheten avpublicerade på nyåret sin särskilda provtagningsindikation för covid-19 då man bedömde att den inte längre fyllde ett behov. Istället hänvisar Folkhälsomyndigheten till skrivningar om provtagning vid virusorsakade luftvägsinfektioner:
-
Webbutbildning om våld i nära relationer
I Västra Götalandsregionen är det sedan 2018 beslutat att all hälso- och sjukvårdspersonal ska utbildas om våld i nära relationer. För att öka utbildningens tillgänglighet för medarbetarna lanserar VGR:s kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) nu en webbutbildning, som du kan genomföra i din takt, när du vill.
-
Uppgradering i Picsara påverkar användare av CIMA-appen
Tisdagen den 23 januari klockan 16:30 - 20:30 genomförs en uppgradering av Picsara.
-
Färdig kampanj att sprida: Sök vård på rätt ställe
För att göra tydligt för invånarna i Västra Götaland hur de söker vård på rätt vårdnivå startar Västra Götalandsregionen en kampanj i sociala kanaler och på väntrumsskärmar.
-
Ange inte patientens hälsotillstånd vid bokning av sjukresa
Det har blivit en ökning av personuppgiftsincidenter på grund av att patienters hälsotillstånd uppges vid bokning av sjukresa.
-
Nu kan privata vårdgivare utfärda reseintyg för sjukresetaxi digitalt
Sedan 1 oktober 2023 kan privata vårdgivare registrera reseintyg för sjukresetaxi digitalt. Digitalt reseintyg via webben ska över tid ersätta pappersblanketten som används i dag.
-
Patienter kan ansöka om ersättning för sjukresa via 1177
Nu kan patienter ansöka om ersättning för sjukresa via 1177.
-
Nytt nätverk om hälsoundersökningar av asylsökande
Sedan i våras finns ett nytt nätverk för de i primärvården som utför hälsoundersökningar av bland annat asylsökande. Varje termin bjuder nätverket in till en träff för fördjupad information på området och erfarenhetsutbyte.
-
Ny leverantör av dosdispenserade läkemedel för öppenvård
Från den 15 februari 2025 är Apotekstjänst Sverige AB ny leverantör av dosdispenserade läkemedel för öppenvården i VGR.
-
Testning för prostatacancer fortsätter under 2024
Den organiserade testningen för prostatacancer i Västra Götalandsregionen fortsätter även under 2024. Det står klart sedan operativa hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att förlänga det pilotprojektet som pågått sedan 2020, i väntan på ett beslut om en eventuell utbyggnad av testningen.
-
Se inspelade seminarier på tema hbtqi
I september genomförde KSH fyra digitala lunchseminarier på tema hbtqi. Nu kan du ta del av de inspelade seminarierna i Lärportalen.
-
Inbjudan till amningsutbildning
Tvådagars amningsutbildning i grundläggande kunskap om amning och bröstmjölk för dig som arbetar på barnmorskemottagning, förlossning, BB, neonatal, barnklinik, BVC eller som i ditt arbete kommer i kontakt med kvinnor och barn som ammar.
-
Ny uppföljande utbildning i cytostatikahantering för sjuksköterskor och undersköterskor
I arbetet med cytostatika och andra potenta cancerläkemedel ställs krav på uppdaterade kunskaper och goda rutiner. Nu finns en ny uppföljande utbildning i cytostatikahantering i Lärportalen som riktar sig till sjuksköterskor och undersköterskor i hela Västra Götaland.
-
Migränappen för våra invånare
Sedan april finns den av Västra Götalandsregionen framtagna mobilappen Migränappen tillgänglig för nedladdning via App Store och Google Play. Över 10 000 personer har redan laddat ner den.
-
Nytt utseende på Vårdgivarwebben
Innehållet på Vårdgivarwebben är det samma som tidigare, men utseendet är ett annat.
-
Samverkan viktig för hälsan hos barn och unga placerade i samhällsvård
Barn och unga som är placerade i samhällsvård har samma rätt till tandvård och hälso- och sjukvård samt kontinuerlig skolgång som alla andra barn. För att säkerställa dessa behov finns det en lagstiftning om hälsoundersökningar.
-
Konferens - Dödligt våld i nära relationer
VGR:s kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) bjuder in till konferens den 11 april 2024.
-
Vad tycker användarna om Vårdgivarwebben?
Nu genomför vi en användarundersökning av Vårdgivarwebben. Resultatet av undersökningen kommer att ligga till grund för förbättringar på webbplatsen framöver.
-
Beslut fattat om ny Krav- och kvalitetsbok för vårdvalen 2024
Den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden (OSN) har nu beslutat om de nya förfrågningsunderlagen, Krav- och kvalitetsbok för 2024 Vårdval Rehab och Vårdval Vårdcentral.
-
Informationsmaterial för att uppfylla kraven i biobankslagen
Den 1 juli 2023 trädde en ny biobankslag i kraft. Enligt den nya lagen får prov som tas i vården sparas i en biobank om patienten/provgivaren samtyckt till vården och fått information enligt kraven i lagen.
-
Kraftens hus öppnar i Göteborg
Vem vill inte komma till ett hus där man kan få kraft och kanske också ge kraft till andra? Kraftens hus är mötesplatser för cancerberörda, som finns i Borås, Stockholm och inom kort även i Göteborg.
-
VGR säger upp avtal med en vårdcentral i Göteborg
Västra Götalandsregionen (VGR) häver avtalet med Din Klinik i Göteborg och kräver tillbaka 85 miljoner kronor. Det beslutade operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i dag. Alla patienter som är listade på vårdcentralen kommer att listas om.
-
FYSS nu även i webbform - eFYSS
eFYSS är en helt ny webbplats med kunskaps- och beslutsstöd som kan användas vid rådgivning om fysisk aktivitet och stillasittande för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd.
-
Nätbaserad utbildning för dig som möter barn och unga
Nu erbjuder Centrum för fysisk aktivitet tre nätbaserade utbildningar om fysisk aktivitet/FaR för barn och unga:
-
Regiongemensam informationskampanj om screening för tidig upptäckt av cancer
Sveriges regioner har gått ihop i en gemensam informationskampanj om screening för tidig upptäckt av cancer. Kampanjen kommer synas i sociala medier, annonser och på affischer runt om i landet.
-
Strejkvarsel inom taxi har dragits tillbaka
Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för taxiförare. Varsel om strejk och blockad inom taxi dras därmed tillbaka.
-
Hur vet du var väntetiderna är kortast när du ska skicka en remiss?
Inom Västra Götalandsregionens specialistsjukvård finns det inom flera vårdområden långa väntetider och vårdgarantin nås inte alltid. För att du som skickar remisser till specialistsjukvården lättare ska kunna se väntetiderna hos olika vårdgivare har vi tagit fram en rapport som visar väntetiderna.
-
Demensdiagnos ger rätt till N-tandvårdsintyg - ansök enkelt åt patienten
Sedan 2021 har alla patienter i VGR med en demensdiagnos rätt till ett intyg om Nödvändig tandvård. Intyget ger patienten rätt till bastandvård till hälso- och sjukvårdsavgift.
-
Stödgrupper för barn, unga och familjer i sorg
Stödgrupper vid sorg är en resurs som finns att tillgå för Västra Götalands invånare, och vårdgivare inom VGR har möjlighet att rekommendera denna hjälp till sina patienter. Stödgrupperna är kostnadsfria och deltagarna är välkomna oavsett livsåskådning eller bostadsort.
-
Den medicinska kvaliteten ökar i primärvården
Den medicinska kvaliteten ökar i primärvården. Det framgår av en ny rapport från Regional Vårdanalys, Koncernkontoret VGR.
-
VGR lanserar Epilepsiappen den 14 juni
Vi är stolta över att kunna meddela lanseringen av Epilepsiappen. Epilepsiappen ska göra det enklare för invånare att förstå sin sjukdom, få korrekt hjälp till självhjälp och kan även fungera som ett stöd i kontakt med vården. Den kommer att finnas tillgänglig för nedladdning från och med den 14 juni för allmänheten.
-
21 miljoner kronor beviljas av Interreg Sverige – Norge för projektet Hållbar Hälsa
Hållbar Hälsa är ett gränsregionalt samverkansprojekt mellan Sverige och Norge. I dagsläget medverkar FoUUI primär och nära vård, Närhälsan Mellerud vårdcentral och Sykehuset Östfold men projektet kommer successivt att utvidgas till fler verksamheter.
-
Ny biobankslag från 1 juli
Den 1 juli 2023 träder en ny biobankslag i kraft. Samtliga regioner har skrivit under ett samverkansavtal om en gemensam implementering av den nya lagen. Biobank Sverige har fått uppdraget att leda det nationella införandet.
-
Ny adress för pappersremisser till SU Radiologi (vuxna)
Från och med 22 maj registrerar Administrativa enheten Radiologi (vuxna) vid SU remisser som inkommer i pappersformat.
-
Höj din uppmärksamhet för barn och unga!
Sommaren är på intågande och sommarlovet likaså. De flesta barn och unga ser lovet som ett välkommet avbrott i vardagen. Detta gäller dock inte alla.
-
Påminnelse till dig som remitterar: informera patienten om vårdgarantin
För att patienter ska kunna få vård inom lagstadgade garantitider ska vård så långt som möjligt erbjudas hos annan vårdgivare när mottagande enhet inte klarar av att ge vård inom garantitiden.
-
Ny webbeställning för ambulans och liggande sjuktransport
Information från Regionhälsan:
-
Disputationer inom primär och nära vård under våren 2023
FoU primär och nära vård i Västra Götalandsregionen informerar om nedanstående disputationer.
-
Hälsocoach online byter digital plattform från Mitt vårdmöte till Vård och hälsa
Från och med 15 maj tar Hälsocoach online emot bokningar av nybesök på den nya plattformen för e-tjänster Vård och hälsa.
-
Start MittVaccin 10 maj
Projektet arbetar intensivt med att få till en bra start för alla användare i MittVaccin den 10 maj.
-
Nya datum till obligatoriska utbildningar om våld i nära relationer
Nu finns höstens datum ute till basutbildning om våld i nära relationer som hålls av VKV – Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer.
-
Covid-19 inte längre smittspårningspliktig men oförändrad indikation för provtagning
Från den 15 mars 2023 är covid-19 inte längre en smittspårningspliktig sjukdom enligt beslut av Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndighetens och Västra Götalandsregionens indikation för provtagning har däremot inte ändrats.
-
Migränappen lanseras den 17 april till våra invånare
Den 17 april kommer den av Västra Götalandsregionen framtagna mobilappen Migränappen att finnas tillgänglig för nedladdning via App Store och Google Play.
-
Ny sida för e-tjänster och it-stöd
Flikarna "E-tjänster" och "it" i toppmenyn på Vårdgivarwebben har slagits samman till en ny gemensam flik: "It-stöd och tjänster".
-
"Matkassen" breddar innehåll och målgrupper
Nya Matkassen ska inspirera fler till hälsosamma matvanor. Den tidigare webbplatsen riktade sig enbart till barnfamiljer. Nu har innehåll och målgrupper breddats för att inspirera fler till hälsosamma matvanor genom hela livet.
-
God tillgång till vård och bra upplevelse av primärvården
Hälso- och sjukvårdsbarometern och Nationell Patientenkät visar att en majoritet av invånarna i Västra Götaland upplever en god tillgång till vård och patienterna som har besökt primärvården har haft en bra upplevelse.
-
Premiär för nya digitala hbtq-diplomeringen
En efterlängtad utbildning är tillbaka, nu i helt digital form. I Lärportalen finns nu hbtq-diplomeringen – både individuell och för verksamhet.
-
Restinformation från Sortimentsrådet Läkemedel
Det är nationellt känt att tillgång till flera läkemedel inte möter efterfrågan. Sortimentsrådet Läkemedel arbetar för att finna lösningar och alternativ för Västra Götalandsregionen, för att på bästa möjliga sätt öka patientsäkerhet och tillgång till information.
-
Ny leverantör för paket från 1 mars
Västra Götalandsregionen kommer att byta från nuvarande paketleverantör PostNord till Bring från och med 1 mars 2023.
-
Ny hantering av tester och smittspårning för covid-19
Från och med 2023 får inte längre regionerna ersättning av staten för testning av covid-19. Eftersom folkhälsomyndigheten fortfarande anser att covid-19 är en smittspårnings- och anmälningspliktig sjukdom har regionstyrelsen beslutat:
-
Projekt MittVaccin – nytt journalsystem för registrering av vaccinationer
Nu är projektet i full gång för MittVaccin, nytt journalsystem för registrering av vaccinationer som ersätter Svevac. Planen är ”Golive” onsdagen den 26 april. Det innebär att alla användare då kommer att få åtkomst till MittVaccin och Svevac sätts i läsläge.
-
Nu ändras rekommendation om source control och provtagning för personal
Samhällsspridning av covid-19 har fortsatt minska i februari. Situationen motiverar nu ytterligare nedtrappning av smittförebyggande åtgärder inom såväl regional hälso- och sjukvård samt tandvård, som kommunal vård och omsorg.
-
Bidrag för externa kurser och konferenser 2023
Regionstyrelsens personalutskott har avsatt tre miljoner kronor 2023 för bidrag till finansiering av deltagande i externa kurser och konferenser för specialistläkare anställda i VGR.
-
Nu kan du anmäla dig till grundläggande sexologiutbildning
I december var det premiär för en ny grundläggande sexologiutbildning för hälso- och sjukvårdpersonal. Denna tvådagarsutbildning kommer framöver att ges varje termin, både fysiskt och digitalt.
-
Ny webbutbildning för att arbeta med brukarinflytande inom psykisk hälsa
En ny webbutbildning ger på ett lättillgängligt och inspirerande sätt stöd för långsiktig utveckling av metoder och aktiviteter för ökat brukarinflytande inom vård och omsorg för personer med psykisk ohälsa.
-
Sök utvecklingsmedel för jämlik vård
Har du en idé eller ser behov i din verksamhet? Nu finns chansen att söka utvecklingsmedel för 2023.
-
MittVaccin nytt journalsystem för registrering av vaccinationer
Nu är det beslutat att journalsystem MittVaccin kommer ersätta Svevac för registrering av vaccinationer.
-
Ny utbildning ska ge ökad förståelse för individer som haft cancer som barn
Nu finns en nylanserad webbutbildning för de professioner som kommer i kontakt med personer som har haft cancer som barn.
-
Omhändertagandet av gravida kvinnor som utsatts för könsstympning
Digital lunchföreläsning 6 februari 2023.
-
Korrekt handskanvändning – en angelägenhet för patientsäkerheten och miljön
För att uppmärksamma vikten av en korrekt handskanvändning i vården, både ur vårdhygieniska skäl och miljöskäl, har Koncernkontoret tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en film som diskussionsunderlag för verksamheterna:
-
Ny rådgivning online till föräldrar
1 december öppnade Föräldrarådgivning online, en onlinemottagning för kortare frågor kring föräldraskap eller barn 0-5 år.
-
Höj din uppmärksamhet inför jullovet
Information från VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer:
-
Rethink hiv – kampanj under december
I år är det 40 år sen hiv upptäcktes i Sverige. Mycket har förändrats under de här åren. Detta vill nätverket World Aids Day, där VGR:s Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) är en deltagare, uppmärksamma.
-
Ny regional medicinsk riktlinje för cancerrehabilitering
I oktober trädde en ny regional medicinsk riktlinje (RMR) för cancerrehabiliteringen i Västra sjukvårdsregionen i kraft, med fokus på tre huvudområden – fatigue, fysisk aktivitet samt psykosociala och psykologiska insatser.