Nyheter
-
Nu har förslag till nytt hälso- och sjukvårdsavtal samt fyra lagstadgade överenskommelser skickats på remiss till de 49 kommunerna i Västra Götaland och till Västra Götalandsregionen. Remissvaren ska vara inne senast klockan 12:00 den 19 juni 2025.
-
Antalet antibiotikarecept per 1000 invånare förskrivna till personer i Västra Götaland minskade med 2% det senaste året.
-
Regionala cancercentrum (RCC) kommer även under 2025 att fördela medel till verksamheter som vill stärka cancervården. Det gäller patologi och bilddiagnostik, där syftena är att förbättra och effektivisera diagnostiken och uppnå kortare väntetider. Vidare går det att ansöka om medel för att stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården för barn och vuxna, och göra den mer jämlik.
-
Startsidan på 1177.se har uppdaterats för att tydligare lyfta fram e-tjänsterna. Med nya snabbingångar blir det enklare för invånare att hitta rätt och hantera sina vårdärenden.
-
Nu finns det en funktion som gör det möjligt att prenumerera på nyheterna som publiceras på Vårdgivarwebben om Västra Götalandsregionens vaccinationer.
-
Chefen är ansvarig för att se till att alla förskrivare av personliga hjälpmedel inom hälso- och sjukvården har rätt kompetens enligt Koncept för förskrivarkompetens hälso- och sjukvård. Konceptet har uppdaterats med en ny utbildning, ”Förskrivarkompetens för personliga hjälpmedel inom hälso- och sjukvård”, som publicerats i Lärportalen.
-
Västra Götalandsregionen har ingått ett nytt IOP-avtal med Västra Götalands Parasportsförbund avseende färdighetsträning för person med manuell rullstol.
-
En forskargrupp med många kliniskt verksamma forskare från primär och nära vård i VGR har nyligen publicerat en studie om digital vs fysisk bedömning av kriterier vid halsfluss. Den huvudsakliga slutsatsen är att det inte räcker med digitala vårdbesök för säker bedömning.
-
Dagen lyfter aktuell forskning och utveckling inom flera olika områden med fokus på samverkan i alla dess former. Det bjuds på ett fullspäckat program med seminarier som ”Demensorsakande sjukdomar – tidig diagnostik från primärvården till sjukhuset” och ”AI i klinisk forskning”.
-
Digitala vårdkonsultationer är ett videomöte med konsultationssyfte mellan olika vårdkompetenser, med eller utan patientens deltagande.
-
Nu är det klart hur tidsplanen för arbetet med att ta fram det nya hälso- och sjukvårdsavtalet med tillhörande lagreglerade överenskommelser, kommer att se ut.
-
Här nedan hittar du en sammanställning av förändringar i patientavgiftshandboken vid årsskiftet 2024/2025.
-
Ansökningar för forskningsanslag för 2025 års utlysning är välkomna senast den 28 februari 2025.
-
Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland har minskat med 3 % under den senaste 12-månadersperioden fram till och med november 2024, jämfört med samma period året före.
-
För mötestyperna schemalagd och schemalagt fri, har tidigare knappen för att starta videon varit utgråad om en patient inte varit inloggad.
-
Tidigare kunde användare i systemet endast sökas med namn, HSA-ID eller e-postadress.
-
Ökande frekvens av infektioner med Mykoplasma i samhället påverkar användningen av antibiotika på regionens sjukhus. Användningen av penicillin V och G minskar vid diagnosen pneumoni.
-
Vaccinationsinsatsen mot covid-19 avslutas den 31 december. Vaccinationer mot influensa fortsätter till den 28 februari.
-
Varje år uppmärksammar FN Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning den 6 februari. I samband med det erbjuder VKV - VGR:s kompetenscentrum om våld i nära relationer - den 3-7 februari dagligen kostnadsfria, digitala lunchföreläsningar mellan kl. 12.00-12.45.
-
Barn och ungdomsmedicin i Regionhälsan har tagit fram ett digitalt stöd till föräldrar och andra vuxna som lever nära barn med obesitas. Stödet är utformat som en interaktiv webbplats, som alla enkelt kommer åt via en webbläsare.
-
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer för vaccination mot Humant papillomvirus, HPV för personer upp till 26 år. Rekommendationen är inte bindande för regionerna. Flera steg i den regionala politiska beslutsprocessen tar nu vid där Regionfullmäktige ytterst beslutar om en eventuell avgiftsfrihet.
-
Med veckans release är det nu möjligt att få en överblick över de smarta händelser som tillhör den aktuella monitoreringsplanen.
-
Registreringsanvisningen för patientavgifter vid distanskontakter har uppdaterats i syfte att förtydliga delar som verksamheterna har upplevt som svårtolkade efter att nya patientavgifter infördes i regionen den 1 april 2024.
-
Det finns inga proteinbaserade vaccin tillgängliga i Sverige under höst och vinter 2024/2025.
-
Antibiotika räddar liv och är en förutsättning för vår moderna sjukvård.
-
Har ni covid-19 vaccin som inte kommer att gå åt dela då med er av vaccinet till vaccinatörer i området som behöver vaccin.
-
VGR har fredag 15 november fattat beslut om att tillfälligt pausa breddinförandet av Millennium i södra området. Arbetet för att aktivera de gamla systemen har påbörjats. Det kommer ta några dagar och verksamheterna kommer jobba kvar i Millennium under helgen.
-
Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat om höjt högkostnadsskydd och höjda avgifter i hälso- och sjukvården.
-
Nu är det klart vilka som beviljades ALF-projektmedel i den senaste ansökningsomgången 2025–2027.
-
Det är registrerat ca 165 000 givna doser mot covid-19 till och med 5 november, men det är beställt det dubbla antalet doser.
-
Med kommande uppdatering kommer det nu vara möjligt att boka in patienter på schemalagda tider direkt i schema-vyn.
-
I patientappen för Vård och hälsa finns nu filmer publicerade kopplade till aktiviteten för blodtryck, vikt och syremättnad.
-
Mottagningar som börjar använda Millennium den 12:e november, kommer från och med då inte att kunna använda och skicka bokningsbiljetter till sina patienter.
-
Just nu har vi många fall av luftvägsinfektioner orsakade av mykoplasma i samhället, sannolikt beroende på att immuniteten mot mykoplasma minskade i befolkningen under pandemin.
-
Vi vill påminna om att beställa efter behov, faktisk åtgång, för att minimera risken för kassation.
-
Kvinnor med akut cystit är en mycket vanlig patientkategori inom primärvården.
-
”Blivande docent – tidigare handledd och nu handledare”
-
Nu kommer det att automatiskt startas upp en chatt när du startar upp en egenmonitoreringsplan på en patient.
-
Vi vill informera er om den aktuella situationen gällande beställningar av influensavaccin från Oriola.
-
I höstens ALF-utlysningar utlyses flera nivåer av ALF-tjänster, sökbara för läkare och andra hälsoprofessioner. För läkare finns en särskild strategisk tjänst riktad mot registerforskning. Dessutom utlyses ALF-medel för pedagogiskt inriktade forskningsprojekt kopplade till klinisk utbildning. Ansökningsperioden för samtliga utlysningar öppnar torsdag den 17 oktober och stänger torsdag den 5 december 2024.
-
I Lärportalen finns en migränutbildning som är kostnadsfri och riktar sig till vårdpersonal som möter patienter med migrän. Den består av ett flertal filmer, 2 – 10 minuter långa, med fokus på bland annat diagnostik, icke-farmakologisk behandling och akut och profylaktisk medicinering.
-
Om vi inte vidtar ytterligare åtgärder riskerar närmare 40 miljoner människor att dö av infektioner med resistenta bakterier fram till 2050 enligt en omfattande studie nyligen publicerad i The Lancet.
-
Det är endast influensavaccination som rekommenderas vård- och omsorgspersonal och arbetsgivaren kan erbjuda vaccination. Vaccinkostnaden står enheten/förvaltningen själv för. Vaccinationen är avgiftsfri för personalen. Personalvaccination ska tidigast starta 4 november.
-
Västra Götalandsregionens operativa sjukvårdsnämnd har fattat beslut om att ingå ett IOP med Svenska Röda Korset och Rosengrenska stiftelsen.
-
Nu finns ett nytt formulär i egenmonitoreringsplanen för "Uppföljning läkemedel" och "Uppföljning psykisk hälsa".
-
Läkemedelsverket presenterade i juni 2024 nya behandlingsriktlinjer om borrelia. Huvudbudskapet, som harmoniserar väl med RMR Borrelia i VGR, innefattar:
-
Under ett av informationsmötena inför höstens samvaccination mot influensa och covid-19 ställdes frågan "Ska man fortsätta registrera dos nr efter tidigare vaccination i NVR?" Rätt svar är: Dosnummer för covid-19-vaccinationer ska anges. Om det är oklart vilken påfyllnadsdos det är kan ni använda dosnummer 4 för påfyllnadsdoser.
-
Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland har minskat till 256 recept/1000 invånare och år.
-
Västra Götalandsregionen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att vaccinationsinsatsen mot covid-19 och influensa sker samordnat för rekommenderade grupper redan från den 15 oktober.
-
Antibiotikaanvändningen ökar något på regionens sjukhus, en utveckling som pågått sedan covid-19 pandemin avslutades.
-
Den 15 oktober startar höstens samvaccination mot covid-19 och influensa till alla som är 65 år och äldre samt medicinska riskgrupper.
-
Uppdateringen av Manage är klar och det nya sättet att administrera roller och behörigheter är nu på plats.
-
Sedan i somras kan du som är medarbetare i vården hitta kontinuerligt uppdaterade kunskapsstöd för ditt arbete på webbplatsen 1177 för vårdpersonal.
-
Den 10/9 kl 16.00 kommer vår leverantör Platform24 påbörja ett migreringsarbete relaterat till roller och behörigheter i Manage.
-
Från och med 1 september uppdateras vaccinprislistan med vaccinet Vaxigrip Tetra mot säsongsinfluensa.
-
Information från Sjukreseenheten, med anledning av att besöksunderlag ofta glöms bort:
-
Det är fortfarande möjligt att söka projektmedel från VGR till patientnära klinisk forskning med ett inomregionalt vetenskapligt samarbete. Forskningsmedlen kan sökas av anställda inom Västra Götalandsregionen eller i vårdverksamheter som VGR har avtal med.
-
Emelle Fond stödjer forskning rörande hjärt- och kärlsjukdomar. Stöd lämnas i första hand till yngre forskare, doktorander och nydisputerade forskare verksamma i f.d. Göteborgs och Bohus län. Stöd kan ges till ett eller flera projekt. Fonden välkomnar ansökningar både från grundvetenskapliga och kliniska projekt inom området.
-
Under september uppmärksammas screening för tidigt upptäckt av cancer genom en informationskampanj som Sveriges regioner står bakom. Kampanjen kommer synas i media, på sociala medier och affischer runt om i landet.
-
Sedan juni 2023 erbjuds kvinnor födda 1994–1999 i Västra Götalandsregionen (VGR) gratis HPV-vaccination. Hittills har cirka 23 700 kvinnor tagit en dos, vilket motsvarar ungefär 37 procent av målgruppen.
-
Nu kan patienter och vårdpersonal chatta med varandra under pågående videosamtal.
-
Konferensen genomförs av Chalmers och VGR och vänder sig till dig som är intresserad och engagerad i utvecklingsfrågor inom hälso- och sjukvård som medarbetare, verksamhetsutvecklare eller chef.
-
Nu finns en ny funktion i e-tjänsten digitala vårdmöten som gör att patienter ska kunna välja vilken deltagare som ska visas med stor bild under mötet.
-
Familjen Kamprads stiftelse utlyser 150 miljoner kronor till forskning i två områden, ”En bättre miljö” och ”Förbättrad livskvalitet för äldre”.
-
Tekniska problem med framförallt ljud i videosamtal har upplevts öka i omfattning igen. Leverantören arbetar tillsammans med VGR för att lösa problemen, men lösningen dröjer ännu lite grann i tid.
-
Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland har minskat med 1 procent senaste 12-månadersperioden fram till och med maj 2024 jämfört med samma period året före.
-
Nu är det möjligt att söka projektmedel från VGR till patientnära klinisk forskning med ett inomregionalt vetenskapligt samarbete. Forskningsmedlen kan sökas av anställda inom Västra Götalandsregionen eller i vårdverksamheter som VGR har avtal med.
-
Den 30 juni 2024 är sista datum för att tillhandahålla gult högkostnadshäfte.
-
Nu kan du förhandsgranska formulärens innehåll innan det skickas till patienter.
-
En regiongemensam handbok för neonatalvården har tagits fram. I samband med det har även de tidigare framtagna regiongemensamma amningsrutinerna i VGR uppdaterats.
-
Det är nu möjligt att förlänga tiden innan en vidimering för missad aktivitet skapas.
-
Uppdaterade dokument gällande patientavgiftsförändringen från 1 april 2024 finns nu på Vårdgivarwebben.
-
Med en god arbetsmiljö och rätt tekniska förutsättningar, skapar du ett bra utgångsläge för att genomföra ett lyckat digitalt vårdmöte.
-
Under april genomfördes en barnkonsekvensanalys (prövning av barnets bästa) av egenmonitorering i Vård och hälsa.
-
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en vägledning till regionerna om vaccination mot bältros samt förslag till rekommendation till regeringen om att inkludera vaccination mot vattkoppor i nationella barnvaccinationsprogrammet.
-
Den 24 maj går VGR ut med en kampanj i sociala medier om vikten av att vaccinera sig mot kikhosta.
-
Alla förändringar är genomförda och du kan återigen ha möten med barn i Vård och hälsa.
-
Användargränssnittet för inställningar av gränsvärden har uppdaterats. Syftet är att det ska bli enklare att göra ändringar och att den nya färgsättningen gör så det syns tydligare för vårdgivaren vilka värden som är inom målområdet och vilka som avviker.
-
Under hösten inför VGR en ny standardkoppling - NRFit - för epidural, spinal, perifera blockader och sårblockader. Enligt ett nationellt beslut ersätter NRFit den befintliga Luer-kopplingen inom ovanstående områden och ska införas som standard i hela Sverige senast 2024-10-31.
-
Den 21 maj klockan 18 till 23 maj klockan 07 kommer du inte kunna arbeta med barn under 13år i systemet.
-
Dagen innehöll skiftande ämnen och nyheter på Stramafronten presenterades, både nationella och regionala.
-
Nu är det möjligt att använda ASRS del A+ B samt AUDIT- C och DUDIT i samband med egenmonitorering i Vård och hälsa.
-
Snart kommer Vård och hälsa automatiskt hämta information om legal vårdnadshavare för barn under 13 år.
-
Det går nu att dela skärm för en patient/gäst om patienten/gästen deltar i videobesöket via datorn. Delning av skärm via telefon fungerar inte ännu utan ligger som en förbättringsåtgärd.
-
Apexxnar® har bytt namn till Prevenar20®. Vaccinet är detsamma.
-
Patientappen får snart ett nytt utseende för att överensstämma med Västra Götalandsregionens grafiska profil.
-
Regional vaccinationssamordning och Smittskydd Västra Götaland har i uppdrag att öka uppmärksamheten gällande nationella och regionala vaccinationsprogram och rekommendationer om pneumokockvaccination. Syftet är att få fler rekommenderade invånare att vaccinera sig.
-
Hälsocoach online erbjuder webbinarium via Teams till vårdgivare i Västra Götaland.
-
Under sista veckan i april uppmärksammas att vaccinationer finns, räddar liv och bidrar till att människor kan må bra genom hela livet.
-
Från och med den 10 maj 2024 betalar de som inte omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vaccination mot covid-19 170 kronor per injektion.
-
Med anledning av den nyligen framtagna rutinen vid kränkning mot patient och närstående har ett material till väntrum tagits fram om rätten till ett gott bemötande.
-
Från och med den 10 april går det att ansöka om forskningsmedel i vårens utlysningar: ALF-projektmedel 2025–2027, ALF-projektmedel för yngre forskare 2025–2027 samt ALF-medel för HTA. Ansökan görs elektroniskt i Researchweb, med sista ansökningsdag den 3 juni, 2024.
-
Invånare med Android rekommenderas tillfälligt helst använda webbläsare för Digitala vårdmöten för att säkerställa bästa möjliga ljud.
-
Torsdagen den 4 april införs den nya videolösningen för Digitala vårdmöten enligt plan i alla verksamheter som använder Vård och hälsa.
-
Nyligen har Apple lanserat en ny funktion med videoeffekter som kan aktiveras med handrörelser. Dessa effekter syns även i Vård och hälsa.
-
”Hur planerar och skriver jag min docenturansökan?”
-
Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland ökade med 5 % de senaste 12 månaderna jämfört med samma period året före.
-
Flera förbättringar har gjorts i egenmonitoreringsflödet när det gäller tillgänglighet. Dessa blir synliga under tisdag kommande vecka.
-
Regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen har beslutat att från 1 april 2024 erbjuda kostnadsfri vaccination för dem som vid medicinsk bedömning bedöms ha ett otillräckligt skydd mot mässling, påssjuka, röda hund, difteri, stelkramp, polio och kikhosta.
-
Migrän är vanligt och kan ha stor påverkan på människors liv. För dig som arbetar inom vården finns nu en helt ny och uppdaterad migränutbildning i Lärportalen.
-
Nu hittar invånarna information om sina barnmorskemottagningar på 1177 Hitta vård i stället för på vgregion.se. Vårdgivare som länkar till VGR:s barnmorskemottagningar via sin webb uppmanas att byta till nedan länkadress:
-
En ny videomotor ger oss stabilare videomöten och bättre kvalitet. Förändrade vyer i videomöten ger tydligare översikt över mötesdeltagarna.
-
Justerat pris för vaccinationer mot kikhosta för gravida, pneumokockinfektion samt justerad ersättning för vaccination mot covid-19.
-
För att utöka flexibiliteten i vårdplaner för egenmonitorering kommer samtliga aktiviteter göras valbara. Ändringen genomförs tisdag 19 mars.
-
Just nu ses en hög förekomst av invasiva infektioner med grupp A-streptokocker (GAS). Ökningen ses i alla åldersgrupper men flest fall ses hos personer över 70 år.
-
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt nationellt kunskapsstöd om sjukskrivning och rehabilitering. Det är baserat på bästa tillgängliga kunskap och syftar till att stödja hälso- och sjukvården att uppnå god kvalitet, patientsäkerhet och jämlikhet i arbetet med sjukskrivning och rehabilitering genom ett systematiskt arbetssätt. Kunskapsstödet vänder sig i första hand till personal som möter patienter, men även till chefer.
-
En bromsad användning av antibiotika på regionens sjukhus men fortsatt stor variation i antibiotikaval. Det visar den senaste kvartalsrapporten från Strama VGR.
-
Sektionen i besök som presenterar triageresultatet, besökets prioritet, besöksdetaljer och information om patientens ingång har uppdaterats för att tydligare indikera vilka element som är klickbara knappar eller ej. Besökets prioritet har också flyttats högre upp i vyn över besöket. Uppdateringarna har gjorts baserat på feedback från användartester.
-
Vård och hälsas app finns nu i en version som kan användas på Ipad. Tidigare versioner var främst avsedda för användning på Iphone, men från och med 1 mars 2024 kan användare ladda ner en app för Ipad direkt från Apple App Store.
-
Nu finns det en rutin som stöd till chefer och medarbetare i VGR:s hälso- och sjukvårdsförvaltningar när en patient eller närstående upplever sig utsatt för kränkning.
-
Den 1 april 2024 införs avgiftsfri vaccination för personer som vid bedömning anses ha otillräckligt skydd mot mässling, röda hund, difteri, stelkramp, polio och kikhosta.
-
Vid patientens profil har skapats en flik som heter Patientaktivitet. Där listas patientens alla pågående digitala besök. Här visas nu den information som tidigare fanns under Alla besök.
-
Det har varit problem med ljud och bild i vissa digitala vårdmöten i appen Vård och hälsa sedan införandet. Därför planerar leverantören att byta ut programvaran för videomöten mot en stabilare lösning och VGR välkomnar förändringen.
-
Som ett led i att förnya startsidan läggs nu flera undermenyer till i vänsterkanten. Dessa består av listor där olika typer av uppgifter eller besök samlas under egna flikar.
-
Just nu är det många som hör av sig till supporten eftersom de har problem vid inloggning i de system som kräver SITHS-kortsinloggning.
-
Den 1 april 2024 träder lagändringar i kraft som innebär att barn som är placerade i ett skyddat boende ska erbjudas en hälsoundersökning i likhet med andra barn som vårdas utanför hemmet.
-
I årets självdeklaration till Strama är mycket sig likt från förra året med samma webbenkät med möjlighet att använda pausa-spara-funktionen. Deadline i år är fredagen den 18 oktober, så det är gott om tid, men det är en stor fördel att sprida ut deklarationsarbetet under året för att slippa stress i höst.
-
Samtliga patienter som egenmonitoreras finns samlade i en och samma lista. Den listan finns under menyval Egenmonitorering och har nu genomgått en första uppdatering. Detta ger en bättre överblick över de monitorerade patienterna och möjlighet att se de senast inrapporterade värdena direkt i listan. Fler förbättringar kommer.
-
Nu blir det tydligare för patienterna att Vård och hälsa är en del av vården i Västra Götalandsregionen.
-
Vill du få ökad kunskap om förbättringsarbete och bidra till omställningen inom hälso- och sjukvård? Nu kan du anmäla dig till utbildningen Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling.
-
Symtom på endometrios kan vara många och diffusa. Vi i vården behöver bli bättre på att förstå, bemöta och behandla patienter med misstänkt endometrios i tid. Nu finns en uppdaterad webbutbildning för dig som möter dessa patienter.
-
Patienter kan nu betygsätta sina videosamtal med en femgradig skala från "Mycket dåligt" till "Utmärkt" på samma sätt som vårdpersonalen gör.
-
Länsstyrelserna har tagit fram en broschyr om lustgas som riktar sig till tonårsföräldrar. Syftet är att skapa kännedom om riskerna med att använda lustgas som berusningsmedel och vad tonårsföräldrar och viktiga vuxna kan göra.
-
OCD-mottagningen i Lerum startar upp med informationstillfällen för närstående till patienter med tvångssyndrom. Vänner, anhöriga eller boendestöd är då välkomna att ta del av information om vad tvångssyndrom är, hur de kan agera som närstående och om hur behandling går till.
-
Det kommer nu nya funktioner på sidan för vidimeringar. Vidimeringar används framför allt inom de enheter som arbetar med egenmonitorering men också inom Folktandvården.
-
På samlingssidan "Vaccinationer" på Vårdgivarwebben hittar ni länkar till REK-listan och till aktuell vaccinprislista:
-
Nu pågående vaccinationer som är avgiftsfria genom nationell rekommendation och regionalt beslut:
-
Vaccinationerna mot covid-19 och säsongsinfluensa slog nog alla rekord under november och december. Tack för mycket väl genomförd vaccinationsomgång. Vaccination mot säsongsinfluensa avslutades den sista januari. Covid-19 pågår fram till sista februari.
-
Det är fortsatt problem med ljud och bild i e-tjänsten Digitala vårdmöten. Därför utreds nu en större förändring som innefattar ett byte av underliggande videomotor i Vård och hälsa.
-
Om en patient som är inskriven för egenmonitorering inom specialistmödravården rapporterar U-albumin med resultat 1+ två gånger i rad skapas en vidimering med prioritet 2.
-
I mars månad planeras fyra öppna informationsmöten inför vårens utlysningar av ALF-projektmedel och ALF-projektmedel för yngre forskare 2025–2027.
-
Välkomna till digital workshop för blivande docenter vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/ Sahlgrenska Akademin/Västra Götalandsregionen "ALF-ansökan - tips hur du skriver en bra ansökan och forskningsplan” 5 mars 2024 kl. 15:00–16:30
-
Antalet antibiotikarecept per 1000 invånare förskrivna till personer i Västra Götaland ökade med 8% det senaste året.
-
Den planerade uppdateringen av videolösning för Digitala vårdmöten i Vård och hälsa senareläggs.
-
Inom kort uppdateras videolösningen för verksamheter som använder Vård och hälsa. Planerat datum för uppgraderingen är den 23 januari. Hittills har den nya versionen börjat användas i ett par förvaltningar och där har man sett förbättringar både vad gäller stabilitet och funktionalitet.
-
I Västra Götalandsregionen är det sedan 2018 beslutat att all hälso- och sjukvårdspersonal ska utbildas om våld i nära relationer. För att öka utbildningens tillgänglighet för medarbetarna lanserar VGR:s kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) nu en webbutbildning, som du kan genomföra i din takt, när du vill.
-
Ansökningar för forskningsanslag för 2024 års utlysning är välkomna senast den 29 februari 2024.
-
Invånare som önskar bli vaccinerade med Nuvaxovid erbjuds nu detta hos vaccinatörerna nedan.
-
Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland ökade med 10 % de senaste 12 månaderna jämfört med samma period året före.
-
Under hösten har antalet enheter inom VGR som infört Egenmonitorering i Vård och hälsa successivt ökat. Det är nu totalt 24 enheter/mottagningar som erbjuder sina patienter egenmonitorering.
-
ALF-projektmedel utlyses vart tredje år och nästa ansökningsperiod öppnar den 10 april och stänger den 3 juni, 2024. I mars månad planeras fyra öppna informationsmöten kring ALF-projektmedel och ansökningsprocessen.
-
Förut behövde användare dubbelklicka på värdet i en graf för att ta del av detaljerna kring ett mätvärde, inklusive medelvärde. Nu räcker det med ett klick.
-
Det finns fortfarande problem med ljud och bild i vissa digitala vårdmöten – en situation som VGR inte är nöjda med. Utvecklingen fortsätter dock att gå åt rätt håll och nya analysmetoder ger bättre möjligheter att vidta träffsäkra åtgärder för att så snart som möjligt uppnå en stabil lösning.
-
Lathunden för beställningar och returer av sensorer och mätutrustning är uppdaterad
-
I det senaste avsnittet av Västra Götalandsregionens egna podcast, Vårdpodden, delade våra kollegor Kajsa Quitz från Närhälsan och Karolina Ericson från Sahlgrenska universitetssjukhuset med sig av sina erfarenheter av egenmonitorering. De erbjöd även värdefulla råd till dem som står inför att starta egenmonitorering i sin verksamhet.
-
Stöd är tillagt för automatisk överföring av blodtrycksmätningar via bluetooth för den nya blodtrycksmätaren av typ A&D Medical UA-656 BLE.
-
För att göra tydligt för invånarna i Västra Götaland hur de söker vård på rätt vårdnivå startar Västra Götalandsregionen en kampanj i sociala kanaler och på väntrumsskärmar.
-
Vid två tillfällen under hösten anordnades ett lunchwebbinarium för alla som var intresserade av att lära sig mer om Egenmonitorering i Västra Götalandsregionen. Om du missade dessa tillfällen har du nu chansen att ta del av webbinariet i efterhand.
-
Efterfrågan på säsongens influensavaccin har varit högre än förväntat. Läkemedelsverket har därför godkänt Influvac Tetra med dansk märkning. Om svensk och utländsk bipacksedel skiljer sig åt, gäller den svenska.
-
Utvecklingen av e-tjänsten för egenmonitorering i Vård och hälsa sker kontinuerligt. Under införandets gång identifieras en mängd förslag till förbättringar och utveckling av funktionerna.
-
Endast mobiltelefonnummer till medarbetare i hälso- och sjukvården får skrivas in i Vård och hälsa. Detta för att undvika att onödiga och svårtolkade datorgenererade röstmeddelanden skickas till fasta telefonnummer.
-
Inom kort görs några förändringar i Vård och hälsa för att hjälpa patienter att vid behov hitta till invånarsupporten.
-
Sjukhusen i regionen ökar sin användning av antibiotika till patienter som vårdas inneliggande på sjukhus.
-
Glädjande nog är det stor efterfrågan på vaccination mot både influensa och covid-19.
-
Det är problem med ljud och bild i vissa digitala vårdmöten i Vård och hälsa, men efter att flera åtgärder har införts brett syns fortsatta tecken på förbättringar och fler åtgärder planeras.
-
Det har uppstått en allvarlig brist på 1 ml sprutor med luerlock-fattning. Dessa sprutor är avsedda för slutenvården inom bland annat barnsjukvård, neonatalvård och ögonkliniker i Västra Götalandsregionen. Sprutorna måste därför avsättas för dessa verksamheter.
-
Västra Götalandsregionen (VGR) har identifierat och prioriterat viktiga förbättringar och utvecklingsbehov för e-tjänsten Digitala vårdmöten i vård och hälsa. Det är dock värt att notera att dessa prioriteringar endast representerar en mindre andel av det omfattande utbudet av identifierade förbättringsbehov. Prioriteringarna har genomförts med hänsyn till deras betydelse och vikt för både medarbetare och patienter.
-
Alla administratörer med rollen "Practitioner role" i Manage kan nu avsluta digitala vårdmöten i Vård och hälsa som är startade av medarbetarna inom den eller de verksamheter de är administratörer för.
-
Nu startar specialistmödravården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset sin användning av Vård och hälsa för egenmonitorering.
-
Vacciner är ett effektivt verktyg för att minska spridningen av antibiotikaresistenta bakterier genom att förebygga infektioner och minska användningen av antibiotika.
-
Det är fortfarande problem med ljud och bild i vissa digitala vårdmöten i Vård och hälsa, men flera verksamheter där åtgärder införts ser tecken på förbättringar, åtgärderna införs nu brett och fler är på gång.
-
Barn och unga upp till 18 år som är i riskgrupp rekommenderas av Folkhälsomyndigheten vaccination mot covid-19. Vaccinationen ordineras av behandlande läkare på barnmottagningen. De senaste dagarna har frågor om att vaccinera friska barn mot covid-19 ökat och vi vill därmed förtydliga att det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller och VGR följer dessa.
-
En del problem med ljud och bild i videomöten beror på att patienter inte godkänt att appen Vård och hälsa får använda mobiltelefonens kamera och mikrofon. Två åtgärder genomförs nu för att underlätta för patienterna att göra rätt, varav en kräver aktivitet från varje enhet.
-
Sedan i våras finns ett nytt nätverk för de i primärvården som utför hälsoundersökningar av bland annat asylsökande. Varje termin bjuder nätverket in till en träff för fördjupad information på området och erfarenhetsutbyte.
-
Från den 15 februari 2025 är Apotekstjänst Sverige AB ny leverantör av dosdispenserade läkemedel för öppenvården i VGR.
-
Enligt leverantör MSD har beställningarna av 1-pack Pneumovax ökat. Upphandlat pris gäller bara om man beställer 10-pack. 1-pack är inte upphandlat och har därför ett annat pris.
-
UTLYSNING. Den 22 november öppnar Innovationsfondens andra utlysning inför 2024. Utlysningen stänger 21 januari 2024.
-
Ska du söka medel för forskning- eller innovationsprojekt? Här är ett urval av några aktuella utlysningar från externa anslagsgivare.
-
Nu är invånarsupporten i gång och kan hjälpa invånare med tekniska frågor kring hur de använder e-tjänsterna i Vård och hälsa. Vid övriga frågor om till exempel bokningar eller hälsa ska invånarna som vanligt kontakta aktuell mottagning via telefon eller 1177.se.
-
Workshoppen riktar sig till dig som tänker börja din väg mot docentur eller som har börjat arbeta mot docentur vid SU/VGR/SA.
-
De senaste veckorna kan en ökning av covid-19 fall konstateras. Med anledning av det är det önskvärt att vaccination av de äldsta och sköraste, boende på SÄBO, med hemsjukvård och korttidsboende, sker så snart som möjligt. Gärna också en samvaccination av covid-19 och influensa vid samma tillfälle där så är möjligt.
-
Det är fortsatta driftstörningar rörande ljud och bild i vissa digitala vårdmöten i Vård och hälsa. Ett intensivt arbete pågår för att åtgärda problemen – både från leverantörens sida och inom VGR.
-
Om du ofta stöter på att du behöver rensa cachen eller gå in i private mode för att få Clinic i 24 att fungera kan du välja att automatisera rensning av cachen för att komma åt problemet.
-
Just nu pågår arbete med att skapa en tydligare navigering här på Vårdgivarwebben, gällande sidorna Digitala vårdmöten och Egenmonitorering. I dagsläget är de bortplockade ur vänstermenyn och istället hittar du en gemensam sida för e-tjänster i Vård och hälsa där som du kan utgå ifrån.
-
Just nu pågår arbete med att skapa en tydligare navigering här på Vårdgivarwebben, gällande sidorna Digitala vårdmöten och Egenmonitorering. I dagsläget är de bortplockade ur vänstermenyn och istället hittar du en gemensam sida för e-tjänster i Vård och hälsa där som du kan utgå ifrån.
-
Om du ofta stöter på att du behöver rensa cachen eller gå in i private mode för att få Clinic i 24 att fungera kan du välja att automatisera rensning av cachen för att komma åt problemet.
-
Nu går det bra att börja vaccinera personer som bor på särskilt boende för äldre (SÄBO) eller på korttidsplats, samt personer med hemsjukvård i ordinärt boende.
-
Den nya funktionen är utformad för att förbättra kommunikationen mellan vårdgivare.
-
Den 19 oktober går regionen ut med en kampanj i sociala medier om vikten av att vaccinera sig mot kikhosta.
-
Det är pågående driftsstörningar rörande ljud och bild i vissa videomöten i Vård och hälsa. Problemen är generella och fler än VGR är drabbade.
-
Ny regional KVÅ-kod för pneumokockvaccination med Vaxneuvance är beslutad 11 oktober.
-
Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland ökade med 10 % de senaste 12 månaderna jämfört med samma period året före.
-
Nu har anmälan öppnat för Forskningsdagen med temat "Forskning som räddar liv – från screening till rehabilitering”.
-
Det är många som frågar efter avbokade tider just nu så vi vill förtydliga hur man enkelt kan hitta dessa tider.
-
Under åren 2011 till 2022 har Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, haft överenskommelser med regeringen i syfte att stärka patientsäkerheten hos regioner och kommuner. Från och med 2023 har överenskommelserna avslutats av regeringen, som i stället vill förtydliga Socialstyrelsens samordningsuppdrag inom området.
-
Folkhälsomyndigheten har den 21 september presenterat nya rekommendationer för vaccination mot RS-virus.
-
Välkommen till Strama VGRs sjukhusstramadag för alla intresserade av antibiotikaanvändning på sjukhus.
-
Den 1 juli 2023 trädde en ny biobankslag i kraft. Enligt den nya lagen får prov som tas i vården sparas i en biobank om patienten/provgivaren samtyckt till vården och fått information enligt kraven i lagen.
-
Nu kan du lägga in ett barn som egen patient trots att hen redan har en inlagd vårdnadshavare.
-
eFYSS är en helt ny webbplats med kunskaps- och beslutsstöd som kan användas vid rådgivning om fysisk aktivitet och stillasittande för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd.
-
Nu finns en film om Egenmonitorering som på ett enkelt sätt beskriver hur tjänsten fungerar. Filmen visar hur patienten kan vara delaktig i uppföljning av sin hälsa genom att själv registrera mätvärden och kommunicera med vårdpersonal via digitala verktyg.
-
Användning av antibiotika på sjukhus i VGR ökar, med mer risk för biverkningar, vårdrelaterade infektioner och eskalerad antibiotikaresistens. Ett smart val av antibiotika motverkar denna utveckling.
-
Nu finns en ny vy som ger bättre översikt så att schemaläggare kan se den aktuella bokningsstatusen för dagen och veckan. Vyn gör det lättare att se om det finns behov av att lägga till fler lediga tider.
-
Nuvarande nationella upphandling gick efter fyra år ut den sista augusti 2023. Den nya upphandlingen gäller från 2023-09-01 – 2027-08-31.
-
Emelle Fond stödjer forskning rörande hjärt- och kärlsjukdomar. Stöd lämnas i första hand till yngre forskare, doktorander och nydisputerade forskare verksamma i f.d. Göteborgs och Bohus län. Stöd kan ges till ett eller flera projekt. Fonden välkomnar ansökningar både från experimentella och kliniska projekt inom området. För grundvetenskapliga projekt är det viktigt att den kliniska betydelsen av studierna anges.
-
Det är fortfarande möjligt att söka projektmedel från VGR till patientnära klinisk forskning med ett inomregionalt vetenskapligt samarbete. Forskningsmedlen kan sökas av anställda inom Västra Götalandsregionen eller i vårdverksamheter som VGR har avtal med.
-
Det sker mycket förändringar i systemet nu och ny utveckling släpps nästan varje vecka. Lathundar och instruktioner uppdateras löpande.
-
Egenmonitorering i Vård och hälsa införs brett under hösten 2023. Från och med 1 september kommer egenmonitorering för patienter med hypertoni, KOL och hjärtsvikt förskrivas via appen Vård och hälsa.
-
Uppdaterad funktionalitet i videomöte: När du skapar ett videomöte är det nu möjligt att ange en annan ägare till mötet än dig själv.
-
Stödgrupper vid sorg är en resurs som finns att tillgå för Västra Götalands invånare, och vårdgivare inom VGR har möjlighet att rekommendera denna hjälp till sina patienter. Stödgrupperna är kostnadsfria och deltagarna är välkomna oavsett livsåskådning eller bostadsort.
-
Vissa typer av gruppbesök kan genomföras i Vård och hälsa medan andra tills vidare genomförs i tjänsten Säkert videomöte (Pexip)
-
Folkhälsomyndigheten har tagit bort skrivningen om övervakning 15 minuter efter vaccination mot covid-19 och en ny rutin finns på plats.
-
Funderar du på om din idé till forskningsprojekt är relevant för Afa Försäkring? Få hjälp innan 14 juli.
-
Postdoc-stöd på två miljoner inom hälsa med inriktning på arbetsförmåga.
-
Penicillin V, som Kåvepenin, Tikacillin och Fenoximetylpenicillin är vårt mest använda antibiotikum. En kur påverkar tarmens bakterier visar en färsk avhandling av Karin Rystedt, Göteborgs Universitet.
-
Närhälsan har beslutat om att starta upp en pionjär för egenmonitorering enligt hypertoniplan.
-
Kartläggningen, baserad på systematiska översikter, visar på stora kunskapsluckor kring patientnytta och -risker av egenmonitorering i de valda diagnosgrupperna.
-
Team patientsäkerhet, Koncernkontoret håller ett regionalt webbinarium via Teams med temat ”Agera för säker vård” fredagen den 2 juni kl. 13:30-14:15.
-
15 maj startar pionjärer inom egenmonitorering Vård och hälsa i vårdprocesserna KOL och hjärtsvikt.