Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om Migränappen.
Kan jag lägga in förebyggande läkemedel i appen?
Detta utvecklas stegvis och mellan december 2023 och mars 2024 kommer detta rullas ut i appen. Användaren kan skapa ett schema över de förebyggande läkemedel som tas, vilket underlättar vid uppföljning. Detta kan patienten själv följa upp, men även visa upp vid ett vårdmöte.
Kommer patienten att se sin journal i appen?
Det som skrivs in i appen bara finns i nuläget bara i användarens egen telefon. Som vårdgivare får du därför ta till dig det som patienten visar eller berättar.
Målet är dock att du som vårdgivare ska kunna se informationen som patienten registrerat i appen för att kunna analysera det, exempelvis inför ett besök. Planen är att detta ska vara möjligt under första halvåret 2024.
Var hittar jag appen?
Appen laddas ner på Appstore och Google Play och kan börja användas direkt. Ingen förkunskap krävs för att använda appen.
Vem kan använda appen?
Vem som helst kan ladda ner och använda appen. Du måste till exempel inte ha migrän eller bo i Västra Götaland för att få använda appen. Den dagen vi får en koppling till vårt journalsystem eller annat system för att exempelvis kunna förbereda ett besök, kommer vi lägga till en inloggning så att personer tillhörande vår region får tillgång.
Appen laddas ner på Appstore och Google Play och kan börja användas direkt. Ingen förkunskap krävs för att använda appen.
Varför finns en åldersgräns på 16 år för användning av appen?
I första hand riktar vi oss mot ungdomar och vuxna från 16 år, eftersom det är åldersgränsen för att tillhöra neurologen för vuxna.
Om någon under 16 år ändå skulle använda sig av appen spelar mindre roll. Dock finns vissa anpassningar och värden i appen som riktar sig mer mot vuxna än personer under 16 år.
En app för yngre personer skulle även designas annorlunda, för att bättre kunna tillmötesgå dem som målgrupp och deras förväntningar för att få en bra användbarhet.
Är appen MDR-märkt?
Nej, Migränappen är inte MDR-märkt. De funktioner som finns i nuläget i appen syftar till att det är individen själv som matar in uppgifter. Uppgifterna sammanställs sedan i appen, men värderas eller analyseras inte. För dessa funktioner krävs inte en MDR-märkning. Dock ser vi att vi kommer komma dit med framtida funktioner och vi förbereder oss därför, både tekniskt och organisatoriskt, för att en MDR-märkning ska kunna genomföras.