Behandlingsprogram

Flera mottagningar i VGR kan erbjuda olika KBT via nätet. De internetbaserade behandlingsprogrammen administreras via e-tjänsten Stöd och behandling. Här finns lathundar, bedömningsguide m.m för dig som arbetar med eller ska börja arbeta med KBT på nätet. Kom ihåg att din enhet har tagit fram egna rutiner (vårdprocess), det är viktigt att du har kännedom om denna.

Aktuella program

Depression, oro, ångest och stress

Programmen är skapade av Psykologpartners 

  • Depressionshjälpen Plus (för vuxna)
  • Oroshjälpen Plus (för vuxna)
  • Ångesthjälpen Plus (för vuxna)
  • Stresshjälpen Plus (för vuxna)
  • Ångesthjälpen Ung Plus (för unga 13-19 år)
     

Övergripande programbeskrivningar samt forskning (Psykologpartners)

Forskningsrapport (Psykologpartners)

Forskningssammanfattning (Psykologpartners)


Sömn

Programmet är skapat av ePsykiatrienheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  • Sömnbehandlingen (För vuxna, ePsykiatrienheten)


Migrän, ont i magen (kommande)

För vuxna prövas nu:

  • Lär dig leva med migrän, ett biopsykosocialt behandlingsprogram för patienter med migrän med eller utan aura. Programmet prövas just nu i ett pilotprojekt vid Närhälsan. Kontaktperson: Marie Persson (marie.s.persson@vgregion.se)
 
För barn och unga (9-14 år) prövas nu:
  • ADAPT - Behandling vid ont i magen och oro, en KBT-baserad behandling för barn med funktionell buksmärta i kombination med oro/lättare ångestproblematik. ADAPT är ett behandlingsprogram i blandformat ("blended treatment"), som består av sex moduler. De två första ges som besök hos behandlaren på mottagningen. Patienten arbetar sedan vidare hemifrån med fyra moduler, som innehåller korta filmer och uppgifter och behandlaren följer upp med patienten, via telefon eller ett kort videobesök. Programmet prövas just nu i ett pilotprojekt vid BUM, Regionhälsan. Kontaktperson: Emma Milford (emma.ramsay.milford@vgregion.se)

 


Utbildning och metodstöd

1. Utbildning Stöd och behandling

Behandlingsprogrammen ligger i e-tjänsten Stöd och behandling. Behandlare som ska arbeta med KBT på nätet behöver lära sig hur Stöd och behandling fungerar. Du som ska arbeta som behandlare går igenom modul 1, 3, 7, 8.
Utbildning Stöd och behandling i Lärportalen 

 


2. Utbildning KBT på nätet

För dig som arbetar med vuxna
Utbildningstillfället/na nedan riktar sig till dig som ska arbeta med KBT på nätet med vuxna patienter. Du behöver ha minst grundläggande psykoterapiutbildning i KBT, ha fått godkännande av din chef att gå utbildningen, och Stöd och behandling måste vara infört på enheten (alternativt kan enheten ingå i en "hubb"). Anmälan sker via Regionkalendern:

För dig som arbetar med unga
För dig som arbetar med unga vid UPH eller BUP finns även utbildning i Ångesthjälpen Ung Plus. Se information på sidan Utbildningar & nätverksträffar - UPH

 


3. Metodstöd (frivilligt)

Metodstödet är handledning i ditt arbete med iKBT. Under två timmar finns det utrymme att dels ta upp enskilda ärenden och dels diskutera mer övergripande frågeställningar, som ”hur kommer jag igång?”. Metodstödet leds av en psykolog från Psykologpartners som är erfaren iKBT-behandlare och alla deltagare får gärna delta i diskussionerna kring ärenden och frågor.

Anmälan sker via Regionkalendern:


Bedömningsguide och behandlarmanual

Depressionshjälpen Plus, Oroshjälpen Plus, Ångesthjälpen Plus,
Stresshjälpen Plus

Sömnbehandlingen

Program: Ångesthjälpen Ung

I enstaka fall kan det hända att informationen i Psykologpartners material och informationen som du hittar i dokument på den här sidan skiljer sig åt. I sådana fall är det alltid informationen i regionens egna dokument som gäller för internetbehandling i Västra Götaland.


Journalföring

Lathundar för journalmallar

För registrering i specialistsjukvården, se Rutin ELVIS 5.

Lathund för överföring

Kontakttyper i Asynja Visph (motsvarande finns i andra journalsystem)

  • Skriftlig distanskontakt som ersätter besök (BR). Användning: Meddelandekontakt med patient
  • Distanskontakt via telefon som ersätter besök (TB). Användning: Telefonkontakt med patienten.
  • Mottagningsbesök planerat. Användning: Besök via videolänk eller på mottagningen.

KVÅ-kod

  • KVÅ-kod DU011 Systematisk psykologisk behandling, kognitiv-terapeutisk. Användning: Psykologisk eller psykosocial behandling enligt specifik metod i enlighet med kognitiv- beteendeterapeutisk teori.
  • ZV044 Behandling administrerad via internet. Obs. Viktigt att koden alltid registreras då den beskriver att behandlingen har förmedlats via internet.
  • ZV051 Telemedicin. Obs. Viktigt att denna kod alltid registreras vid distanskontakt (telefon, meddelanden och videolänk) för att täckningsgraden ska bli korrekt.

Användning och överföring av Siber

Svenska Internetbehandlingsregistret (SibeR) är ett nationellt kvalitetsregister som samlar data om internetförmedlade behandlingar utförda inom primärvård, psykiatri och somatisk vård för patienter i alla åldrar. Med stöd från registret kan man lokalt och sammanställt på olika nivåer följa upp hur det går för patienterna och hur vårdprocesserna fungerar.

Kvalitetsmåtten i SibeR avser diagnostisk bedömning, tillgänglighet, fullföljandegrad och behandlingseffekter. SibeR erbjuder aktuell återkoppling av dessa mått via statistikvisningar, vilket ger underlag för att utveckla vården.

Alla verksamheter inom Västra Götalandsregionen som arbetar med KBT på nätet bör vara anslutna till SibeR. För att göra registreringen till kvalitetsregistret enkel finns möjlighet att överföra data till SibeR från flera av de journalsystem som används i regionen.

 

Dokument till patienter