Barn rutiner

VID BEHOV AV BRÅDSKANDE BLOCKERING ELLER FÖRSEGLING

Ring Koncernstab Digitalisering, Service desk, Behörigheter 010 – 47 37 100, knappval 5. Ange om det gäller

  • Försegling: Vårdnadshavare har ingen tillgång till 1177 Journal eller e-tjänster på 1177.se för sitt barn.
  • Blockering: En eller båda vårdnadshavarna har ingen tillgång till 1177 Journal eller e-tjänster på 1177.se för sitt barn. Observera att blockeringen försvinner när barnet fyller 13 år. Efter 13 år krävs försegling för fortsatt skydd.  

Denna telefontjänst är öppen dygnet runt. 

Viktig information om vilket val av skydd, försegling eller blockering

Bakgrundsinformation vid försegling och blockering

Viktig information om blockering och försegling

Du behöver identifiera dig med namn, VGR-ID, e-postadress, telefonnummer samt ansvarig chef.
Läs mer i rutinbeskrivningen under Blockering eller Försegling i det dokument som heter "Rutin för vårdnadshavares och barns utökade/begränsade åtkomst".

  • Försegling innebär att vårdnadshavare inte har tillgång till vare sig journal via nätet eller e-tjänsterna på 1177.se för sitt barn.
  • Blockering innebär att vårdnadshavare inte får tillgång till att läsa i journal via nätet. Rätten att agera ombud för sitt barn försvinner vilket medför att det inte går att nå någon information alls om barnet på 1177.se

Återkoppling om utförd blockering eller försegling skickas som krypterad e-post till verksamhetschef, ange VGR ID på blanketten. Här finns mer information om hur du gör för att öppna krypterad e-post. 

  • Information visas från och med 1 november 2019 från journalsystemen Melior och AsynjaVisph (ingen retroaktiv visning).
  • Information från BUP är undantagen från att visas. 
  • När barnet fyller 13 år avslutas den automatiska tillgången för vårdnadshavare. Det går att bevilja tillgång till att läsa journal via nätet för både barn och vårdnadshavare när barnet är mellan 13 och 15 år.
  • När barnet fyller 16 år är det enbart barnet själv som har tillgång till att läsa sin journal.
  • Försegling och blockering gäller från det datum det begärs och tills vidare (det finns inget till och med datum).  När behovet inte längre kvarstår är det verksamheten som skickar in begäran om att avbryta försegling eller blockering. Vårdnadshavare kan inte bryta försegling på barn.

Rutin

Vårdnadshavares och barns utökade/begränsade åtkomst till barns journal via direktåtkomst

Blankett direktåtkomst minderårig

Just nu har vi pausat tilldelningen av direktåtkomst på grund av tekniskt fel. Utredning pågår.

Direktåtkomst minderårig 13 till och med 15 år

Direktåtkomst vårdnadshavare 13 till och med 15 år

Medarbetare - stöd vid hantering av loggutdrag

Vad handlar det om? Vad innebär en begäran om loggutdrag? 

Vårdgivaren har en skyldighet att på begäran lämna ut en översikt över aktiviteter i patientjournalsystemen, s.k. loggutdrag. Detta följer av patientdatalagen. 

Ett loggutdrag avser endast information om vem som varit inne i ett patientjournalsystem, när och vid vilken enhet åtkomsten skett samt personnummer på patienten. Ett loggutdrag visar inte det som har journalförts om patienten eller andra personliga uppgifter om patienten.  

I de flesta fall ska därför loggutdrag lämnas ut. 

Det är den regionala enheten Spärr- och loggservice som har i uppdrag att sköta det praktiska kring utlämnande av loggutdrag. Enheten gör inte sekretessprövningar eller lämnar stöd i sådan prövning.  

 

När kontaktas du som verksamhetschef? 

När en person har begärt ut ett loggutdrag för en patientjournal (som inte är ens egna journal) kontaktas du som verksamhetschef om någon av dina medarbetare har loggats i journalsystemet. Personen som begär ut loggutdraget kan vara vårdnadshavare, anhörig, god man eller annan ställföreträdare för patienten.  

 

Vad förväntas du göra? 

Din uppgift är att bedöma om loggutdraget omfattas av sekretess i förhållande till den person som gjort begäran (s.k. menprövning). Du ska sedan antingen 

 

  • svara JA till funktionsbrevlådan om utdraget kan lämnas ut 
  • eller svara NEJ om det inte kan lämnas ut.  

 

Vad innebär menprövningen? 

Menprövning innebär att man bedömer om någon kan lida men om utdraget lämnas ut. Det är framför allt patientsekretessen som du ska bedöma. 

 

Eftersom loggutdraget endast innehåller uppgifter om vem som varit inne i journalen och när, är menprövningen oftast enkel att utföra. Loggutdraget avslöjar dock bland annat var en patient har varit aktuell inom vården och om den informationen inte ska röjas för exempelvis vårdnadshavare kan sekretess gälla. Det kan också finnas andra situationer där sekretess gäller.   

 

Var ska du vända dig vid frågor? 

Vid frågor om menprövningen – kontakta jurist på din förvaltning:

Kontakt Kansli och juridik - Sahlgrenska Universitetssjukhuset