Alla barn och familjer blir erbjudna sex hembesök. Dessa utförs av två personer, en barnhälsovårdssjuksköterska och en föräldrastödjare. Hembesöken riktar sig till alla föräldrar som får sitt första barn i Sverige och genomförs under barnets första 15 månader. Modellen är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunernas socialtjänst.
Sedan 2018 har utökade hembesöksprogrammet implementerats i ett antal prioriterade områden i Göteborg.
Satsningen har följts av en vetenskaplig utvärdering och en kvalitetssäkring av programmet under åren 2019-2023, läs mer under Vetenskaplig utvärdering av de utökade hembesöken.
Hembesöken är en del av det ordinarie programmet för barnhälsovården och socialtjänstens förebyggande arbete. En barnhälsovårdssjuksköterska och en föräldrastödjare skapar tillsammans möjligheten att prata om föräldrarnas frågor och ämnen som är ständigt aktuella i föräldraskapet, till exempel amning, mat, barnsäkerhet, infektioner samt relation och samspel.
Investering i program som stimulerar barns tidiga utveckling är ett effektivt sätt att minska skillnader i barns livsvillkor och hälsa. Programmets främsta syfte är att tidigt stärka föräldrar när de får sitt första barn. När föräldrar får en ökad tillit till sin föräldraförmåga skapas förutsättningar för barns möjlighet till en god start i livet. Det innebär bland annat god hälsa, en trygg och säker hemmiljö, lyhörd omvårdnad och optimal stimulans. Programmet syftar också till att öka familjers integration och delaktighet i samhället genom att tidigt visa på de generella hälsofrämjande erbjudanden som finns såsom öppen förskola, bibliotek och föräldragrupper. Genom utökade hembesök finns det också möjlighet att identifiera familjer i behov av extra stöd, och att erbjuda det i ett tidigt skede så att behoven inte växer och utgör hinder i föräldraskapet.