Del 3: Feedbackmötet
Det slutliga steget i modellen är ett feedbackmöte då behandlaren sammanställt informationen från tidigare steg. Under samtalet går behandlaren tillsammans med familjen igenom det som kommit fram i en barn- och familjeprofil. Profilen är en visuell sammanställning av den information som inhämtats. Behandlaren kan sedan ge förslag på insatser som familjen kan vara hjälpt av utifrån sina önskemål och behov. Syftet är att stärka och motivera föräldern, lyfta positiva strategier och stötta där det finns behov
I feedbackmötet använder behandlaren samtalsmetoden MI, motiverande intervju, och presenterar profilen för föräldern. Föräldern och behandlaren reflekterar tillsammans kring profilens tre huvudområden:
- påverkansfaktorer på familjen
- barnets anpassning
- föräldrastrategier och relation
Behandlaren presenterar möjliga alternativ till insatser som skulle kunna vara till hjälp för familjen baserat på profilen. Föräldern och behandlaren beslutar tillsammans vilka insatsalternativ som passar familjen bäst, utifrån familjens behov och önskemål.
Insatser efter Family Check-up
Insatser som föreslås kan till exempel innefatta föräldraträning i grupp eller insatser från skola, socialtjänst eller hälso- och sjukvården. För familjer med behov av mer stöd kan behandlaren erbjuda föräldraskapsstödet Föräldraskap i Vardagen (FiV), som då skräddarsys utifrån familjens önskemål och behov.
Du kan läsa mer om Föräldraskap i Vardagen här.
I vissa fall kan insatserna behöva kompletteras med fokus på förälderns situation, som till exempel depression, missbruk eller stora utmaningar i samarbetet med den andra föräldern.