Del 1: Första mötet
Det första mötet består av ett samtal där behandlaren och föräldern utforskar det föräldern upplever som utmanande i familjen. Behandlaren och föräldern diskuterar hur utmaningarna påverkar barnets beteende. Syftet med mötet är att kartlägga familjens situation och ta reda på hur motiverad föräldern är till förändring.
Under första mötet får föräldern möjlighet att berätta om familjens situation. Föräldern berättar om föräldraskapet och om familjens styrkor och behov. Behandlaren använder motiverande intervju (MI) för att utforska fördelar och nackdelar med förälderns nuvarande strategier, och samtidigt motivera föräldern till förändring. MI är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser.
Behandlaren inleder samtalet med att beskriva FCU och ger föräldern möjlighet att ställa frågor om processen. Behandlaren ställer sedan öppna frågor för att ta reda på mer om familjen: om deras styrkor, vilka utmaningar de har haft och vilka förmågor och strategier de använt. Genom hela mötet erbjuder behandlaren uppmuntran, empati och stöd, och förmedlar hopp om förälderns möjlighet att genomföra de önskade förändringarna. I slutet av mötet är målet att föräldern känner sig förstådd och motiverad att fortsätta FCU-processen, och att behandlaren har kartlagt förälderns önskemål om förändring.
Nästa steg är kartläggande enkäter och observation.