Migrän och annan huvudvärk

Migrän och annan huvudvärk är vanliga symtom bland befolkningen, men samtidigt underdiagnosticerad och underbehandlad. Nu ska den bli bättre med hjälp av digitaliserings möjligheter och låta patienter få bättre förutsättningar för egenvård.

Många som har migrän kan hantera sin migrän själva utan kontakt med vården, men för att kunna göra detta på bästa sätt och att man ska känna trygghet att göra detta behövs information. Därför satsar migrän och huvudvärksvården på att bli bättre inom framför allt tre fokusområden.

  • Med digitaliseringens möjligheter låta patienter med migrän
    kunna hantera en del av vården själva.
  • En digifysisk migränmottagning på specialistnivå för hela regionen skapas i form av en teambaserad mottagning som riktar sig till alla invånare i Västra Götaland.
  • Göra vården kan bli mer jämlik och nå ut till samtliga
    medborgare i regionen.

Remisskriterier och vårdriktlinjer

Här hittar du information om regionala medicinska riktlinjer för migränvård och om ansvarsfördelningen mellan primärvård och specialistvård.


Vid behov av fysisk vård

Även om det är fokus på att ta vara på digitaliseringens möjligheter och låta patienter med migrän kunna hantera en del av vården själva kommer inte vården kommer inte enbart att kunna bedrivas via digitala stöd. Vid behov erbjuds fysiska besök och behov för dessa har identifierats.

  • Behandlingar och utredningar vilka kräver tillgång till personal
  • Behov finns att ge en ökad trygghet till patienten genom att träffa vårdpersonalen fysiskt
  • Förstabesök hos fysioterapeut
  • När den digitala tekniken inte fungerar
  • När ett digitalt besök inte bedöms vara tillräckligt för en säker bedömning eller information
  • Patienter som har svårare att hantera den digitala tekniken
  • Tolksamtal

Hela tiden ligger en individuell bedömning och dialog till grund för hur stor del av vården som kan ske via digitala kanaler, och hur mycket som behöver ske fysiskt. Inte sällan kommer det att vara en mix av dem båda.


Telefon som visar kalenderfunktionen i Migränappen.

Migränappen

Målet med Migränappen är att patienter ska få hjälp att få bättre förståelse för sin huvudvärk, och på så vis även kunna hantera den bättre.

Illustration på tre byggnader som ska framställa den digifysiska mottagningen plats.

Digifysisk migränmottagning

Mottagningen bygger framför allt på vård via olika digitala stöd och kommer erbjuda vård på specialistnivå för hela regionens invånare.

Satsning på migrän och annan huvudvärk

Huvudvärkssyndrom, inklusive migrän, är underdiagnostiserade och underbehandlade i Västra Götalandsregionen (VGR). Därför gavs våren 2021 ett uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att genomföra en genomlysning av migrän- och övrig huvudvärksvård i VGR och att ett förslag skulle tas fram hur denna kan förbättras. Detta resulterade i en handlingsplan fokuserad på vård av patienter med migrän. Innehållet i förslaget till handlingsplan har stämts av och förankrats hos Primärvårdsrådet och Samordningsråd Neurologi. 

Sammanfattningsvis ligger mycket vikt på att med digitaliseringens möjligheter låta patienter med migrän kunna hantera en del av vården själva, samt hur vården kan bli mer jämlik och nå ut till samtliga invånare i regionen.


Karin Hallén

Enhetschef

Telefonnummer

Kontor: 031 - 342 79 06