Stor poddspecial om mens

Uppdaterad:
Publicerad:
Logga i röda och rosa nyanser med texten sex på arbetstid.

I tre nyligen släppta avsnitt djupdyker podden Sex på arbetstid i ämnet mens. I september släppte också Folkhälsomyndigheten en ny intervjustudie med unga vuxna om deras erfarenheter av mens och menscykeln.

I de tre senaste avsnitten går podden Sex på arbetstid igenom olika aspekter av mens – från vad mens egentligen är och hur vi lär barn och unga om mens, till hur vi kan förstå menstabun i vår samtid:

#68 Vad är mens?

Vad är egentligen mens? Varför får man mensvärk? Och när behöver vi i hälso- och sjukvården prata mens? Gäst i avsnittet: barnmorskan Sofia Wickstrand Linhem från SRHR-bussen.

#68 Vad är mens? | Sex på arbetstid (podbean.com)

#69 Prata mens!

I detta avsnitt pratar Sanna Vanno från organisationen Mensen om rätten att få rådgivning om mensskydd, att veta hur kroppen fungerar och rätten till en infrastruktur och stöttande normer som gör livet lättare för alla med mens.

#69 Prata mens! | Sex på arbetstid (podbean.com)

#70 Menssmuts

Gäst i programmet är Josefin Persdotter, doktor i sociologi och en av Sveriges mest framträdande mensaktivister. Med hjälp av kritiska sociologiska perspektiv på idéer om renlighet och hygien har Josefin undersökt hur mens blir till som något smutsigt och hur det påverkar oss som individer och samhälle.

#70 Menssmuts | Sex på arbetstid (podbean.com)

Besvär under menscykeln påverkar sexuell och psykisk hälsa

Även Folkhälsomyndigheten har valt att studera mens i en ny rapport som släpptes i september. Rapporten beskriver erfarenheter av mens och menscykeln och baseras på en intervjustudie med unga vuxna.

Studien visar att besvär och smärta under menscykeln påverkar deltagarnas fysiska aktivitet, sociala relationer, samt sexuella och psykiska hälsa. Stigma och normer som rör genus och menstruation leder också till anpassade beteenden, som att avstå från att delta i sociala aktiviteter eller från att fråga efter information och stöd.

Normalisering av mensrelaterade besvär bidrar också till att en del väntar med att söka vård trots upplevda besvär.

Läs hela Folkhälsomyndighetens rapport här: Menstruell hälsa bland unga vuxna – En intervjustudie om erfarenheter av menstruation och menstruationscykeln hos personer 18–29 år (folkhalsomyndigheten.se)