Rörelserikedom

Rörelserikedom, eller physical literacy handlar om varje människas relation till rörelse och fysisk aktivitet genom hela livet. Relationen stärks när vi när gör framsteg och får positiva upplevelser i rörelsesammanhang.

Att uppnå sin fulla potential

För att uppnå sin fulla potential behöver varje människa utmanas på sin egen nivå. När man utformar aktiviteter behöver man anpassa så det blir lagom utmanande. Det ska inte vara för lätt, men inte heller för svårt.

Riktlinjer för att utforma aktiviteter

Rörelsebank

att ge varje deltagare en möjlighet att utveckla många olika rörelsekompetenser. Det kan handla om att kunna ta sig fram på halt underlag, eller träna upp rörelsekompetens för att kunna delta i sociala sammanhang och delta i fysiska aktiviteter och i olika miljöer. 

Innovation och kreativitet

Involvera deltagare att tänka kreativt och komma på egna lösningar och att fatta beslut. Detta stärker känslan av delaktighet och gör att man blir mer engagerad i sin egen läroprocess.

Kontakt och gemenskap

Uppmuntra kontakt med andra personer och grupper. Känslan av samhörighet kan utvecklas med hjälp av aktiviteter som kräver samarbete, turtagande, att synkronisera rörelser eller att man härmar varandra.

Anpassa utmaningarna

För att varje deltagare ska nå sin fullla potential är det viktigt att stegvis anpassa nivån på utmaningarna. 

 

Här kan du lyssna på Dean Kriellaars som är professor vid university of Manitoba i Canada och en av världens främsta ambassadörer för physical literacy.