Vänta - Uppladdning och förberedelser
Födande och stödperson
Det är bra att ha med sig en stödperson under förlossningen. Ofta är det en partner, men det kan också vara en förälder, en vän eller två personer. Som stödperson är du otroligt värdefull bara genom att finnas tillgänglig. Du kan hjälpa till på många sätt under förlossningen.
Skriva förlossningsbrev
Tänk igenom vad det finns för önskemål och förväntningar på förlossningen. Fundera också på vad just du behöver för att känna dig trygg. Kanske lite musik, massage eller något helt annat. Skriv gärna ner det och ha en dialog med barnmorskan. Ett förlossningsbrev är inget måste, men det kan vara ett bra sätt att förbereda sig mentalt.
Packa väskan
En viktig sak
Du som ska föda behöver ha med legitimation till förlossningen.
Bra att ha
Under förlossningen kan det vara bra med lite extra energi i form av frukt eller snacks. För tiden på BB brukar det vara skönt att ha tofflor, mjuka kläder, en amnings-BH och en necessär med hygienartiklar. Kom även ihåg laddare till mobilen och förlossningsbrevet om det finns något.
Till barnet
För barnets del är det bäst att ligga hud mot hud så mycket som möjligt. Därför räcker det med några bodies, byxor, pyjamasar och strumpor. Det är också bra att ha med en liten mössa oavsett årstid, en filt och en overall för hemresan om det är kallt ute.
Ett tips är att packa väskan i god tid och ha den stående hemma. Många upplever det som en trygghet och ett stressmoment mindre.
Åka till och från sjukhuset
Ett babyskydd (bilbarnstol) är det säkraste sättet att transportera en bebis på. I Sverige är det lag på att alla barn som är kortare än 135 cm ska sitta i någon form av skyddsanordning när de åker bil. Om du inte vill köpa ett eget babyskydd går det att hyra på flera ställen. Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 5-års ålder.
Många tar sin egen bil till sjukhuset. Då kan det vara skönt att ha varit där någon gång under graviditeten, så man vet var förlossningen ligger och var bilen kan parkeras.
Ät som en elitidrottare
Förlossningen jämförs ibland med ett maratonlopp. Det är en enorm kraftansträngning och därför är det bra att ladda upp med näringsrik, varierad kost och långsamma kolhydrater i god tid innan det sätter igång.
Att passera beräknat förlossningsdatum
Det kan kännas snopet, påfrestande och skrämmande att passera det beräknade förlossningsdatumet. Dagarna som följer upplevs ofta som en evighet, men det här är vanligt och helt normalt. Passa på att vila och göra saker du tycker om för snart börjar ett nytt kapitel i livet.
Tankar om framtiden
Blivande föräldrar som lever i parrelationer kan ha lite olika fokus och förväntningar under den här perioden. Ett vanligt scenario kan vara att den gravida fokuserar mest på graviditeten och förlossningen medan partnern tänker mer på livet med barn längre fram. Oavsett vad du funderar mest på är det bra att dela tankarna med någon i din närhet. Om du har en partner är det viktigt att ni pratar med varandra och försöker förbereda er tillsammans som ett team.
Fundera och prata
För alla blivande föräldrar
- Hur påverkas du under graviditeten?
- Vad är du orolig för?
- Hur tror du att vardagen kommer påverkas av barnet?
- Vad har du själv för erfarenheter av att vara barn?
- Vad vill du ta med dig och ge ditt barn?
- Vilken typ av förälder du vill bli?
- Vad är viktigt?
- Vad vill du föra vidare och vad vill du inte föra vidare?
För dig som lever i en parrelation
- Hur visar du kärlek och får din partner att känna sig viktig?
- Hur tror du att parrelationen förändras när barnet kommer?
- Hur kan ni underlätta för varandra nu och när barnet har kommit?
Kom ihåg!
Kroppen är redan förberedd
Förberedelser är bra för att känna sig trygg och säker inför en förlossning. Men det finns inga måsten. Kroppen kommer att klara av det oavsett om du har gått profylax-kurs eller packat en perfekt BB-väska.