Mata - Näring och närhet
Amning
Alla bestämmer själva hur deras barn ska matas, men i första hand rekommenderas amning. I Sverige följer vi WHO:s rekommendationer, som är att helamma barnet i sex månader och att sedan delamma i upp till två år. Bröstmjölken innehåller en perfekt blandning av allt som barnet behöver få i sig. Dessutom får barnet närhet och trygghet på köpet.
Fördelar med bröstmjölk
- Näringsrik
- Lättsmält
- Anpassad för just ditt barn
- Rätt temperatur
- Rätt mängd
- Gynnar barnets immunförsvar
- Innehåller tillväxthormon
- Infektionsskydd (antikroppar)
- Maten finns alltid nära till hands
Rätt amningsteknik
Det kan vara lite klurigt att få in rätt amningsteknik i början. Ett bra tecken är att det inte gör ont. Här får du några andra tips.
- Ha barnet nära
- Se till att bröstvårtans riktning stämmer med barnets mun
- Att barnets läppar är utfällda mot bröstet är ett bra tecken.
- Kontrollera att barnet suger med tydliga käkrörelser
- Barnet ska ha hela bröstvårtan och en bra bit av vårtgården i munnen.
- Börja om i fall barnet inte får rätt tag. Kila in ett lillfinger i barnets mungipa för att lossa på vakuumet. Då släpper barnet och du kan lägga till igen.
Kontakta BB, BVC eller barnmorskemottagningen om du behöver hjälp med amningen.
Fler amningstips
Amning tar mycket tid och energi i början. Därför är det viktigt med stöttning och ibland avlastning mellan amningsstunderna. Tänk på att försöka ha lugn och ro vid amningen eftersom må-bra-hormonet oxytocin gör att mjölken drivs ut ordentligt. Rekommendationen är fri amning, vilket innebär att barnet ska amma när hen visar signaler – även om det bara gått en kort stund sedan förra tillfället.
Flaskmatning
Vissa kan inte amma, andra vill inte amma av olika anledningar. Det kan vara ett bra alternativ att tillmata barnet på kopp eller flaska med bröstmjölk eller ersättning. Här gäller samma rekommendationer som för amning. Alltså mata när barnet signalerar och ha barnet nära eftersom det bidrar till anknytningen.
Ersättning
Ersättning finns att köpa i de flesta mataffärer och är ett fullgott alternativ till bröstmjölk rent näringsmässigt. Det finns många olika märken och egenskaper och det är individuellt vilket som passar bäst. Samma sak gäller för nappflaskor. Det är bara att testa sig fram för att hitta de varianter som fungerar bra.
Så vet du att bebisen är hungrig
Tidiga signaler
Bebisen vrider och sträcker sig, rör på huvudet, viftar med armarna, gapar, smackar, slickar och söker efter bröstet.
Senare signalerBebisen för händerna till munnen och suger på dem. Den rör sig allt mer och kan verka rastlös eller orolig. Till slut kommer gråten eller skriket.
Det är lättast att mata en lugn och lagom hungrig bebis. Om den är väldigt uppjagad så lugna först och mata sen. Amma när barnet signalerar. På det sättet anpassas mjölkproduktionen efter behovet. Magsäcken på en nyfödd är liten som ett körsbär. Därför är det bra med lite mat ofta. När du har barnet nära blir det lättare att upptäcka de tidiga signalerna.
Erbjud barnet att rapa
Oavsett om bebisar äter bröstmjölk eller ersättning är det vanligt att de sväljer mycket luft. Det kan ge falska mättnadskänslor eller magknip. Därför är det bra att erbjuda barnet att rapa. Det görs enklast genom att hålla barnet upprätt mot bröstet eller axeln en stund. Kom bara ihåg att barn är olika. Alla rapar inte.
Värdefull bajsinfo
Alla barn bajsar olika ofta. Vissa gör det efter varje måltid, andra en gång om dagen eller till och med någon gång i veckan. Det första bajset som kommer ut brukar vara svart, tjockt och kletigt. Men inom en vecka har bebisens kropp ställt om till sin nya mat och bajset har blivit gult.
Kost under amning
När du ammar får ditt barn all sin näring från dig. Tänk på att du behöver lite mer kalorier och vätska än vanligt. Försök också äta en varierad kost med mycket vitaminer och mineraler. Om ditt barn får ont i magen kan du testa att dra ner på gasbildande livsmedel som lök, bönor och mjölkprodukter. Läs gärna Livsmedelsverkets rekommendationer för ammande.
Mjölkstockning
Symtom på mjölkstockning är en öm förhårdnad i bröstet som kan vara rodnad och svullen. Du kan också få feberfrossa och känna dig allmänt sjuk. Ofta hjälper det att amma eller handmjölka för att lätta på trycket. Om febern inte går ner med paracetamol kan du ha fått en infektion. Då bör du uppsöka sjukvård.
Bröst som läcker
De flesta bröst läcker i början av amningen eller till och med under graviditeten. Då kan du trycka på bröstvårtan en stund för att minska läckaget. Du kan även lägga in amningsinlägg eller mjölkuppsamlare i BH:n för att undvika blöta kläder. Försök hålla brösten torra och varma, så slipper du onödigt obehag.
Såriga bröstvårtor
Det är vanligt att få sår på bröstvårtorna under amningsperioden och det kan göra ont när barnet suger på bröstet. Anledningen till att det blir så brukar vara att barnet har ett för litet tag om bröstvårtan. Försök prova en annan amningsställning och se om det hjälper. De såriga bröstvårtorna kan smörjas in med lite bröstmjölk för att läka fortare.
Kom ihåg!
Bröstmjölk är bra mat för barnet, men det är ingen skyldighet att amma. Ingen lösning passar alla barn och föräldrar.