Fem digitala lunchföreläsningar om könsstympning av flickor och kvinnor
Varje år uppmärksammar FN Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning den 6 februari. I samband med det erbjuder VKV fem digitala lunchföreläsningar som syftar till att ge vårdpersonal och andra yrkesverksamma mer kunskap för att kunna ge utsatta adekvat vård och stöd. I Sverige beräknas cirka 68 000 flickor och kvinnor ha utsatts för könsstympning. Hälso- och sjukvårdspersonal spelar en viktig roll i att identifiera och stödja de som utsatts samt förhindra att könsstympning fortsätter till nästa generation.
Den 3-7 februari anordnar VKV en digital lunchföreläsning dagligen mellan kl. 12.00-12.45 för att uppmärksamma Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Varje föreläsning har ett eget tema kopplat till könsstympning av flickor och kvinnor. Föreläsningarna är kostnadsfria.
Föreläsningar 3-7 februari
Vem gör vad och till vilken hjälp kan det vara för mig i min yrkesroll? Nationell och regional överblick
Det finns ett flertal aktörer på nationell och regional nivå som har i uppdrag att arbeta med kunskapsproduktion och stöd till yrkesverksamma kring frågor som rör könsstympning av flickor och kvinnor. Föreläsningen kommer att beröra en nationell överblick över insatser på nationell nivå som kan vara ett stöd. Föreläsningen kommer även att innehålla en regional överblick över vilka verksamheter som finns tillgängliga för att stötta i arbetet för yrkesverksamma.
Medverkande: Pernilla Martinsson och Maria Ekholm, Länsstyrelsen Västra Götaland och Arbresha Rexhepi, Jämställdhetsmyndigheten
När: måndag 3 februari kl. 12.00-12.45
Anmäl dig till måndagens föreläsning (via Regionkalendern)
Läkarundersökning av flickor vid misstanke om könsstympning - Vad bör man tänka på och vem bör utföra dessa undersökningar?
Under föreläsningen kommer det att beskrivas hur en undersökning går till och hur man bedömer om ett barn utsatts för en könsstympning. Inför undersökningen krävs en samordning mellan myndigheter så att man har en tydlig plan utifrån vad undersökningen visar.
Medverkande: Johanna Räntfors, barnläkare Drottning Silvias barnsjukhus och Barnskyddsteam Västra Götaland
När: tisdag 4 februari kl. 12.00-12.45
Anmäl dig till tisdagens föreläsning (via Regionkalendern)
Fördjupningsföreläsning om samlagssmärta vid könsstympning
Gynekolog Anna Holm förklarar orsakerna till vaginism och varför det kan vara ett besvär hos patienter som har utsatts för könsstympning. Behandling av vaginism kräver expertis och insatser från flera olika yrkesgrupper. Korrekt information till patienterna är avgörande för att ge kunskap och hopp om att smärtan kan försvinna.
Medverkande: Anna Holm, överläkare gynekologi och obstetrik, Vulvamottagningen Angereds närsjukhus och medicinsk rådgivare för ungdomsmottagningarna i VGR
När: onsdag 5 februari kl. 12.00-12.45
Anmäl dig till onsdagens föreläsning (via Regionkalendern)
Helhetssyn och kommunikation: En barnmorskas erfarenheter av att stödja flickor som utsatts för könsstympning
Barnmorskan på en ungdomsmottagning arbetar inom området sexuell och reproduktiv hälsa i ett genus- och livscykelperspektiv. Det innebär att man behöver ha kunskap om olika faktorer som påverkar hälsa, sexualitet och samlevnad. Att skapa tillit och goda möjligheter för kommunikation är inte alltid lätt. Hur ställer man frågor på ett bra sätt?
Medverkande: Eivan Heidari, barnmorska på ungdomsmottagningen Angered och Regionalt stödcentrum Heder
När: torsdag 6 februari kl. 12.00-12.45
Anmäl dig till torsdagens föreläsning (via Regionkalendern)
Könsstympning av flickor och kvinnor - ett förebyggande arbete med personal och föräldrar inom barnhälsovården, VGR
Titeln på denna föreläsning syftar till ett projekt vars utvecklingsarbete har handlat om att skapa förutsättningar för ökad kompetens hos personalen om kvinnlig könsstympning. Detta genom bland annat kunskapshöjande information, utbildningar och framtagande av material. Under föreläsningen presenteras det som tagits fram i projektet och som kan vara användbart i fler verksamheter. Deltagarna inspireras också till att ta steget från tanke till handling med liknande utvecklingsarbete.
Medverkande: Sofia Wijk, verksamhetsutvecklare Central Barnhälsovård och projektledare
När: fredag 7 februari kl. 12.00-12.45
Anmäl dig till fredagens föreläsning (via Regionkalendern)
Kontakt
Vid frågor kontakta Marie Ahlvik, marie.ahlvik@vgregion.se.