Könsstympning av flickor och kvinnor
Könsstympning av flickor och kvinnor innebär att man skadar eller skär bort delar av de yttre könsorganen. Åldern när ingreppet utförs varierar, också typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför. Könsstympning av flickor och kvinnor är förbjudet enligt lag i Sverige och det är även olagligt för personer som bor i Sverige att åka utomlands och genomföra ingreppet.
Könsstympning av flickor och kvinnor kan leda till allvarliga medicinska problem. Några möjliga följder är infektioner, cystbildning, ärrbildning, problem med urinvägarna, menstruationsproblem samt komplikationer vid graviditet och förlossning. Det kan också påverka den psykiska, sociala och sexuella hälsan.
Hälso- och sjukvårdspersonal behöver mer kunskap om de besvär som kan uppstå som en följd av könsstympning av flickor och kvinnor samt vilken vård och behandling som kan vara aktuell. Många flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning söker inte vård, och när de gör det missas ofta att besvären beror på könsstympning. Detta kan leda till att de drabbade inte får rätt vård.
Den viktigaste förebyggande uppgiften för personal inom hälso- och sjukvård är, enligt Socialstyrelsen, att våga fråga flickor och kvinnor om könsstympning. För att kunna göra det på ett bra sätt krävs kompetens om frågan, utbildning och klinisk erfarenhet. Det krävs också att man är lyhörd och bemöter både enskilda och familjer på ett respektfullt sätt.
Utbildning för hälso- och sjukvårdspersonal
VKV erbjuder webbutbildningen Könsstympning av flickor och kvinnor - En utbildning om hälsokonsekvenser. Den ger kunskap om definition och förekomst, olika typer av könsstympning, anledningar till könsstympning, hälsokonsekvenser samt hälso- och sjukvårdens roll.
Material
Nedan finns material som kan hjälpa dig att få grundläggande kunskap om könsstympning av flickor och kvinnor.
Central barnhälsovård Västra Götaland - Stödsida där du som arbetar inom barnhälsovården hittar kunskapshöjande information om könsstympning av flickor och kvinnor, regelverk och vilket stöd som finns.
Socialstyrelsen: Kvinnlig könsstympning - Ett stöd för hälso- och sjukvårdens arbete (pdf)
Socialstyrelsen: Kvinnlig könsstympning - Ett samtalsstöd för hälso- och sjukvården (pdf)
Socialstyrelsen: Könsstympning hos gravida - Nationellt kunskapsstöd för personal i mödrahälsovården och förlossningsvården (pdf)