Dödligt våld i nära relationer

Allt våld i nära relationer är allvarligt och påverkar den utsattas fysiska och psykiska hälsa. Dödligt våld i nära relationer är den mest extrema konsekvensen av sådant våld. Därför är det viktigt att vårdpersonal upptäcker och försöker avslöja våldet i tid. Detta kan göras genom att ställa frågor om våld på rutin till patienter och genom att känna till och identifiera riskfaktorer. Nedan beskrivs riskfaktorer för tre olika former av dödligt våld i nära relationer.

Dödligt partnervåld

I Sverige dödas ungefär 13 kvinnor och tre män av sin partner varje år. Det är vanligast att kvinnor dödas av manliga partners. När män dödas av kvinnliga partners sker det oftast i självförsvar eller som motvåld. Därför anses mäns våld mot kvinnor vara en av de största riskfaktorerna för dödligt partnervåld. Andra riskfaktorer inkluderar socioekonomisk utsatthet, missbruk, psykisk ohälsa och tillgång till vapen.

Dödligt våld förekommer i alla relationer, både i olik- och samkönade relationer. Det sker också i andra typer av situationer än dem präglade av mäns våld mot kvinnor, men det är mindre vanligt.

Dödligt våld sker ofta i samband med en önskan om separation från offret, då förövaren känner att hen tappar kontrollen. Ökad kontroll och stalkning av en våldsutsatt patient som vill separera kan vara varningstecken. Ett annat varningstecken är om manliga förövare uttrycker suicidtankar, då de kan döda både sin partner, eventuella barn och sig själva vid samma tillfälle. Vårdpersonal som arbetar med suicidprevention kan här ha ett viktigt fönster för att kunna hindra dödligt våld i nära relationer.

Ta gärna del av filmen nedan där Viveka Enander, forskare på VKV, beskriver processen vid dödligt partnervåld. 


Du kan läsa mer om den forskning om dödligt partnervåld som VKV bedrivit under fliken Dödligt våld (2000-2016).

Föräldrars dödliga våld mot barn

Föräldrars dödliga våld mot barn är ett allvarligt och tragiskt fenomen. Det är dock mycket ovanligt, med cirka tre fall per år i Sverige. Yngre barn löper större risk att dödas av en förälder än äldre barn. Ju yngre barnet är, desto vanligare är det att modern är förövare. Ju äldre barnet är, desto vanligare är det att fadern eller en styvfader är förövare.

Riskfaktorer inkluderar att barnet är oönskat, att föräldern lider av svår psykisk ohälsa, att barnet utsätts för upprepat fysiskt våld samt att familjen samtidigt på olika sätt är socioekonomiskt utsatt. Barn dödas även i samband med partnervåld riktat mot modern. Slutligen dödas barn, främst unga kvinnor, även utifrån hedersmotiv.

Barns dödliga våld mot föräldrar

Även vuxna barn kan döda någon av eller båda sina föräldrar, men detta är mycket ovanligt. När det sker beror det ofta på svår psykisk ohälsa hos barnet. Söner dödar oftare än döttrar, och offret är oftare fadern än modern. Riskfaktorer, utöver svår psykisk ohälsa, inkluderar att det vuxna barnet bor hemma och att familjen lever under svåra socioekonomiska förhållanden.

Sammanfattning

Riskfaktorer för dödligt våld i nära relationer som vårdgivare bör uppmärksamma är:

  • Tidigare våld, särskilt strypvåld, sexuellt våld, kontrollerande beteende, dödshot och eskalerande våld.
  • Psykiska sjukdomar och suicidalitet.
  • Missbruk.
  • Separation eller vårdnadstvist.
  • Tillgång till skjutvapen.
  • Hedersnormer.
  • Stark rädsla hos den våldsutsatta.
  • Social utsatthet, exempelvis arbetslöshet, låg utbildningsnivå, låg inkomst, långtidssjukskrivning och osäkra boendeförhållanden.

Läs mer om i vår Genväg till forskning med titeln Riskfaktorer för dödligt våld i nära relationer. Den, och alla andra genvägar, hittas under fliken Forskningsöversikter - Genväg till forskning

Hur vårdgivaren kan gå vidare efter att risk för dödligt våld i nära relation identifierats beskrivs under fliken Tipsa polisen