Vad ingår i ST-utbildningen
Det viktigaste för en blivande specialist i allmänmedicin är att få möta sina patienter på vårdcentralen. ST-utbildningen omfattar utöver vårdcentralsplaceringen flera obligatoriska sidotjänstgöringar och kurser samt ett vetenskapligt arbete. Även ST-dagar med föreläsningar och grupparbeten är obligatoriska. ST-läkaren har också möjlighet att göra icke obligatoriska moment utifrån sina utbildningsbehov.
Vetenskaplig kurs och arbete
Under din ST-utbildning ska du gå en kurs i forskningsmetodik som ligger till grund för att genomföra ett eget vetenskapligt arbete. Kurserna ges av FoU primärvård i Västra Götaland och det finns flera kurser att välja mellan. Kurserna startar under vårterminen och ansökan görs under perioden augusti-september.
Tänk på att såväl kurs som arbete är omfattande och det kan vara svårt att kombinera med sidotjänstgöring. Läs noga under respektive kursbeskrivning.
Inomprofessionell reflektion
Tillsammans med dina ST-kollegor deltar du i regelbundna gruppträffar. Dessa sker framförallt i samband med ST-dagar och har olika namn i olika delregionala områden till exempel nätverksgrupper eller basgrupper.
Deltagande i inom- eller mellanprofessionell reflektion i grupp rekommenderas som metod för lärande i flera av delmålen i Socialstyrelsens målbeskrivning för specialiseringstjänstgöring. Samarbete i grupp med jämlikar ger möjlighet att tillämpa teoretisk kunskap, skapa kopplingar och få olika perspektiv på det man som ST-läkare skall lära sig.
Utöver fördjupning kring teoretisk kunskap kan nätverksgrupperna ge möjlighet till praktisk träning, diskussion om arbetsmiljö eller stöttning kring svåra patientfall.
Träffarna är precis som ST-dagarna obligatoriska.
Datum för ST-dagar
Du hittar datum för ST-dagarna i Kalendern på ST-forum.