Avhandling ger ökad kunskap om överskottshud
Ny forskning om överskottshud hos patienter efter bariatrisk kirurgi ger insikter om förbättrad vård och behandling. Studien visar att det är möjligt att förutse vilka patienter som kommer besväras mest efter viktnedgång.
Överskottshud är en vanlig följd av stor viktnedgång, särskilt efter övervikts-/bariatrisk kirurgi. Studien visar att majoriteten av patienterna upplever besvär relaterade till överskottshud på flera kroppsdelar. Dessa besvär kan ha en negativ inverkan på patienternas dagliga liv.
Att det blir ett överskott av hud beror på att huden inte drar ihop sig under viktnedgången och ofta hänger som lösa veck på magen, armarna, benen, brösten, rumpan och ryggen. De flesta patienter som genomgått en fetmaoperation utvecklar överskottshud, med varierande grader av besvär samt funktionella- och sociala hinder. Många patienter beskriver klåda, värk i ryggen, eksem, svårigheter att hitta kläder, intimitetsproblem och dålig självbild.
– Det övergripande syftet med min avhandling är att genomföra en detaljerad undersökning av effekterna av fetma och massiv viktnedgång på kroppens form och kontur, med fokus på armar, ben, bröst och buk, jämfört med ett urval ur normalbefolkningen, säger Jonas Ockell, läkare och specialist i kirurgi samt allmänmedicin.
Studien visar att de flesta post-bariatriska patienter upplever en ökad mängd överskottshud på armar och ben, vilket orsakar stora besvär.
– Resultatet visar också att det är möjligt att med mätningar innan fetmaoperationen förutse vilka patienter som sannolikt kommer ha mest besvär av överskottshud på armar efter fetmaoperationen, säger Jonas Ockell.
Överskottshud kan behandlas med plastikkirurgi, där huden tas bort och konturen på kroppsdelen återställs. En sådan operation på magen, bukplastik, erbjuds i Sverige till de patienter som genomgått fetmakirurgi och når vikt under fetmagränsen, BMI högre än 30, samt uppfyller övriga krav för operation.
– Anledningen till BMI-gränsen är att ett högt BMI kan öka risken för komplikationer efter bukplastik. Eftersom 50 procent av alla som genomgår kirurgi inte når under gränsen får dessa patienter inte operera överskottshuden vilket gör att deras besvär och symtom finns kvar, och kan också utgöra ett hinder för fortsatt viktnedgång, säger Jonas Ockell.
Studien visar dock att det är möjligt att genomföra bukplastik på post-bariatriska patienter med BMI 30–40 med modifieringar i teknik och rutiner före-, under- och efter operationen.
– Resultaten från studierna bör bidra till diskussionen kring operationsindikation för plastikkirurgi för dessa patientgrupper, säger Jonas Ockell.
Forskningen har utförts med stöd från regionala FoU-medel Västra Götalandsregionen, lokala FoU-medel Göteborg och Södra Bohuslän samt ALF-medel.
Läs mer om studien på Göterbors Universitets hemsida:
Studien i sin helhet: