App, webb & teknik
Dagens teknik ger många möjligheter att hålla koll på din aktivitet och få hjälp med motivationen! Spel, musik, träningsloggar och färdiga pass – kolla på webben eller i din appbutik efter något som passar dig!
Inspireras i ditt digitala flöde
Hitta en aktör som du gillar, som peppar dig och som du kan följa i dina sociala medier.
Exempel på aktörer att följa:
- Västkuststiftelsen - för naturupplevelser
- Generation Pep - för barn och unga
- Parasport Sverige - för dig med funktionsnedsättning
- Hälsocoach online - om levnadsvanor
- Centrum för fysisk aktivitet - om FaR och fysisk aktivitet
Se upp bara! Känner du att du blir stressad av inläggen eller att de får dig att må dåligt över hur lite du tränar eller ditt utseende - avfölj!
Ha kul när du tränar
Det finns många appar som vill göra träningen roligare! Vissa låter dig bli jagad av zombies när du springer, andra delar in ditt bostadsområde i zoner du ska inta. Aktiviteterna har låg/ingen kostnad.
Exempel på appar är:
- Pokémon Go
- Zombies Run!
- Turf
- Geocaching
- Hittaut
- Active Quiz
- Runbit
Appen Vision&Motion (endast på appstore) fungerar med VoiceOver och därmed bra för personer med synnedsättning.
Tänk även på att det kan bli lättare att röra på sig samtidigt som du lyssnar på musik, en podd, radio eller en ljudbok.
Exergaming är en sammansättning av orden exercise (träna) och gaming (tv-spel). Det finns flera spelkonsoler, såsom Wii, X-box Kinect och Playstation, med spel som kräver att du rör på dig. Bowla, dansa, spela tennis eller prova forsränning! (En konsol kostar cirka 2–5000 kronor, finns även begagnat).
Digitala träningspass och filmer
Ibland kan det känns enklare att följa ett träningspass när man samtidigt ser rörelserna. Här hittar du några exempel:
Digitala träningspass som du kan göra hemma finns på Göteborgs Stads hemsida, där det även finns Instruktioner för träning utan redskap.
Fysisk aktivitet och träning finns på 1177, med filmer för att enkelt komma igång med styrketräning hemma. Rörelserna visas på tre olika svårighetsnivåer.
Filmer för ett liv i balans - här finns filmer som Region Gotland har skapat med inspiration till rörelse.
Hemmagympa med Sofia - sänds i SVT varje vardagsmorgon. Titta i tablån för exakt tid eller titta på SVTplay. Testa även SVTplay: Yoga med Sofia
Digigympa med HjärtLung - Hjärt- och lungfonden har skapat filmer med träningsprogram.
Träningstips och träningsprogram - Gymnastikförbundet Svensk gymnastik har samlat en sida med tips för både barn och vuxna.
Parasport: Digitala träningspass - Parasportförbundet har tagit fram träningsfilmer för personer med funktionsnedsättning.
Säkra steg är ett digitalt träningsprogram utformat för att förebygga fall bland äldre personer. Det är utvecklat vid Umeå universitet.
Centrum för fysisk aktivitet har tagit fram instruktionsfilmer med tillhörande utskrivbara träningsprogram:
Träningsprogram inomhus, för utskrift.pdf (vgregion.se)
Träningsprogram utomhus, för utskrift (pdf)
Lekfulla träningspass
Här kan du hitta träningspass utformade för barn. Psst - funkar även för dig som lite äldre med barnasinnet kvar!
Bolibompa Mini | SVT Play - rörelselekar för de yngsta.
Filmer och rörelsepass - Generation Pep - för yngre barn.
Mät din aktivitet
Att räkna steg eller mäta rörelse kan motivera många till att röra på sig mer. I nyare telefonmodeller finns ofta förinstallerade motions- och hälsoappar där du bland annat kan följa antalet steg du tar per dag.
Det finns också appar att ladda ner som hjälper dig att mäta din fysiska aktivitet på olika sätt, till exempel Endomondo, Charity Miles, Runkeeper, Strava och Stepler.
Fitness- och aktivitetsarmband finns både med och utan display och synkas med olika appar, från cirka 500 kronor.
Stegräknare finns att köpa i affärer som säljer sportutrustning, från cirka 200 kronor.
Cyklar du mycket kan det vara värt att investera i en cykeldator som håller koll på hastighet, distans och höjdmeter, från cirka 200 kronor.
Om du känner att du hela tiden måste kolla av dina steg, att du stressas av att se hur mycket du rör på dig och inte mår bra av att hela tiden påminnas - fundera på om du kan använda rörelsemätaren på ett annat sätt, exempelvis bara använda den någon dag i veckan, eller pausa helt en period för att sedan testa en vecka igen.
Minska stillasittandet och få koll på din skärmtid
Du kan förbättra din hälsa genom att begränsa ditt stillasittande. Det finns appar som hjälper dig att hålla koll på tiden och påminner dig om att ta pauser och röra på dig.
Scriin är en sådan app. I vissa nyare telefoner finns förinstallerade skärmtidsappar som även kan hjälpa till att få koll på hela familjens skärmtid.
Använd Livsstilsverktyget som hjälp
Livsstilsverktyget handlar om stress, sömn och oro. Om relationer och ensamhet. Om mat, motion och mikrovanor. Verktyget stimulerar tankar och ger aha-upplevelser om både stora livsfrågor och konkreta vardagstips som hjälper dig till hälsosamma vanor.
Anmäl dig här: Västra Götalandsregionen | Livsstilsverktyget
Livsstilsverktyget är forskningsbaserat och framtaget av Göteborgs Universitet. Det pågår en studie för att undersöka i vilken grad verktyget förebygger ohälsa. När du anmäler dig via Västra Götalandsregionens inloggningslänk får du tillgång till verktyget utan att lottas till kontrollgruppen.