Veckomeny 9
Låt det gröna ta plats. Gör en grönsaksbädd, stek en råraka och fyll en paprika.
Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf
Måndag
Mustig fiskgryta med rötter och aioli
4 portioner
- ½ purjolök eller 2 gula lökar
- 1 msk rapsolja
- 4-6 potatisar
- 2-3 morötter
- 1 palsternacka
- 1 bit rotselleri, cirka 50g
- 1 förpackning hela tomater, ´á 400 g
- 1-2 dl vatten
- 1-2 fiskbuljongtärningar
- 1 lagerblad
- 400 g vit fiskfilé
- ½-1 citron
- 1 tsk salt med jod
- 1 krm vitpeppar
- ½ dl hackad persilja
- Surdegsbröd
- Aioli
Gör så här: Skala och strimla löken eller skiva purjolöken och fräs den i oljan i en gryta. Skala potatis och rotsaker. Skär allt i bitar och låt fräsa
tillsammans med löken. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och
lagerblad. Låt grytan koka i 15-20 minuter. Skär fisken i bitar och lägg
dem i grytan. Se till att vätskan täcker fisken. Sjud grytan ytterligare
cirka 5-10 minuter eller tills fisken är färdig.
Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och vitpeppar. Strö över
persilja och servera gärna med surdegsbröd och en klick aioli.
Tisdag
Potatis- och morotsrårakor med lingon
4 portioner
- 8 st potatisar
- 4 st morötter
- 1 st lök
- Rapsolja eller flytande margarin
- 4 st ägg
- ½ tsk salt med jod
- 1-2 krm svartpeppar
Tillbehör:
- Lingonsylt/ rårörda lingon
- Keso
- Eventuellt rökt lax
- Eventuellt små kapris
Gör så här: Skala och riv potatis, morot och lök grovt. Tillsätt salt och peppar och rör om. Krama ur vätskan. Blanda med ägg. Värm stekpannan till medeltemperatur. Häll i matfett. Klicka i smet och platta ut till rårakor i önskvärd storlek. Stek cirka 3 minuter på vardera sida, tills de fått gyllenbrun färg.
Servera som ensamrätt med lingon och keso eller med tillbehör som rökt lax och/eller kapris.
Onsdag
Färsfyllda paprikor
4 portioner
- 4 portioner matvete
- 4 paprikor i valfri färg
- 1 msk rapsolja
- 300 gram valfri färs
- 1 förpackning valfria bönor, exempelvis vita, eller svarta, á 230 g
- 1 förpackning krossade tomater
- Svartpeppar
- ½ -1 tsk salt med jod
- Smaksätt gärna med paprikapulver, chilipulver eller valfria örtkryddor
- ½ liten vitkål/spetskål, cirka 400 g
- 2-3 morötter
- 2-3 salladslökar
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk rapsolja
Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen. Skölj paprikorna och skär av ett lock på dem (spara locket). Kärna ur paprikorna. Ställ paprikorna i en ugnsform. Fräs färsen i olja. Tillsätt bönor, krossade tomater och kryddor. Koka ihop i cirka 10-15 minuter. Rör ner den kokta matveten i köttfärsröran (eller servera det separat
om det föredras). Fyll paprikorna med färsröran och lägg på locket. Tillaga i ugn cirka 20-30 minuter tills paprikorna mjuknat.
Skala morötterna och riv dem grovt. Strimla kålen fint och skiva salladslöken tunt. Lägg grönsakerna i en skål och tillsätt olja och vinäger. Blanda runt och smaka eventuellt av med lite salt och peppar.
Servera paprikorna tillsammans med kålsalladen.
Torsdag
Potatis- och purjolökssoppa med quesadillas
4 portioner
- 5-6 potatisar
- 1-2 purjolökar
- 1 msk rapsolja
- 8 dl vatten
- 1-2 buljongtärningar
- 1 krm vitpeppar
- ½ tsk salt med jod
- Smaksättning kan göras med till exempel persilja eller gräslök
Quesadillas:
- 4 tortillabröd
- Sweet chilisås
- 8 skivor ost
- Eventuellt 4 skivor skinka
- 1 näve ruccola eller spenat
Gör så här: Dela potatisen i mindre bitar och strimla purjolök. Fräs potatis och purjolök mjuk i oljan, utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka under lock tills potatisen är mjuk, cirka 10-15 minuter. Vispa soppan slät med ballongvisp eller mixer. Smaka av med kryddor samt späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas.
Bred ett tunt lager av sweet chilisåsen på tortillabröden. Lägg på ruccola eller spenat, ost och skinka på ena halvan. Vik ihop till en halvmåne. Stek i torr stekpannan på medeltemperatur tills tortillabrödet fått fin färg och osten har smält. Skär i trekanter och servera till soppan.
Fredag
Thaiinspirerad torsk på grönsaksbädd
4 portioner
- 500 g frysta wokgrönsaker (1 påse)
- 400 g fryst eller färsk torsk
- 1 burk kokosmjölk, 17 % fetthalt, á 400 ml
- 1 dl crème fraiche, 5-13% fetthalt (kan uteslutas)
- 1-2 tsk röd currypasta
- ½ - 1 tsk salt med jod
- Svartpeppar
- 4 portioner havreris
- 250 g sojabönor, frysta
- ½ gurka
- 1 liten rödlök
- 1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
- 1 msk riven färsk ingefära
- 2 msk soja
- 2 msk raps- eller olivolja
- ½-1 Lime
- Eventuellt 1-2 krm chiliflakes
Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg de frysta wokgrönsakerna i en ugnssäker form. Lägg bitar av tinad torskfilé på grönsakerna. Vispa ihop kokosmjölk, röd currypasta, peppar och lite salt. Häll blandningen över fisken och grönsakerna. Tillaga fisken i ugnen, cirka 25-30 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt och fast.
Koka havreris enligt anvisningen på förpackningen.
Tina sojabönorna. Tärna gurka och finhacka rödlöken. Blanda samman
vitlök, ingefära, soja, olja, limejuice och eventuellt chiliflakes.
Tillsätt sojabönor, gurka och lök och rör samman.
Servera den bakade torsken tillsammans med havreris och asiatisk bönsallad.