Veckomeny 6
Goda recept att förgylla vardagen med. Moderna klassiker på matbordet.
Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf
Måndag
Pastasallad med kyckling
4 portioner
- 4 portioner pasta, exempelvis penne
- 400 g kyckling eller en grillad kyckling
- ½ fetaost, cirka 75 g
- 1 förpackning färdigkokta valfria bönor eller kikärtor, cirka 230 g
- Grönsaker och frukt efter smak och säsong
- Pressad citron
Salladsdressing:
- 2 msk olja
- 1 msk vatten
- 1 msk vinäger
- 1 tsk italiensk salladskrydda
- 1 krm salt med jod
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar och låt svalna något. Rör ihop alla
ingredienser till salladsdressingen. Blanda sedan pastan med
salladsdressingen. Stek kycklingen i ugnen eller på spisen och krydda den
med grillkrydda eller annan favoritkrydda. Dela den stekta eller färdiggrillade
kycklingen i små bitar och blanda den med pastan.
Skölj de färdigkokta bönorna och skär grönsaker, frukt och ost i lagom stora
bitar och blanda alltsammans till en vacker sallad. Det går även att lägga
ingredienser i olika skålar och låta alla komponera sin egen favoritsallad.
Om salladen ska ätas senare, låt blandningen kallna och ställ i kylskåp.
Tips! Det går naturligtvis att byta ut dressingen mot en färdig,
exempelvis pesto eller grekisk eller italiensk dressing.
Tisdag
Chili sin carne – vegetarisk chili con carne
4 portioner
- 4 portioner havreris
- 1 gul lök
- 1–2 vitlöksklyftor
- 300 g quorn- eller sojafärs
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk oregano
- ½–1 tsk salt med jod
- Svartpeppar
- 2 msk tomatpuré
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 förpackning krossade tomater
- 5 dl vatten
- 2 förpackningar färdigkokta kidneybönor, svarta bönor eller
blandade bönor, á 230 g styck - 300 g majs
- ½ gurka
Gör så här: Koka havreris enligt anvisningen på förpackningen.
Hacka lök och vitlök och fräs i oljan på medelvärme tillsammans med färsen i
några minuter. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med i någon minut. Tillsätt
därefter tomatpuré, buljongtärning, krossade tomater, vatten och bönor och koka ihop i cirka 10–20 min.
Tärna gurkan i mindre bitar. Häll av majsen och blanda samman med
gurkan.
Servera chili sin carne med havreris och majssalladen.
Onsdag
Kesofisk med kaviar och purjolök
4 portioner
- 400 g torsk eller sej (färsk eller tinad fryst fisk)
- 1 liten purjolök
- ½ dl kaviar
- 1 burk keso, 500 g
- ½ tsk salt med jod
- Svartpeppar
- 8-10 potatisar (cirka 800 g)
- 4-5 morötter
Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg fisken i en smord ugnsform, salta och peppra. Strimla purjolöken. Blanda en röra av keso, purjolök och kaviar. Lägg kesoröran över fisken och ställ in i ugnen. Tillaga i ca 30– 40 min eller tills fisken är färdig (fiskköttet ska vara vitt och fast).
Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en nypa salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska sedan värmen och koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter. Känn efter med provsticka
eller gaffel när den är mjuk. Häll av kokvattnet.
Skala morötterna och riv dem med hjälp av rivjärn.
Servera kesotorsken tillsammans med kokt potatis och rivna morötter.
Torsdag
Köttfärssoppa
4 portioner
- 3 fasta potatisar (cirka 250 g)
- 4 morötter
- 1 gul lök
- 400 gram köttfärs, nöt eller vegetarisk färs
- 1 msk rapsolja
- ½ - 1 tsk salt med jod
- Svartpeppar
- Eventuellt 1 tsk paprikapulver
- Eventuellt 1 tsk spiskummin
- 1 förpackning krossade tomater (med chilismak för mer hetta), cirka 400 g
- 1 liter vatten
- 1 köttbuljongtärning
- Surdegsbröd
Gör så här: Skala potatis och dela i bitar. Skala morötterna och riv grovt. Hacka löken. Fräs lök, morötter och köttfärs i olja. Krydda med salt och peppar. Ytterligare smaksättning kan göras med paprikapulver och spiskummin.
Häll över krossade tomater och vatten. Lägg i potatis och buljongtärning. Låt koka under lock cirka 10–15 min, tills potatisen är mjuk. Späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas.
Servera köttfärssoppan tillsammans med surdegsbröd.
Tips! Potatisen kan bytas ut mot pasta för variation.
Fredag
Lax i tortillabröd
4 portioner
- 500 g laxfilé
- 1 msk rapsolja
- 2 avokador
- ½ gurka
- 2-3 tomater
- 1 förpackning majs (cirka 160 g)
- 1 förpackning ruccola (65 g)
- 250 g turkisk yoghurt eller keso
- ½–1 tsk salt
- Citronpeppar
- Saften av 1 lime
- Tortillabröd, 8 stycken
Gör så här: Dela laxen i små bitar och stek i olja. Krydda fisken med lite salt och citronpeppar.
Skär avokado, gurka och tomat i mindre bitar. Lägg upp grönsakerna samt den turkiska yoghurten (eller keso) i olika skålar. Dela limen i klyftor.
Låt sedan var och en göra sin egen wrap och välja favorittillbehör.
Servera med limeklyftor som går att pressa över efter smak.
Tips! Vill man göra det ännu enklare och snabbare kan man använda sig av rökt fisk