Nedsatt aptit och ofrivillig viktnedgång
Med stigande ålder kan både matlust och förmåga att äta förändras. Om din aptit är nedsatt eller om din vikt minskat kan du behöva justera dina matvanor. Att aptiten sviktar eller vikten minskar kan ha flera olika orsaker, exempelvis sjukdom, läkemedelsbiverkan, förändrat smaksinne, minskad fysisk aktivitet eller svårt att tugga och svälja.
Om du inte får i dig tillräckligt med mat, kan det resultera i viktnedgång, vilket ofta märks genom ökad trötthet, minskad ork, förlust av muskelstyrka, sämre balans, sämre immunförsvar med mera.
Aptitförlust och viktnedgång kan komma smygande. Håll därför koll på din vikt genom att mäta den då och då för att lättare kunna uppmärksamma om vikten minskar. Konsultera vården om du minskar i vikt eller din aptit är påverkad.
Märker du av viktnedgång och/eller aptitförlust är det viktigt att försöka anpassa kosten för att återfå eller bibehålla vikt. Här kommer råd hur detta kan göras:
Allmänna råd vid nedsatt aptit och viktnedgång:
- Ät 6-7 små energi- och proteinrika måltider varje dag. Frukost, lunch, middag och tre mellanmål varje dag är en bra grund. Lägg till mellanmål och kvällsmål om du inte redan äter det. Kan du inte äta lika stora portioner som tidigare är det desto viktigare att äta fler måltider per dag för att tillgodose ditt energibehov. Du som äter lika stora portioner som tidigare och ändå minskar i vikt kan också behöva lägga till mellanmål.
- Planera huvudmåltiderna enligt tallriksmodellen.
Nedan ser du en bild på en anpassad tallriksmodell vid minskad aptit. Genom att bibehålla samma mängd protein samt lägga till extra fett och energirik dryck till måltiden kan du få i dig samma mängd energi- och protein fast du äter mindre portioner.
- Välj proteinrika livsmedel till alla måltider.
Bra proteinkällor är kött, fisk, fågel, ägg, mjölk, fil, yoghurt, kvarg, bönor, ärtor, linser och nötter. Protein ger byggnadsmaterial till kroppen och musklerna. Makaronipudding, omeletter, pannkaka, plättar och liknande är både energi- och proteinrika och ofta lätta att äta. - Välja drycker som ger energi
Till exempel mjölk, växtbaserad dryck, juice, alkoholfri öl istället för vatten till måltiderna. Använd gärna mjölk, grädde och/eller socker i kaffe och te. OBS! Du som har diabetes behöver rådfråga en dietist om lämplig dryck. - Välj högre fetthalter på mjölk, yoghurt, fil, kvarg och växtbaserade drycker framför lättprodukter.
- Öka energiintaget genom extra fett.
Det kan göras genom att:
- Använd mer fett vid matlagningen.
- Berika maten med extra fett, genom att tillsätta cirka 1 tsk rapsolja eller flytande margarin i din portion mat.
- Använd olja, grädde, crème fraiche, kokosmjölk eller ost vid matlagning.
- Tillaga färdigköpta och hemlagade soppor med mjölk eller grädde istället för vatten och tillsätt gärna en klick extra fett, matyoghurt, creme fraiche eller kvarg till soppan.
- Använda salladsdressing gjord på olja eller majonnäs till din sallad.
- Ringla över olja eller flytande margarin över dina kokta grönsaker.
- Äta nötter, mandlar eller nötsmör.
- Lägga till energirika tillbehör till maten som sås, pesto, salladsdressing (gärna gjord på olja eller majonnäs), ägg, kaviar, fetaost, avokado, nötter, frön.
- Ta generöst av sås till maten.
- Ta tjockare lager med matfett på smörgås, kex och skorpa.
- Använda matfett med hög fetthalt.
- Avsluta gärna måltiderna med en kaloririk efterrätt.
Till exempel kräm eller frukt med en med en klick turkisk yoghurt, vispgrädde eller gräddglass till. - Höj upp energiinnehållet i din vanliga yoghurt och fil
genom att blanda i kvarg, turkisk yoghurt, kesella eller gräddfil med hög fetthalt. Fil, yoghurt och kvarg kan även berikas med rapsolja, 1-2 tsk per portion. - Välj den konsistens och temperatur på maten som fungerar bäst för dig.
Ibland kan det vara lättare att äta och dricka flytande mat som till exempel soppa, gröt, yoghurt, kräm, näringsdryck vid nedsatt aptit. Även kalla mat kan fungera bättre vid illamående.
- Välj energi- och proteinrika pålägg på smörgåsen.
Till exempel ägg, sill, avokado, rökt lax, ost, hummus, nötsmör, korv, leverpastej, kaviar, majonnäs. Ta gärna dubbel mängd pålägg och använd matfett under pålägget.
- Smaksätt maten med kryddor och tillbehör som du gillar. Sås, ketchup, sylt, dressing, hummus och sweet chilisås ger några extra kalorier och kan stimulera aptiten.
- Måltidsmiljön påverkar aptiten.
En trivsam miljö, fint upplagd mat, sällskap vid måltiderna och en nypa frisk luft innan måltiden brukar kunna ha en positiv effekt på aptiten.